Презентація "Повага до себе та інших"

Про матеріал
Матеріал до уроку відповідно до книги Основ здоров`я 5 клас, Т.Є. Бойченко, С.В. Василенко, Н.І. Гущина, І.П. Василашка, Н.С. Коваль, О.К. Гурська
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПОВАГА ДО СЕБЕ ТА ІНШИХПідготувала вчитель Біловодського ліцею “Лідер” Буренок Я. М.

Номер слайду 2

Мета: дізнатись про унікальність кожної людини, чому важливо поважати себе та інших, чому до людей слід ставитися толерантно.

Номер слайду 3

Людина – невід`ємна частина природи. Усі живі істоти пристосовані до природних умов, у яких живуть. Людина не лише пристосовується до довкілля, але й активно змінює його, пристосовуючи до своїх потреб. Люди розробляють різні проекти, за якими конструюють машини, літаки, комп’ютери, будують житлові будинки, храми, палаци, шиють одяг, виготовляють музичні інструменти, виробляють продукти харчування.

Номер слайду 4

Людина може на створених нею спеціальних пристроях їздити, плавати й літати, за їх допомогою передавати інформацію, бачити й чути на відстані. Крім того, вона здатна грати на музичних інструментах, складати пісні, казки, малювати картини, писати вірші, навчати дітей, піклуватися про немічних.

Номер слайду 5

Усе, що створено впродовж віків, — це культурна спадщина. Кожна людина використовує її у своєму житті. Здатність змінювати довкілля і пристосовувати його до свого життя, здатність до творчості — це ознаки людини як особливої живої істоти. Кожна людина неповторна. Неповторність виявляється не тільки в зовнішності, а й у здібностях та вміннях. Інакше кажучи, кожен унікальний.

Номер слайду 6

Унікальний (від латинського слова, що означає «єдиний»,«нечуваний») — надзвичайний, рідкісний, винятковий, неповторний.

Номер слайду 7

Життя кожної людини залежить від неї самої, від її здібностей і бажання робити добро членам родини, мешканцям свого села чи міста, своїй країні, усьому світу. Твоє здоров’я також найбільше залежить від того, як ти піклуєшся про нього, бережеш і зміцнюєш його. На здоров’я впливають твої звички і поведінка, щоденна наполеглива праця над собою, стосунки в сім’ї, доброзичливе ставлення до людей — тобто твій спосіб життя.

Номер слайду 8

Люди, які тебе оточують, — різні. Але вони заслуговують на твою повагу. Ти маєш доброзичливо спілкуватися з людьми, розуміти їх, з повагою ставитися до їхніх почуттів, переконань, поглядів, незалежно від того, чи збігаються вони з твоїми. Треба вчитися бути терпимим, толерантним.

Номер слайду 9

Толерантність (від латинського слова, що означає «терпіння») — терпимість до думок, переконань інших.

Номер слайду 10

Щоб досягти успіху у житті, кожному доцільно формувати толерантність як рису характеру. Для цього необхідно:усвідомити, що всі люди різні — не кращі й не гірші;нікого не ображати — ні словом, ні вчинком;не принижувати гідність тих, хто не може захиститися, не ображати людей з вадами;піклуватися про молодших, слабших, немічних;навчитися сприймати людей такими, якими вони є, не намагатися змінити їх;цінувати в кожній людині особистість, поважати її думки, почуття, переконання;активно висловлювати власну позицію, не бути пасивним, за будь­яких обставин залишатися собою.

Номер слайду 11

Толерантні люди критично ставляться до себе, у своїх проблемах не звинувачують інших, не перекладають власної відповідальності на інших, не шукають розбіжностей між «своїм» і «чужим». Вони завжди готові вислухати і зрозуміти іншого.

Номер слайду 12

Але чи до всього в житті треба ставитися толерантно? Хіба можна стерпіти крик, бійку, приниження гідності людини? Толерантна поведінка — це не пасивна поведінка, не підкорення іншому, обставинам. Гідність людини і справедливість слід захищати завжди!

Номер слайду 13

Домашнє завдання:1) Виконай тест «Чи вмієш ти бути толерантним?» Вибери твердження, що відповідають твоїй поведінці. Ти не погоджуєшся з товаришем і... а) все одно слухаєш його; б) не даєш йому говорити. У класі ти вже відповів і... а) даєш можливість відповісти іншим; б) тобі хочеться відповісти ще. Товариш образив тебе, і ти... а) намагаєшся з ним порозумітися; б) помстишся йому. Якщо в усіх випадках ти вибрав твердження «а», ти — терпима, толерантна людина. Чи потрібно тобі виховувати в собі толерантність, не зважаючи на результат тесту? Чому?2) Продовж перелік якостей, притаманних толерантній людині: мудрість, чуйність, відповідальність, взаєморозуміння, терпимість, людяність, об’єктивність, повага, доброзичливість…

Номер слайду 14

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додано
4 листопада 2021
Переглядів
9490
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку