Презентація до уроку на тему "Приготування тушкованих та запечених страв з овочів та грибів"

Про матеріал

Приготування тушкованих та запечених страв з овочів

Мета:

навчальна: сформувати вміння й навички з приготування страв з запечених і тушкованих овочів; формування і розвиток здібностей самостійно планувати й організовувати технологічний процес; сприяти закріпленню й удосконаленню прийомів роботи у учнів.

розвиваюча: розвивати усвідомлене відношення до правил техніки безпеки, виробничої санітарії й правил особистої гігієни кухаря.

виховна: прививати повагу до праці та своєї професії, виховувати дбайливе відношення до устаткування, інструменту, сировини.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема програми: Страви та гарніри з овочів та грибів. Тема уроку: Приготування страв із тушкованих і запечених овочів

Номер слайду 2

Мета:навчальна:  сформувати вміння й навички з приготування страв з запечених і тушкованих овочів; формування і розвиток здібностей самостійно планувати й організовувати технологічний процес; сприяти закріпленню й удосконаленню прийомів роботи у учнів.розвиваюча: розвивати усвідомлене відношення до правил техніки безпеки, виробничої санітарії й правил особистої гігієни кухаря.виховна: прививати повагу до праці та своєї професії, виховувати дбайливе відношення до устаткування, інструменту, сировини.

Номер слайду 3

План1. Технологія приготування страв із тушкованих овочів:«Картопля тушкована із грибами», «Перець фарширований по-домашньому».2. Технологія приготування страв із запечених овочів:«Голубці картопляні із грибами», «Гриби запечені у сметанному соусі».3. Вимоги до якості страв з овочів.

Номер слайду 4

Повторення домашнього завдання:1. Які способи смаження овочів ви знаєте?2. У якому цеху готують страви і гарніри з овочів?3. Як розрізняють страви з овочів залежно від теплової обробки?4. Яким способом теплової обробки смажать деруни?5. Яке значення мають страви з овочів у харчуванні людини?6. Що відбувається з овочами під час теплової обробки?

Номер слайду 5

Страви з тушкованих овочів і грибів Для тушкування овочі нарізують соломкою, кубиками, часточками, обсмажують до напівготовності або припускають, а потім тушкують у невеликій кількості бульйону з додаванням томатного пюре, пасерованих овочів, спецій чи соусу. Для поліпшення смаку і зовнішнього вигляду страви під час тушкування свіжої капусти і буряків додають оцет. Тушкують кожен вид овочів окремо або разом – суміш овочів, а також деякі фаршировані овочі. Овочі тушкують у посуді з закритою кришкою, при слабкому кипінні. Перед подаванням тушковані страви можна посипати подрібненою зеленню петрушки або кропу (2-3 г на порцію).

Номер слайду 6

«Картопля тушкована з грибами» В рецепт тушкованої картоплі з грибами входять:картопля — 5-6 шт.;печериці — 300 гр.;морква — 1 шт.;ріпчаста цибуля — 1 шт.;свіжа зелень — 1 пучок;сіль, перець — за смаком.

Номер слайду 7

Крок 1: Печериці промиваємо під проточною водою і нарізаємо досить великими шматочками;

Номер слайду 8

Крок 2: Ріпчасту цибулю дрібно нарізаємо, а моркву натираємо на грубій тертці.

Номер слайду 9

Крок 3: Очищену картоплю нарізаємо великими кубиками, заливаємо водою і ставимо на вогонь;

Номер слайду 10

Крок 4: Поки вода з картоплею закипає, обсмажуємо на рослинному маслі гриби до золотистого кольору;

Номер слайду 11

Крок 5: На іншій сковороді обсмажуємо цибулю і моркву до золотистого відтінку.

Номер слайду 12

Крок 6: У киплячу воду з картоплею кладемо обсмажені гриби, цибулю і моркву. Солимо, перчимо за смаком, зменшуємо вогонь і тушкуємо все разом ще хвилин 30. Крок 7: Перед подачею посипати картоплю свіжою зеленню.

Номер слайду 13

Перець фарширований по-домашньому. Вам знадобиться:600 г фаршу з рівних частин свинини і яловичини1 склянка рису800 г помідорів10 штук солодкого перцю середнього розміру2 невеликих цибулини1 морква1-2 зубчики часнику2 ч. л. сухої суміші материнки, васильків та чебрецюмелений чорний перецьлавровий листсвіжа зелень кропу і петрушкиолія для обсмажування

Номер слайду 14

Спосіб приготування: Крок 1: Рис промийте холодною водою, залийте 1,5 склянками води і зваріть майже до готовності. Охолодить зварений рис. Крок 2: Змішайте рис з м'ясним фаршем, посоліть до смаку, поперчіть, додайте сухі трави.

Номер слайду 15

Крок 3: Цибулю почистіть, наріжте дрібними кубиками, обсмажте в 2 ст. л. олії. Морквину натріть на тертці, додайте до цибулі і тушкуйте до м'якості.

Номер слайду 16

Крок 4: Помідори обшпарте кип'ятком, зніміть шкірку, з м'якоті помідорів зробіть в блендері пюре або просто натріть на тертці. Крок 5: Додайте томатне пюре до цибулі з морквою, тушкуйте 5 хвилин.

Номер слайду 17

Крок 6: 1/2 стакана томатної суміші додайте до фаршу. Крок 7: Змішуємо фарш.

Номер слайду 18

Крок 8: Видаліть з перців плодоніжки та насіння, нафаршируйте.

Номер слайду 19

Крок 9: Складіть перець в каструлю, додайте томатну заправку, що залишилася. Крок 10: Заливаємо перець підливою. Крок 11: Закип'ятіть 2 літри води і посоліть. Трохи недосоліть воду, оскільки частина рідини википить в процесі приготування. Залийте перець водою і тушкуйте до готовності (30 – 40 хвилин). Крок 12: За 20 хвилин до закінчення приготування покладіть в каструлю лавровий лист і мелений перець. За 10 хвилин – подрібнений часник. Крок 13: Подавайте фарширований перець зі сметаною або з підливкою, в якій він варився. Прикрасьте блюдо петрушкою або кропом.

Номер слайду 20

Страви з запечених овочів і грибів. Перед запіканням більшість овочів підлягає тепловій обробці: їх варять, припускають, тушкують або смажать, а іноді використовують сирими (томати і баклажани). Овочі запікають на листах або порціонних сковородах, попередньо змащених жиром і посипаних сухарями, у жаровій шафі при температурі 250-280 °С до утворення золотистої кірочки на поверхні і температури всередині виробу 80 °С. Страви із запечених овочів поділяють на три групи: овочі запечені у соусі; запіканки; фаршировані овочі.

Номер слайду 21

Голубці картопляні з грибами. Перелік продуктів:- відварені великі капустяні листки: 15 шт;- бульба чищена: 1 кг;- цибуля сира: 100 г;- цибуля смажена: олія 1 ст.л., цибуля 100 г;- манна каша: молоко 300 мл + манна крупа 2 ст.л. (40 г);- гриби: 300г;- сіль, перець;заливка:- вода: 300 мл;- сметана: 200 г;- сіль: 10 г;- лаврове листя: 1 середнє;- перець духмяний: 3 горошини.заправка:- цибуля 100 г;- сметана 30 %: 3 ст.л.;- вода : 50 мл;- сіль: до смаку.

Номер слайду 22

Крок 1: З капусти вирізають качан і в кип’ячу воду додати 1ч.л. солі і опустити підготовлену капусту. Залишити в окропі на 1-2 хв і розібрати капусту на окремі листочки,відрізати товсту частину листка;

Номер слайду 23

Крок 2: Посмажити на олії дрібно різану цибулю. Смажену цибулю перемолоти в блендері. Крок 3: Чищену картоплю та цибулю потерти на дрібній тертці.

Номер слайду 24

Крок 4: Заварити манну кашу з 300 мл. молока та 2 ст. л. манної крупи. Крок 5: До тертої картоплі з цибулею додають мелену смажену цибулю,порізані відварені гриби та вимішати гарячу манну кашу, сіль, перець. Завдяки гарячій манній каші, яку додають до тертої картоплі, картопляний сік густішає і сама начинка стає більш пухкою та ніжною.

Номер слайду 25

Крок 6: Два великі капустяні листки викласти на дно форми. Бульбяну начинку завертати у капустяні листки. У голубцях кінчики не підвертати у середину а сплюскувати.

Номер слайду 26

Заливка: У воді розвести сіль, сметану, пахучий перець, лавровий лист. Наповнивши форму голубцями залити їх заливою. Форму накрити кришкою. Пекти в духовці 1 годину 15-30 хв при температурі 200 градусів.

Номер слайду 27

Заправка Цибулю дрібно порізати, смажити на сметані, додати трішки води накрити кришкою та тушити до м'якості цибулі. Спечені голубці подавати зі смаженою цибулею.

Номер слайду 28

«Гриби запечені в сметанному соусі»

Номер слайду 29

Крок 1: Печериці ретельно очистити від сміття, промити під проточною водою і обсушити рушником. Потім нарізати невеликими шматочками і обсмажити на вершковому маслі протягом 5 хвилин;

Номер слайду 30

Крок 2: Окремо обсмажити на вершковому маслі, нарізану невеликими кубиками ріпчасту цибулю.

Номер слайду 31

Крок 3: З’єднати гриби і цибулю в одній посудині, додати до них борошно і продовжити смажити разом, поки з сковороди повністю не випарується рідина;

Номер слайду 32

Крок 4: Жовток курячого яйця добре збити виделкою і змішати зі сметаною. Отриману суміш обережно тонкою цівкою влити в сковороду, не забуваючи помішувати, щоб соус не згорнувся;

Номер слайду 33

Крок 5: Слідом на сковороду відправити пропущений через тертку твердий сир, сіль і спеції. Все розмішати і поставити запікати в духовку на 15 хвилин.

Номер слайду 34

Вимоги до якості страв з тушкованих овочів. Овочі після тушкування зберігають форму. Смак тушкованої капусти кисло-солодкий з ароматом спецій і томату, без запаху вареної капусти і сирого борошна. Колір від світло- до темно-коричневого, для тушкованих буряків – темно-вишневий. Консистенція соковита, але не волокниста – для капусти. Зберігають тушковані овочі гарячими не більше 2 год.

Номер слайду 35

Вимоги до якості запечених страв із овочів. Овочі після запікання зберігають форму. Картопля, печена ціла, без тріщинок. Перець пружний, яскравого кольору з незначними підпеченими краями. Гриби пружні, світло-коричневого кольору. Зберігають печені овочі гарячими не більше 2 год. Овочі, запечені під соусом, повністю і рівномірно вкриті соусом, на поверхні — рум'яна кірочка. Голубці, перець фарширований зберігають форму, консистенція соковита.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Юркович Тетяна Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
26 березня 2018
Переглядів
9271
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку