Презентація "ПОВІТРЯНИЙ ЗМІЙ СВОЇМИ РУКАМИ"

Про матеріал

В презентації описано види конструкцій повітряних зміїв, процес та послідовність виготовлення простого плоского змія. Містяться матеріали для перевірки отриманих знань.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПОВІТРЯНИЙ ЗМІЙ СВОЇМИ РУКАМИВИГОТОВЛЕННЯ ПЛОСКОГО ПОВІТРЯНОГО ЗМІЯПідготував:вчитель трудового навчання. ЗОШ № 10 м. Ковеля Селівончик Максим Валерійович

Номер слайду 2

Різноманіття конструкцій повітряних зміїв

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Виготовлення плоского змія. За формою розрізняють змії у вигляді: прямокутника

Номер слайду 5

п’ятикутника

Номер слайду 6

рівнобедреного трикутника

Номер слайду 7

шестикутника

Номер слайду 8

Основні деталі плоского змія: корпус, пута, хвіст, нитки (шнур).

Номер слайду 9

Розрахунок плоского повітряного змія

Номер слайду 10

У змія квадратної форми усі сторони його корпусу, природно, рівні. У змія у вигляді прямокутника менша сторона корпусу повинна складати Х довжині більшої його сторони.

Номер слайду 11

У змія у вигляді рівнобедреного трикутника, довжина його корпусу має бути приблизно у півтора рази більшою за його ширину.

Номер слайду 12

У зміїв у вигляді витягнутих п'яти- чи шестикутників бічні сторони по довжині мають дорівнювати ширині корпусу. Довжину ж корпусу роблять у півтора рази більшою за його ширину.

Номер слайду 13

Корпус плоского повітряного змія складається з легкого дерев'яного каркаса і обшивки. Матеріали для виготовлення каркаса: вербова лоза (прутки), стебла очерету, тонкі рейки з бамбука, дранка з сосни, берези, липи, а краще всього віконні штапики.

Номер слайду 14

Прийнявши розміри корпусу змія, по цих розмірах вирізують обшивку і на неї наклеюють рейки корпусу. На початку наклеюють рейки по краях обшивки, а потім на рейки, що перехрещуються. Клей застосовують самий різний: столярний, казеїновий, та ін.

Номер слайду 15

Коли корпус висохне, по рейці АВ треба його прогнути, залишаючи обшивку на зовнішній стороні, і зафіксувати цей прогин за допомогою нитки, натягнутої між кінцями прогнутої рейки рис. 1. Рис. 1

Номер слайду 16

Виготовлення пут змія. До кутів корпусу в місцях перетину рейок (точки А і В) прив'язується нитка такої довжини, щоб середина нитки при натягненні досягла центру корпусу змія в точці О. Так ми отримаємо верхні стропки.

Номер слайду 17

Рис. 2

Номер слайду 18

Потім в точці О корпусу проколюють два отвори (по обидві сторони листа перетину центральних рейок), в отвори затягується нитка і міцно зав'язується навколо рейок. Довжина цієї нижньої стропи дорівнює відстані на корпусі від точки О до середини рейки АВ. Прив'язавши нижню стропу по середині верхньої, отримаємо пута. У точці з'єднання строп прив'язується шнур для запуску. Пута до корпусу змія кріпляться з боку обшивки, щоб повітряні потоки при польоті змія притискали обшивку до приклеєних рейок корпусу.

Номер слайду 19

Виготовлення хвоста Хвіст складається з власне хвоста і його підхвістка, для яких знадобиться тасьма або смужка бавовняної тканини шириною 1,5-2 см Підхвісток прив'язується нитками до нижніх кутів корпусу змія (у точках С і D). До підхвістка в його середині прив'язується, а краще пришивається хвіст. Половини підхвістка СМ і DM мають бути рівні, інакше змій у польоті крутитиметься.

Номер слайду 20

Регулювання змія Якщо змій не злітає або злітає, але не набирає висоту - значить, важкий його хвіст. Треба в цьому випадку хвіст укоротити. Якщо ж після укорочення хвоста змій все одно не набирає висоту, слід змінити довжину нижньої стропи пут. У випадку якщо при польоті змій виляє то управо, то вліво треба перевірити рівність довжин верхніх строп і підхвістка. Якщо тут все гаразд - значить, мала довжина хвоста. Для перевірки прив'яжіть до хвоста невеликий пучок сухої трави. Якщо після цього змій починає краще набирати висоту і не крутитися у польоті, зніміть цей додатковий вантаж і подовжте хвіст.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

При правильному регулюванні змій повинен добре злітати, швидко набирати висоту і йти в далечінь у міру розпускання нитки, на якій він запускається. При цьому він літатиме у висоті, злегка виляючи з одного боку в інший. Нитки для виготовлення пут мають бути міцними, інакше під натиском вітру змій просто відірветься. Пута і хвіст для плоских зміїв іншої форми робляться аналогічно.

Номер слайду 23

Види оформлень повітряного змія

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Правила безпечної праці під час виготовлення повітряного змія

Номер слайду 26

Правила користування ножівкоюперший рух необхідно робити від _____;заготовку слід тримати ногою рукою, не ближче ніж за 5 см від пропилу;полотно ножівки під час роботи повинно рухатись точно перпендикулярно до підлоги;при пилянні всю увагу необхідно зосередити на _____________.

Номер слайду 27

Правила користування ножівкоюперший рух необхідно робити від себе;заготовку слід тримати лівою рукою, не ближче ніж за 5 см від пропилу;полотно ножівки під час роботи повинно рухатись точно перпендикулярно до заготовки;при пилянні всю увагу необхідно зосередити на лінію розмітки.

Номер слайду 28

Правила користування ножицямикласти ножиці так, щоб вони не виступали за край вікна;__ працювати тупими ножицями, а також ножицями зі слабким кріпленням;у процесі різання уважно слідкувати за зовнішнім виглядом ножівки;не розмахувати ______, під час різання не _______, а також не підходити занадто близько до того, хто ними ______.

Номер слайду 29

Правила користування ножицямикласти ножиці так, щоб вони не виступали за край робочого стола;не працювати тупими ножицями, а також ножицями зі слабким кріпленням;у процесі різання уважно слідкувати за розміткою;не розмахувати ножицями, під час різання не ходити, а також не підходити занадто близько до того, хто ними працює.

Номер слайду 30

Правила користування голкоюголку тримати тільки з протягнутою ниткою в шухляді чи на підлозі;не ________ голку в свій одяг;не брати голку в ___;запасні _____ зберігати у футлярі або гольнику;не використовувати цвях замість булавки;під час шиття користуватися рукавицями.

Номер слайду 31

Правила користування голкоюголку тримати тільки з протягнутою ниткою в гольнику або футлярі;не вколювати голку в свій одяг;не брати голку в рот;запасні голки зберігати у футлярі або гольнику;не використовувати голку замість булавки;під час шиття користуватися наперстком.

Номер слайду 32

Правила склеювання паперувикористовувати клей тільки за __________;наносити клей пальцем;________ наносити клей на всю поверхню, яка буде __________; надлишок клею витирати рукавом.

Номер слайду 33

Правила склеювання паперувикористовувати клей тільки за призначенням;наносити клей пензликом;рівномірно наносити клей на всю поверхню, яка буде склеюватись; надлишок клею витирати ганчіркою.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Крупа Ольга Анатоліївна
    Дуже змістовно і зрозуміло))
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Вегера Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Технології, Майстер-класи
Додано
25 березня 2018
Переглядів
3567
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку