Презентація, позакласний захід тема : "Ах серце"

Про матеріал
Позакласний захід для учнів 8 класу, які закінчили вивчати тему "Транспорт речовин". Цей захід проходить у формі гри і формує пізнавальні і творчі здібності учнів, розвиває інтерес до життя і дбайливе ставлення до свого здоров'я, виховує відчуття колективізму, взаємодопомоги та взаємопідтримки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

учитель: Кукоба О. Гвчитель біологіїПозакласний захід з біології для 8 класів. АХ , СЕРЦЕ

Номер слайду 2

мета заходу:виховання усвідомленого розуміння цінності життя і здоров'я людини,розвиток інтересу до власного здоров'я і вивчення біологічних дисциплін в школізавдання заходу:розвиток пізнавальних і творчих здібностей учнів;розвиток інтересу до життя і дбайливого ставлення до свого здоров'я;розвиток комунікативних здібностей учнів;виховання колективізму, взаємодопомоги, взаємопідтримки.

Номер слайду 3

Проблемне питання: Серцево-судинна система – це річка життя, у якій ще багато нерозгаданих таємниць. Правила гри: -бере участь 2 команди.-журі оцінює відповіді, підраховує бали«На серце руку поклади –Воно то б’ється, то мовчить,То просить, змучене, води,Щасливе – в небі через мить.» Олена Герасименко

Номер слайду 4

1 конкурс. Привітання команд Максимально 5 балів

Номер слайду 5

Завзання для 1 команди:1. Ферумовмісна сполука крові.2. Людина, яка дає кров для іншої людини. 3. Вітамін, який бере участь у зсіданні крові.4. Формені елементи крові, що забезпечують її зсідання. 5. Клітини крові, що мають ядра. 6. Сталість умов життєдіяльності клітин у вну­трішньому середовищі. 7. Серцевий м'яз. 8. Хвороба клапанів серця. 9. Запис роботи серця.10. Судини, по яких кров рухається від серця. 11. Судина з найбільшою швидкістю руху крові.12. Смертельна хвороба, що уражає імунну систему. 13. Гормони, що підсилюють роботу серця. 2 конкурс."Терміни"Кожна команда по визначенню називає терміни. Відповіді записують на папері і здають вчителю. За кожну правильну відповідь 1 бал

Номер слайду 6

Відповіді 1 команда1 (Гемоглобін)2(Донор)3(К) 4 (Тромбоцити)5(Лейкоцити) 6(Гомеостаз)7(Міокард)8(Вада)9(Кардіограма) 10(Артерії) 11(Аорта)12(СНІД)13(Адреналін)

Номер слайду 7

Завдання для 2 команди:1. Прилад для вимірювання тиску крові.2. Гостре порушення мозкового кровообігу. 3. Змертвіння м'язових клітин серця.4. Наука про кров. 5. Скорочення серця.6. Ритмічні коливання стінок артерій. 7. Клапан правої половини серця. 8. Наука про серце. 9. Найменша судина. 10. З лівого шлуночка починається... 11. Червоні кров'яні тільця.12. Навколосерцева сумка. 13. З правого шлуночка починається...  2 конкурс."Терміни"Кожна команда по визначенню називає терміни.

Номер слайду 8

Відповіді 2 команда1. (Манометр)2. (Інсульт)3. (Інфаркт)4. (Гематологія) 5. (Систола) 6.  (Пульс) 7. (Тристулковий) 8. (Кардіологія)9. (Капіляр) 10.(Велике коло кровообігу) 11.(Еритроцити) 12.(Перикард) 13.(Мале коло кровообігу)

Номер слайду 9

3 конкурс. “Знайди помилку” Команди отримують текст з помилками. Потрібно виправити помилки і зачитати текст правильно. На підготовку 4 хвилини. БУДОВА ЕРИТРОЦИТІВ. Завдання для 1 команди. 8 помилок – 8 балів. У крові людини еритроцити мають здебільшого форму двовогнутого посередині диска, яка зменшуючи поверхню еритроцита, забезпечує транспортування більшої кількості О2 та СО2 (основна кількість СО2 переноситься плазмою крові). Площа його поверхні становить близько 145 мкм2. Завдяки великій кількості та специфічній формі загальна площа всіх еритроцитів у крові людини становить 3200 м2. Еритроцити утворюються у спинному мозку мозку з особливих клітин – еритробластів, їхнє ядро під час дозрівання еритроцита замінюється дихальним ферментом – гемоглобіном. Зрілий еритроцит крові людини має ядро. Зовні еритроцит має плазматичну мембрану та кутикулу, яка є проникною для азоту та вуглекислого газу. Всередині майже повністю заповнений вуглеводною речовиною - гемоглобіном (НЬ), яка здатна зв'язувати кисень або азот.

Номер слайду 10

Конкурс 3 «Знайди помилку» 8 помилок – 8 балів Тромбоци́ти — кров'яні пластинки, ядерні клітини крові діаметром 2 – 4 мкм, що мають правильну округлу форму й утворюються в жовтому косному мозку з мегакаріоцитів. При пошкодженні стінки судини тромбоцити нагромаджуються в місці травми і руйнуються, виділяючи при цьому в плазму особливий газ. Під його впливом розчинний білок фібриноген, що знаходиться у міжклітинній рідині перетворюється на нерозчинну форму — фібрин, що утворює густу волокнисту мережу ниток, у якій застрягають еритроцити, лейкоцити і тромбоцити, формуючи кров’яний згусток — зонд. Через якийсь час він розсмоктується і прохідність судини відновлюється. Плазма крові без фібриногену називається сироваткою крові. Тривалість життя тромбоцитів становить 50 – 80 днів. Основна функція кровяних пластинок – участь у згортанні крові – захисній реакції організму на пошкодження і запобігання кровоутворенню. У тромбоцитах наявні близько 12 факторів, які беруть участь у згортанні крові. У процесі тромбоутворення спостерігається кілька етапів за участю багатьох компонентів крові.

Номер слайду 11

Конкурс 4“Допоможи другу” Команди повинні надати першу допомогу потерпілому. Завдання для 1 команди. У потерпілого сильна кровотеча з рани. Кров йде поштовхами, яскраво червоного кольору.

Номер слайду 12

Перша допомога: Це артеріальна кровотеча, потрібно 1) накласти джгут на одяг, щоб не пошкодити шкіру, 2)вище рани на 1,5-2 години 3)На рану покласти стерильну пов'язку і доставити потерпілого в медпункт. Максимально 3 бали

Номер слайду 13

Конкурс 4“Допоможи другу” Команди повинні надати першу допомогу потерпілому. Завдання для 2 команди. У потерпілого відкрита рана долоні, помірна кровотеча.

Номер слайду 14

Перша допомога1) промийте рану чистою водою;2) обробіть краї рани антисептиком;3) накладіть марлеву пов'язку.

Номер слайду 15

Конкурс 5 “Зелена аптека”Завдання для 1 команди. Являє собою чагарники або невеликі деревця з пагонами, що покриті колючками. Суцвіття - густі, багатоквіткові щитки. У висушеному вигляді: плоди — яблокоподібні, тверді, зморшкуваті, зверху з кільцевою облямівкою, з 1-5 кісточками в м'якоті плоду. Колір плодів від жовто-оранжевого і бурувато-червоного до темно-бурого або чорного кольору, іноді з білим нальотом кристалізованого цукру. Запах відсутній. Смак солодкуватий. Посилюють кровопостачання в коронарних судинах серця і в судинах мозку, підвищують чутливість міокарду до серцевих глікозидів, трохи посилюють скорочення серцевого м’язу і зменшують збудливість останнього,.

Номер слайду 16

Глід

Номер слайду 17

Конкурс 5 “Зелена аптека”Завдання для 2 команди. Відомий багатьом лише як добавка до меленої кави, але в руках знавця трав перетворюється на цінне цілюще зілля. Він корисний «із голови до п’ят», у народній медицині використовують усі частини рослини для лікування широкого кола захворювань. Від одних хвороб застосовують коріння, від других - стебла з листям, від третіх - сік. А водний настій квіток дають у разі підвищеної збудливості, невротичного болю в серці. Серцеві неврози для життя не небезпечні, але здатні заподіяти великі страждання лячним болем у грудях, коли нестерпно й раптово починає поколювати в ділянці серця, а також виснажливою ​​слабкістю, швидкою стомлюваністю, підвищеною нервовою збудливістю, неспокійним сном. Назвіть рослину

Номер слайду 18

Цикорій

Номер слайду 19

Конкурс 6 “Так чи ні” По 1 учаснику з кожної команди виходять і відповідають по черзі. За кожну правильну відповідь 1 бал. Кров відноситься до сполучної тканини. Об’єм крові дорослої людини 2-3 л. Еритроцити це без’ядерні клітини. Еритроцити виконують дихальну функцію. Переливання крові між людьми з різними групами обов’язково закінчується смертю. Формені елементи крові утворюються у червоному кістковому мозку. Лейкоцити виконують захисну функцію. Кількість води в крові 90 %До складу крові не входять органічні речовини. Тромбоцити беруть участь у зсіданні кровіГемоглобін це червоний дихальний пігмент еритроцитів. Теорію імунітету розробив Іван Павлов.

Номер слайду 20

Конкурс 7 “” Обидві команди повинні підписати малюнок серця. Максимально 9 балів

Номер слайду 21

Конкурс 8. Домашнє завдання. “Ой, не буду горювати, піду до кардиолога” (5 балів)

Номер слайду 22

Конкурс 9. “Цікаві факти” Команда 1 готує заздалегідь “Цікаві факти про серце”Команда 2 “Цікаві факти про кров”10 балів максимально

pptx
Додав(-ла)
Кукоба Ольга
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
26 липня 2021
Переглядів
766
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку