Презентація "Повнозначні та службові частини мови. Вигуки і модальні слова. Взаємоперехід частин мови. З історії вивчення частин мови"

Про матеріал
Презентація до уроку в 10 профільному філологічного напрямку класі на тему: "Повнозначні та службові частини мови. Вигуки і модальні слова. Взаємоперехід частин мови. З історії вивчення частин мови"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Повнозначні та службові частини мови. Вигуки і модальні слова. Взаємоперехід частин мови. З історії вивчення частин мови

Номер слайду 2

РОЗДІЛИ ГРАМАТИКИТермін граматика має два значення: учення про граматичну будову мови; те саме, що граматична будова мови. Граматична будова сучасної української літературної мови — система форм слів і речень, що виникають на основі поєднання слів. Через це граматика поділяється на такі розділи: морфеміку — учення про морфеми, будову слів; словотвір; морфологію синтаксис.

Номер слайду 3

Граматика тісно пов’язана з лексикологією, фонетикою та ін. Зв’язок граматики з лексикологією виявляється в тому, що словниковий склад мови набуває значення для спілкування лише тоді, коли підпорядковується граматичним законам, завдяки яким кожне слово відповідним чином оформляється граматично, поєднуючись у словосполучення й речення. Так, слова написання, Оксана, про, думати, диктант ніякої думки не виражають, у смислових і граматичних зв’язках не перебувають. Якщо ж кожне з них оформити граматично, то вони стають засобом вираження думки: Оксана думає про написання диктанту. Речення складається зі слів, слова — зі звуків, що також є засо­бом утворення й вираження граматичних форм (думати, думає, ду­мають; диктант, диктанту, диктанти), у цьому й полягає зв’язок граматики з фонетикою.

Номер слайду 4

Бесіда.- Що називається граматичною будовою сучасної літературної мови? - В чому полягає зв’язок граматики з лексикологією? фонетикою?- На які розділи поділяється граматика?- Що називається морфологією?

Номер слайду 5

Бесіда.- Скільки частин мови ви знаєте?- На які групи вони поділяються?- Дайте характеристику самостійним частинам мови- Дайте характеристику службовим частинам мови

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Пригадайте, що таке лексичне значення слова? Що таке граматичне значення слова? Прокоментуйте висловлювання.«Лексичне значення слова виражається основою слова, а граматичне — його формами, які є матерією цих значень, своєрідним його «одягом» (З підручника).

Номер слайду 8

Змініть наголос у наведених словах. Чи змінюється граматичне значення при цьому? Пригадайте, як такі слова називаються. Весни, села, поля, гори, замок.

Номер слайду 9

Прочитайте текст. Поясніть, що таке модальні слова. У сучасній українській мові є невідмінювані слова, яким не властива номінативна функція, які не називають певних понять і в той же час не виражають будь-яких зв’язків або відношень між членами речення. Це — модальні слова. Модальні слова виражають відношення того, хто говорить, до висловлюваної ним думки або її частини. Наприклад, Ночі ті, та гітара й жоржини, може, сняться тепер і тобі. Модальне слово може виражає невпевненість у реальності висловленого автором. Модальне слово зрозуміло в реченні На вітер я слів не кидаю і, зрозуміло, свою обіцянку виконаю виражає відношення того, хто говорить, не до всієї висловленої думки, а лише до її другої частини. Модальні слова не належать до частин мови, а також не входять і до системи службових слів або часток мови. Від частин мови модальні слова відрізняються як відсутністю номінативної функції, отже, і лексичного значення, так і синтаксичними особливостями. Вони не бувають членами речення, а вживаються як вставні слова. Від службових слів модальні слова відрізняються тим, що вони не виражають будь-яких граматичних відношень між членами речення (З підручника).

Номер слайду 10

Поміркуйте, до якої частини мови можуть належати наведені слова?Лови, клич, молодий, зла, три, милі, край, дорогий, чайна. Буває, що окремі слова при спілкуванні людей (у реченнях) виконують не властиву (не типову для них) їм синтаксичну функцію — тоді говорять про перехід (чи взаємоперехід) частин мови. Залишаючись формально певною частиною мови (іменником, прикметником і т. д.), слова міняють свою синтаксичну роль (З підручника).

Номер слайду 11

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Види перехідних явищ. Приклад1. Субстантивація (перехід різних частин мови в іменник)□ прикметників □ дієприкметників □ числівників2. Ад’єктивація (перехід у прикметники) □ дієприкметників □ числівників3. Адвербалізація (перехід у прислівники)□ іменників □ прикметників □ займенників □ числівників □ дієслів4. Прономіналізація (перехід у займенники) □ прикметників □ іменників □ числівників5. Пропозиціоналізація (перехід у прийменники) □ іменників □ прислівників6. Кон’юнкціоналізація (перехід у сполучники) □ займенників □ прислівників7. Партикуляція (перехід у частки) □ займенників □ прислівників8. Інтер’єктивація (перехід у вигуки) □ іменників. Заповніть другу колонку таблиці поданими нижче словами. Моя знає, бачились востаннє, надто вже давно, передова, прийшов ранком, колюча акація, сучасне, наші виграли, жах (казати), наведені дані, один (той) сидить, а другий (той) ні, удвоє, іде назустріч, учений, полонені, цілюща вода, перший, захопливо.

Номер слайду 12

Випишіть із речень приклади переходу частин мови з однієї в іншу. В ролі яких частин мови вони можуть виступати? 1. Кожен народ, що дбає про своє сьогоднішнє і майбутнє, знає, до чого веде руйнування чи зрікання рідної мови (К. Мотрич). 2. Ліна стояла край дороги, обвіяна гарячим степовим повітрям (О. Гончар). 3. Про хворих сьогодні заявили лише дві матері (ІО. Збанацький). 4. Йому все було мало роботи (М. Коцюбинський). 6. Але «ура» не згасало, воно спалахнуло, як іскри (О. Гончар).

pptx
Додано
4 березня
Переглядів
372
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку