Презентація "Поява монотеїстичних релігій. Юдаїзм. Буддизм. Конфуціанство"

Про матеріал
Презентація знайомить учнів з особливості політеїзму і єдинобожжя (монотеїзму) Коли виникли перші монотеїстичні релігії, які особливості вчень юдаїзму, буддизму і конфуціанства, чому вчення юдаїзму, буддизму і конфуціанства популярні нині. Що спільного в  релігійних вченнях юдаїзму, буддизму і конфуціанства. Учні вчаться проводити мінідослідження історичних ілюстрацій: Фараона Аменхотепа та Мойсея із скрижалями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поява монотеїстичних релігій. Юдаїзм. Буддизм. Конфуціанство

Номер слайду 2

Номер слайду 3

1. ПЕРШІ МОНОТЕЇСТИЧНІ РЕЛІГІЇМонотеїзм - релігія, якій притаманна віра в єдиного бога Цього єдиного бога віряни вважають творцем усього сущого на Землі і наділяють його властивостями вічностіПриклади: Християнство, Іслам, Юдаїзм. Віра в єдиного Бога, який є творцем усього світу. Відсутність інших божеств або вищих істот, яким поклонялися б поряд з основним Богом. Заперечують існування інших божественних істот. Ехнатон. Релігійні ідеї Аменхотепа IV Ехнатона не прижилися в Єгипті, а юдаїзм сповідують донині?Релігійні ідеї Аменхотепа IV Ехнатона, ймовірно, не прижилися в Єгипті через традиційне прив’язання єгиптян до своїх стародавніх богів та обрядів. Коли фараон-реформатор помер, стара релігія повернула ся. Юдаїзм має глибокі корені в історії і культурі єврейського народу, і він став основою їхньої національної та культурної ідентичності.

Номер слайду 4

Історія пророка Мойсея Він є однією з ключових постатей в єврейській історії. Мойсей вивів євреїв з рабства в Єгипті та передав їм Заповіді від Бога на горі Синай. , рятуючись від голоду, євреї оселилися в Єгипті. Єгиптяни змушували євреїв тяжко працювати на будівництві міст, храмів і пірамід. Тоді Мойсей (Моше) став вимагати у фараона відпустити євреїв. Фараон відмовлявся, за що Бог покарав його і країну десятьма карами. Фараон поступився, і Мойсей повів євреїв у Богом призначену для них Землю Обітовану — Ханаан. Однак шлях євреїв був непростим — вихід з полону тривав 40 років. Люди страждали від труднощів і зневірювалися, та Мойсей наполегливо їх повчав і вів призначеним шляхом. Увесь цей час євреї старанно берегли один із символів своєї віри — менору (семисвічник). Біблія розповідає, що під час походу на горі Синай Бог передав Мойсееві скрижалі (кам’яні дошки) з 10 заповідями — законами, за якими мав жити народ євреїв. Урешті євреї дісталися призначеного краю. А Мойсей увійшов в історію як великий пророк і законовчитель євреїв. Вважається, що основи вчення юдаїзму людям передав пророк Мойсей. Його також вважають автором Тори — першої частини священної книги юдаїзму . За переказами Мойсей записав Тору (інша назва «П'ятикнижжя Мойсеєве») безпосередньо з «вуст Бога».

Номер слайду 5

Образ пророка Мойсея є популярний у мистецтві. Найвідомішим його зображенням є статуя роботи Мікеланджело Буонарроті в Римі. Але у багатьох людей викликають здивування ріжки на голові Мойсея. Дізнайтеся за допомогою додаткових джерел, звідки вони могли взятися в образі пророка, втіленому великим скульптором доби Відродження. Мойсей (мармурова скульптура роботи Мікеланджело Буонарроті, 1513-1515 рр.)

Номер слайду 6

Біблія як історичне джерело. Священні тексти юдеїв відомі як Старий Заповіт — одна із частин священної книги християнства Біблії. Історикам Старий Завіт цікавий як один із найдавніших писемних історичних джерел. Багато подій, які описано в Біблії, відбувалися насправді. Про це свідчать дані археологічних розкопок. Одним із прикладів є історія відкриття Ассирії. «Із цієї землі вийшов Ассур і побудував Ніневію» (Буття 10:11) — так у Старому Заповіті згадується давня могутня Ассирія. Тривалий час згадки про цю країну вважалися легендами, але після археологічних експедицій середини XIX ст. в Месопотамію біблійна Ассирія стала історичною реальністю.

Номер слайду 7

Пагорби в околицях Мосула, під якими знайдено палац ассирійського царя Саргона ІIПідготовка шеду (фігури міфічних людинолевів) до транспортування. Ассирійський зал Лувру. Настінні рельєфи та фрагмент воріт палацу царя Саргона II, VIII ст. до н. е. (Лувр, Франція)Ассирія – одна з найбільших держав Стародавнього Сходу, яка на свій час домінувала в Месопотамії. У XIX столітті, під пагорбами біля Мосула, археологи виявили заховані руїни, що виявилися частинами палацу ассирійського царя Саргона II. Це відкриття було справжньою сенсацією!Однією з найвражаючих знахідок стали шеду – великі фігури міфічних істот, які поєднували в собі особливості людей і левів. Вони, як вважається, служили для охорони палацу. Ці статуї були також вивезені для дослідження і зберігання. Багато ассирійських пам’яток потрапили до відомого музею Лувр в Парижі, де вони демонструються у спеціалізованому Ассирійському залі. Тут можна побачити рельєфи та фрагменти воріт палацу Саргона II, які відображають повсякденне життя та воєнні походи цього великого правителя. Ці пам’ятки мають велику цінність як історичні джерела. Вони “розповідають” нам про культуру, вірування, мистецтво, архітектуру та державні справи Ассирії. Вивчаючи їх, ми можемо зануритися у світ, який існував тисячі років тому, і зрозуміти, як жили наші предки

Номер слайду 8

2. БУДДИЗМ І КОНФУЦІАНСТВО — ВЧЕННЯ, ЯКІ ПЕРЕТВОРИЛИСЬ НА РЕЛІГІЇБуддизм і конфуціанство. Вони не пропагують віру в богів чи єдиного бога але вчення набули популярності і впливу, тому їх також почали вважати релігіями. Близько 2500 років тому індійський принц Сіддхарта Гаутама (565-486 рр. до н. е.) заснував буддизм. У пошуках спасіння та пізнання істини він багато мандрував країною. Одного разу під час медитації принцу-мудрецю вдалося досягти нірвани — стану просвітлення. Відтоді він став називатися Буддою (просвітленим). Будда обґрунтував «благородні істини», які вказували шлях до виходу з нескінченного кола сансари — перероджень. Завдяки тому, що вчення Будди було звернене однаково до всіх людей незалежно від варни або касти, буддизм швидко здобув багато прибічників. Учення Будди називається дгарма (закон або шлях). Назву буддизм пізніше придумали європейці. Дгармачакра (колесо закону, колесо дгарми) — символ Вісімкового шляху до спасіння

Номер слайду 9

У Китаї мудрець Конфуцій (551-479 рр. до н. е.) розробив моральні настанови, які склали основу вчення конфуціанства. Він учив доброчесності й відповідальності, навчав своїх численних учнів грамоти й правил поведінки. Конфуцій вважав, що в кожної людини є своє місце в суспільстві та свої обов’язки, які необхідно виконувати, і бути гуманним (людяним). На думку мудреця, відносини в суспільстві мають засновуватися на взаємній пошані та міцних родинних зв’язках. У масштабах всього суспільства імператор, за вченням Конфуція, виконував роль батька всіх підданих. Етичні принципи поведінки Конфуцій вважав даром Неба — частини природи, наділеної вищою духовною силою. Засіб виховання вірності роду Конфуцій вбачав у культі предків, поклоніння яким стало одним із найважливіших звичаїв у Китаї. Саме культ предків є одним із небагатьох елементів конфуціанства, що зближує його з релігією. Конфуцій

Номер слайду 10

Мудрість віків. Ознайомтеся з окремими ідеями Старого Заповіту, вчень Будди й Конфуція. Чи актуальні (важливі) ці ідеї в сучасному світі?Із Старого Заповіту• Шануй свого батька і матір свою, щоб довгі були твої дні на землі...• Не убивай.• Не чини перелюбу.• Не кради.• Не свідкуй неправильно на свого ближнього.• Не жадай... ані всього, що ближньому належить.Із вчення про шлях спасіння у буддизмі• Правильний намір — тверде рішення пройти шляхом пробудження.• Правильна мова — правдива і необразлива.• Правильна дія — дія, яка не завдає шкоди, не вбивати, не брати того, чого не дають.• Правильне життя — мати тільки необхідне для життя. Конфуцій до правителя. Коли поводишся ти правильно, то за тобою підуть і без наказу; коли ж ти поводишся неправильно, то не послухають, хоч і накажуть. Конфуцій до людини. Завжди будь щирим, люби учитися, стій на смерть, удосконалюй шлях... Соромся бути бідним і убогим, коли в країні є шлях;соромся бути знатним і багатим, коли в ній немає шляху.

Номер слайду 11

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯIВиконайте мінідослідження історичних ілюстрацій:визначте, історію якої з давніх релігій «розповідає» кожна з ілюстрацій; поясніть, які елементи ілюстрацій допомогли вам це з’ясувати;2) на якій з ілюстрацій зображено історичне джерело (свою думку аргументуйте)? Визначте його вид.

Номер слайду 12

Що спільного в релігійних вченнях юдаїзму, буддизму і конфуціанства?Юдаїзм, буддизм і конфуціанство – це великі світові релігії, які мають великий вплив на культури та цивілізації. Хоча вони відрізняються, є кілька спільних рис: Моральні настанови: Усі три релігії наголошують на важливості доброго життя та дають настанови для справедливого життя. Освіта: Кожна релігія приділяє велику увагу навчанню. У юдаїзмі вивчення Тори – важлива обов’язковість, у буддизмі – вивчення Дхарми, а в конфуціанстві – вивчення класичних текстів. Співчуття та повага: Ці релігії наголошують на співчутті до інших, повазі до старших і взаємну повагу між людьми. Життя після смерті : Юдаїзм та буддизм вірять у життя після смерті, хоча з різних поглядів. Конфуціанство більше зосереджене на навчанні для цього життя, але також визнає важливість предків та духів. Кодекси поведінки: Усі три релігії мають певні кодекси чи настанови, які регулюють поведінку своїх послідовників у різних життєвих ситуаціях.

Номер слайду 13

Поява монотеістичних релігій. Юдаїзм. Буддизм. Конфуціанство. Домашнє завдання. Опрацювати § 23

pptx
Додав(-ла)
Tokaruk Svitlana Ivanivna
Додано
21 листопада 2023
Переглядів
3659
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку