Презентація. Повторення.Початок великого переселення народів

Про матеріал
Презентація-конспект для групових,індивідуальних та класних робіт..З використанням тестів,схем,таблиць та посилань на відео уроки та онлайн тести.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Запишіть дату і тему уроку

Номер слайду 2

МЕТА : Знаю: території розселення слов’янських племен на теренах України; Розумію: основні версії походження назви «Русь» («Русь-Україна»); передумови утворення держави у слов’ян, які жили на теренах України; поняття «Русь» («Русь-Україна»), «князь», «дружина», «полюддя», «данина»; Умію: показати на карті території розселення слов’янських племен на теренах України; охарактеризувати спосіб життя (господарство, побут, організацію суспільства і влади, світосприйняття) слов’ян, які жили на теренах України.

Номер слайду 3

ВЕЛИКЕ ПЕРЕСЕЛЕННЯ СЛОВ’ЯН — РОЗСЕЛЕННЯ СЛОВ’ЯНСЬКИХ ПЛЕМЕН ІЗ ЇХНЬОЇ ПРАБАТЬКІВЩИНИ, РОЗТАШОВАНОЇ МІЖ ДНІПРОМ І ВІСЛОЮ, НА СУСІДНІ ЗЕМЛІ В V—VII СТ. НА ЗАКЛЮЧНОМУ ЕТАПІ ВЕЛИКОГО ПЕРЕСЕЛЕННЯ НАРОДІВ У VI—VII СТ. ГОЛОВНУ РОЛЬ У ПЕРЕСЕЛЕНСЬКИХ ПОТОКАХ СТАЛИ ВІДІГРАВАТИ СЛОВ’ЯНСЬКІ ПЛЕМЕНА АНТІВ І СКЛАВИНІВ. ІЗ МЕЖИРІЧЧЯ ДНІПРА І ВІСЛИ ВОНИ РУШИЛИ ДО ПОДУНАВ’Я. ЗВІДТИ ЦІ ПЛЕМЕНА СТАЛИ ЗДІЙСНЮВАТИ РЕГУЛЯРНІ НАПАДИ НА КОНСТАНТИНОПОЛЬ ТА ВІЗАНТІЙСЬКІ ВОЛОДІННЯ НА БАЛКАНАХ, ЯКІ ДІСТАЛИ НАЗВУ БАЛКАНСЬКИХ ВІЙН. ПІСЛЯ ПЕРШИХ УСПІШНИХ ПОХОДІВ СЛОВ’ЯНИ ПОЧАЛИ ЗАЛИШАТИСЯ ЗА ДУНАЄМ, А НА КІНЕЦЬ VII СТ. МАЙЖЕ ПОВНІСТЮ ОВОЛОДІЛИ БАЛКАНСЬКИМ ПІВОСТРОВОМ. Простежте за картою і назвіть географічні напрямки розселення слов’ян — склавинів й антів. Кросворд «Велике розселення слов’ян» https://cutt.ly/WtmUX0G підручник Іст.Укр.7клас”Оріон”

Номер слайду 4

СЛОВ’ЯНИ — НАЙБІЛЬША ЗА ЧИСЕЛЬНІСТЮ ГРУПА НАРОДІВ В ЄВРОПІ, БЛИЗЬКИХ ЗА МОВОЮ. ТРАДИЦІЙНО ЗА МІСЦЕМ ПРОЖИВАННЯ СЛОВ’ЯН ДІЛЯТЬ НА ТРИ ГІЛКИ: СХІДНІ СЛОВ’ЯНИ (НА ТЕРЕНАХ СУЧАСНОЇ УКРАЇНИ, БІЛОРУСІ, РОСІЇ), ЗАХІДНІ ТА ПІВДЕННІ СЛОВ’ЯНИ. Саме антів вважав предками українського народу «батько української історії» — видатний історик кінця ХІХ — початку ХХ ст. Михайло Грушевський. Саме слово анти, ймовірно, іранського походження і позначало людей, що живуть на околиці, на окраїні. На чолі антів стояв вождь, який вважався першим серед рівних. Вождем обирали людину, яка мала видатні військові здібності, щасливу вдачу і прихильність богів. Венеди Анти

Номер слайду 5

Давні слов’яни – автохтонне індоєвропейське населення Центральної Європи Уперше згадуються римськими авторами І – ІІ ст. як венеди, пізніше – як анти і склавини. Прабатьків-щина: території між Віслою та Середнім Дніпром, Прип’яттю та середніми течіями Дністра та Пд. Бугу У ІV ст. на території України склався Антський союз племен, який воював на боці гунів з готами. Розпався під тиском аварів у VІІ ст. У V – VІІ ст. внаслідок Великого розселення слов’ян племена замешкали від Балканського півострова до Балтійського моря, від Ельби до Подніпров’я

Номер слайду 6

ПІД ЧАС ВЕЛИКОГО ПЕРЕСЕЛЕННЯ СЛОВ’ЯН ОДНА ЇХ ЧАСТИНА ЗАЛИШИЛАСЯ НА БАЛКАНСЬКОМУ ПІВОСТРОВІ, А ДРУГА РУШИЛА ВГОРУ ЗА ТЕЧІЄЮ ДУНАЮ І ЗАЙНЯЛА ЗЕМЛІ ПОРЯД З ЕЛЬБОЮ (ЛАБОЮ). ТАМ ВОНА ЗУСТРІЛАСЯ ЩЕ З ОДНИМ ПЕРЕСЕЛЕНСЬКИМ ПОТОКОМ СЛОВ’ЯНСЬКИХ ПЛЕМЕН, ЯКИЙ ПРЯМУВАВ ІЗ МЕЖИРІЧЧЯ ВІСЛИ ТА ОДЕРА (ОДРИ) НА ЗАХІД. НА ЗЛАМІ VI—VII СТ. СЛОВ’ЯНИ ТАКОЖ АКТИВНО ПРОСУВАЛИСЯ НА ПІВНІЧ І ПІВНІЧНИЙ СХІД, ЗАСЕЛЯЮЧИ ЗЕМЛІ, ЩО НАЛЕЖАЛИ БАЛТІЙСЬКИМ ТА УГРО-ФІНСЬКИМ ПЛЕМЕНАМ. Слов'яни Західні Південні Східні поляки чехи словаки серби хорвати словени боснійці чорногорці поляни сіверяни древляни дуліби тиверці білі хорвати уличі словени кривичі в'ятичі радимичі полочани дреговичі Результатом Великого переселення слов’ян стало формування нових територіальних угруповань слов’ян, які заведено поділяти на східних, західних і південних.

Номер слайду 7

Визначте передумови та чинники, що вплинули на появу держави у слов’ян, які жили на теренах України. Позитив Негатив Пізніше слов'яни розділились на 3 гілки. Західні слов'яни – чехи, словаки, поляки, полабські і поморські слов'яни. Південні слов'яни – болгари, серби, хорвати. Східні слов'яни – росіяни, українці, білоруси. ? Визначте, як називались племена східних слов'ян і де вони проживали.

Номер слайду 8

Розповідаючи про східних слов'ян, Нестор-літописець говорить, що деякі з них «прийшли і сіли по Дніпру, і назвались полянами». Саме вони стали ядром нової держави — Русі. Скульптурний монумент засновникам Києва – братам Кию, Щеку і Хориву, а також їх сестрі Либіді Київ XII — XIII ст. Реконструкція Ю. С. Асєєва Літописець писав: «Полян тепер називають Руссю». Головне місто полян — Київ — стало столицею Давньоруської держави. Перша згадка про слов'ян (склавинів), «котрі проживають за рікою Істрою», наводиться в «Історії війн» візантійського історика Прокопія Кесарійського: «А живуть бони в жалюгідних хижах, мають єдину мову…».

Номер слайду 9

Вправа «Слов’янські племінні союзи» https://cutt.ly/9tmUCgF підручник Іст.Укр.7клас”Оріон” У «Повісті минулих літ» ідеться, що на території сучасної України жили такі східнослов’янські племінні союзи: • у середній течії Дніпра навколо Києва — поляни; • на території Східної Волині та Поліссі — деревляни; • у басейні Західного Бугу — дуліби (волиняни, бужани); • у передгір’ях Карпат — білі хорвати; • у басейні Південного Бугу — уличі; • по Дністру — тиверці; • на Лівобережжі (басейни річок Десна, Сейм, Сула, Ворскла) — сіверяни. Племінний союз — об’єднання кількох племен. Простежте за картою на с. 13 розселення східнослов’янських племінних союзів на території України. Співвіднесіть території розселення слов’янських племен і сучасні області України

Номер слайду 10

Домашнє завдання: Опрацювати параграф 2 Вивчити поняття,назви племенних союзів

ppt
Додано
5 липня 2021
Переглядів
3729
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку