Презентація " Поведінковий етнос українця"

Про матеріал
Презентація , яку можна використати як до уроку українознавства так і до уроку історії у 5 класі, чи як матеріал до виховної години з учнями. . про виховання поведінкових якостей українців у минулому . взаємовідносини із сусідами та сучасні правила поведінки в родині.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

 Тема: Поведінковий етнос українців: родинний та громадський. Виховання, прищеплювання, практикування поведінкових якостей. Міжродинне, сусідське спілкування серед українців.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Завдання. Продовж речення . Для мене родина ..це.... Яке місце в твоїй родині належить тобі? Чого чекає від тебе твоя родина в майбутньому? Яким є твоє ставлення до родини?А як би ти хотів . Щоб до тебе ставились в родині і що зробив для цього?

Номер слайду 4

Заглянемо в історію: Традиції українського народного виховання сформовані та відшліфовані через безперервне застосування протягом багатьох віків. Це ціла педагогічна система поглядів, ідеалів та засобів батьківсько-материнського, а також суспільного впливу на дітей та молодь. Ці засоби спрямовані на формування сильних духом і тілом особистостей, які не відокремлені один від одного, а мають жити у цільній, духовно єдній українській громаді. Завдяки народному вихованню  забезпечуються наступність, спадкоємность поколінь, коли усі знання і цінності батьків-дідів передаються дітям. Упродовж своєї історії український народ створив цілу систему соціалізації молоді, виховання в неї високих духовних і громадянських якостей. Народна педагогіка виробила, зокрема, чимало форм гуртування молоді в товариства, братства, громади та інше.

Номер слайду 5

Наші предки славили силу і міць, велич і красу своєї родини, оспівували її високі моральні якості в піснях, прислів'ях, приказках: «Свого роду не цурайся», «Нема краще в світі, як рідня», «Від родини йде життя людини», «Без сім'ї нема щастя на землі».

Номер слайду 6

Українці розглядали сім'ю, як святиню, а виховання дітей, як святий обов'язок батьків. Століттями складалися традиції сімейного виховання, вироблялися основні його принципи, серед яких народна педагогіка головну роль відводила трудовому вихованню, як першооснові життя суспільства.

Номер слайду 7

Сім'я та сімейні цінності відіграють основну роль у вихованні і становленні дитини. До сімейних цінностей в першу чергу відносяться любов, взаєморозуміння, підтримка та повага один до одного. Завдання батьків — створити навколо малюка атмосферу любові і тепла і закласти в основу його майбутнього життя максимум корисного, світлого і доброго.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Твоє ставлення до батьків: батька , матері, бабусі та дідуся інших членів родини?Як на твою думку заробити повагу членів родини до себе?Завдання. Поміркуй про роль батьків у вихованні? 

Номер слайду 10

Українські поведінкові традиції:

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Виконай завдання:

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Запам'ятай!!! Сім'я в нашому суспільстві — це первинний осередок багатогранних людських відносин: господарських, моральних, духовно-психологічних, естетичних.

Номер слайду 20

Традиції сусідства в Україні.

Номер слайду 21

Сусід- це той хто мешкає поруч, поблизу когось.

Номер слайду 22

Життя родини неможливо уявити без сусідів. Сусідство з давніх-давен визначалося сталими традиціями, які шанували й згодом навіть стали переносити в міські помешкання. Їх здорові начала переростали у непорушний обов'язок. Прийти на допомогу один одному, поділитися не тільки матеріальними, а й моральними набутками — характерна риса нашого народу.

Номер слайду 23

 Здавна, наприклад, весняну оранку й посів зернових починали з дотримання неписаного звичаєвого правила: жоден селянин не розпочинав сівби в себе вдома, доки не організують "вдовиного плуга". У цей день чоловіки збирали громади, йшли до сусідських вдів та сиріт і гуртом обробляли ниви. Тільки після цього можна було починати оранку на власному полі. 

Номер слайду 24

Природну потребу в живому спілкуванні між сусідами не замінять жодні найгучніші свята вулиць. Сусідство житиме тоді, коли до твоєї оселі завітає без стуку й примусу твій найближчий родич чи сусід зі щирою усмішкою на вустах і доброзичливим: "Добридень!" 

Номер слайду 25

Як стати турботливим і хорошим сусідом: Вітайтесь до своїх сусідів та цікавтеся як у них йдуть справи. Пропонуйте при потребі  допомогти сусіду.-  запросіть інших дітей з двору, щоб пограти в групову або спортивну гру. Якщо у вас великий врожай яблук на дачі або помідорів на городі, пригостіть найближчих сусідів. Якщо ваш сусід хворий і нікому про нього потурбуватись, допоможіть йому у скрутну хвилину. Вчіться ввічливо пропустити на тротуарі перехожого, доброзичливо привітатись до людей, яких ви знаєте, тому що спілкування з ними вважається правилом хорошого тону.

Номер слайду 26

Прислiв’я та приказки про сусідів. Без брата проживеш, а без сусіда – ні. Близький сусід кращий від далекого брата. Бодай доброго сусіда мати та своїм плугом орати. Добре, як сусід близький, а перелаз низький. Добрий сусід — найближча родина. Знають сусіди твої біди. З сусідом дружи, а тин городи. Коли сусід, як мід, то проси його на обід. Не заглядай до сусіда — може з того бути біда. Не купуй собі дім, а купи собі сусіда: хату купиш, а сусіда не продаси. Нема більшої біди над лихі сусіди. Не позичай у сусіда розуму. Сусід не захоче, то й миру не буде. Сусід спати не дає: добре живе. Сусідські діти — найпустіші. Тоді сусід добрий, коли мішок повний. У сусіда ані коня не купуй, ані жінки не бери, бо будуть утікати. У сусіда повна піч дров, та горять, а у мене одно, та й те не хоче. Який сусіда, така й бесіда. Як маєш сусіду пустити, то в сінях камінь положи. Як ся чоловік гаразд має, то і сусід у нього буває. 

Номер слайду 27

Ми українці щирий та дружній народ. Що шанує давні звичаї та традиції добросусідства.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сахарова Валентина
    Дякую за змістовний матеріал!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 грудня 2021
Переглядів
1536
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку