Презентація "Позакласне читання. Будь природі другом"

Про матеріал

Матеріал містить презентацію до уроку позакласного читання "Будь природі другом" у 4 класі. Урок розроблено за оповіданнями Василя Сухомлинського «Не забувай про джерело» та Остапа Вишні «Чудесні пташки».

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Позакласне читання Будь природі другом Підготувала: Коваленко Н. М., вчитель початкових класів Красноградського ліцею № 5 Красноградської міської ради Харківської областіЗа оповіданнями Василя Сухомлинського «Не забувай про джерело» та Остапа Вишні «Чудесні пташки»

Номер слайду 2

ВПРАВА «ЕКРАН НАСТРОЮ»Чудовий. Веселий. Сумний

Номер слайду 3

ОРГАНІЗАЦІЯ КЛАСУ- Яким би ви хотіли, щоб був у нас урок?- Що ви очікуєте від уроку? - Я сподіваюся, що сьогоднішній урок буде уроком натхнення, творчості, продуктивності.

Номер слайду 4

РОБОТА НАД СКОРОМОВКОЮЛис малий і більший лис. По гриби ходили в ліс. Заздрить білка в лісі лису – Лис лисички ніс із лісу.

Номер слайду 5

ГРА «ВПІЗНАЙ СЛОВО»БДЖОЛАВизнач, які слова заховалися за номерами. ДЖЕРЕЛО2348713459578 КРИЛО69078 ЖАБКА41261{5 DA37 D80-6434-44 D0-A028-1 B22 A696006 F}1234567890 АБДЖЕКЛОРИ

Номер слайду 6

ГРА «КРИГОЛОМ»Д ―О ―Б ―Р ―О ―Т ―А ―Добери людські чесноти до кожної букви слова.

Номер слайду 7

МОТИВАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІЛюдина – невід’ємна частина природи, ніхто не повинен про це забувати.

Номер слайду 8

ПАВУТИНКА СКЛАДІВду при ді гом. Бу я ро дру

Номер слайду 9

ВАСИЛЬ СУХОМЛИНСЬКИЙ «НЕ ЗАБУВАЙ ПРО ДЖЕРЕЛО»

Номер слайду 10

СЛОВНИКОВА РОБОТАМул - подрібнений ґрунт, що відкладається на дні водойм. Балка - яр з пологими схилами. Бувальщина - оповідання про давнину, про те, що було насправді. Пустир - незабудоване, запущене місце. Призвід - приклад для наслідування. Жовті Води - село (сьогодні - місто) у Дніпропетровській області. Околиця - віддалена від центру частина поселення. Неприкаяні - люди, які не знаходять собі постійного місця, не знають, чим зайнятися.

Номер слайду 11

ГРА «ТАК ЧИ НІ» На місці цього пустиря, багато років тому був глибокий ставок. Викопали тут ставок запорожці після битви під Жовтими Водами. Зійшлися селяни на раду й ухвалили; кожен, хто скупався у ставку мусить набрати відро мулу і висипати в поле. Та ось хтозна - звідки приїхала в село сім’я. Усіх їх прозвали Неприкаяними. Поселилися вони на околиці села і до ставка ніколи не ходили. Багато підлітків, а потім і дорослих перестали купатися в ставку. Кожному думалось «На мій вік вистачить.» І ставок щез. Тільки спогад про нього лишився. Напившись води, не забувай про джерело, з якого вона витікає. 

Номер слайду 12

ВІДНОВИ ПОСЛІДОВНІСТЬСтавок став чистіший і глибший. І ставок щез. То старовинне козацьке село. На березі верби росли. Старий звичай забули.

Номер слайду 13

ЧИТАННЯ ВІРШАЖива вода дає життя. Всьому живому в світі. Якщо живе жива вода, Тоді земля у квіті! Л. Забашта

Номер слайду 14

ФІЗКУЛЬТХВИЛИНКАhttps://www.youtube.com/watch?v=Ym. RG69u91 RA

Номер слайду 15

ОСТАП ВИШНЯ«ЧУДЕСНІ ПТАШКИ»

Номер слайду 16

ТЕСТУВАННЯ1. Визнач жанр прочитаного твору. а) Оповідання; б) літературна казка; в) легенда.2. Що почав майструвати Петрик? а) Іграшку; б) шпаківню; в) годівницю.

Номер слайду 17

ТЕСТУВАННЯ3. Чому восени рясно-рясно вродили бабусині яблуні? а) Бо птахи оберігали дерева від шкідників. б) Бо навесні бабуся пооббирала всі кубельця гусені. в) Бо влітку була хороша погода.4. Про яких шкідників говориться в творі? а) Тля, колорадський жук. б) Плодожерка, золотогузка. в) Гусінь, бджола.

Номер слайду 18

ПРОДОВЖ РЕЧЕННЯЯблуні щовесни рясно цвіли ніжним цвітом, яблуні біля бабусиної хати. Дуже рясно цвіли Тепер у нас на каштані будуть і шпаки, й синички. та яблук на них родило мало.

Номер слайду 19

ВСТАНОВИ ПОСЛІДОВНІСТЬ ПОДІЙШпаки прилетіли. Рясний урожай. Червиві яблука. Шпаківню повісили на каштані. Настала весна.

Номер слайду 20

ВІДНОВИ ПРИСЛІВ’ЯБагато пташокмало комашок. Справа майстра. Зробив ділобоїться.гуляй сміло. Яке прислів’я передає головну думку тексту?

Номер слайду 21

ВПРАВА «КОЛО ІДЕЙ»Що автор схвалює, а що засуджує?

Номер слайду 22

КРІСЛО АВТОРАЩо я можу зробити для природи?

Номер слайду 23

ВПРАВА «ПРЕС»Я вважаю ... Тому, що …Отже, таким чином …

Номер слайду 24

ПІДСУМОК УРОКУНаш дивний світ –Такий, як казка. Тож бережи його, Будь ласка.

Номер слайду 25

Молодці!

Номер слайду 26

САМООЦІНЮВАННЯУ мене все вийшло. Нічого не зрозумів. Було важко

Номер слайду 27

https://mamabook.com.ua https://vseosvita.ua/library/prezentaci-do-uroku-literaturne-citanna-urok-pozaklasnogo-citanna-budu-a-prirodi-drugom-47414.html https://naurok.com.ua/movlenneva-rozminka-na-uroci-chitannya-urok-8-prezentaciya-290285.html https://naurok.com.ua/literaturne-chitannya-v-suhomlinskiy-ne-zabuvay-pro-dzherelo-konspekt-prezentaciya-281707.html https://www.youtube.com/watch?v=Ym. RG69u91 RA https://naurok.com.ua/diagnostuvalna-robota-robota-z-literaturnim-tvorom-284958.html ВИКОРИСТАНІ ДЖЕРЕЛА

pptx
Пов’язані теми
Літературне читання, Презентації
НУШ
Додано
10 грудня 2023
Переглядів
436
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку