Презентація позакласного заходу: “Українська вишиванка. Значення символів”

Про матеріал

позакласний захід "Українська вишиванка" проводився у рамках проекту "Відродження національних традицій в художньому оформленні одягу". Студенти досліджували вишивки різних районів України і Херсонської області. Виготовили сучасні жіночі спідниці і оздобили їх вишивкою.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ ЕКОНОМІКО-ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ТЕХНІКУМ ХЕРСОНСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ТЕХНІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА позакласного заходу “Українська вишиванка. Значення символів”

Номер слайду 2

Методична розробка позакласного заходу “Українська вишиванка.Значення символів”. Розробник - Уханова О.А., викладач -методист вищої категорії, -26 стор.

Номер слайду 3

Про історію виникнення вишиванки. Був час, як почав на Землі люд вмирати. Від якої хвороби, ніхто не знав. А в селі над Дніпром жила бідна вдова Марія. Забрала пошесть чоловіка і п’ятеро дітей. Та наймолодша Іванка ще здорова. Береже матір донечку, як за скарб найдорожчий. Але не вберегла… Почала сохнути Іванка. Ні їсти не хоче, а тільки п’є і блідне на очах. А ще просить матінку: – Врятуй, матусю, я не хочу помирати! І так ті оченята просять-благають, що бідна жінка місця собі не знаходить. Минуло пару днів. Одного вечора до хати прийшла якась бабуся старенька. – Слава Богові! – привіталась. – Що, помирає останка? А могла б і жити. – Як, бабуню сердечна, як? Молю: спаси, порятуй найменшу. Не лиши в самоті на старість! Взяла, певно, стара до серця той плач і мовила: – Повідаю тобі таємницю тої хворі. Але присягни, що не обмовишся. Дитям присягай! – Присягаю…донечкою. – Знай, що послав чорну смерть Господь Бог. Грішників зросло. Сказав Бог умертвляти всіх, на кому нема хреста. І чорти всіх, на кому нема хреста, убивають. Виший на рукавах, на пазусі і всюди хрести. Ший чорні та червоні, щоб здалеку чорти бачили. Але не мов нікому більше, бо смерть дочки вздриш на очах… Вже за годину червона і чорна мережка прикрасила дітячу сорочечку. І собі нашила. Як люди дивували, то казала, що хрести треба на благословення Боже. Вже Іванка здорова: і скаче, і сміється, і співає. А Маріїне серце стискається від болю, як видить, що понесли свіжого небіжчика. Не витримала. Від хати до хати бігала розпатлана і страшна: – Шийте, шийте хрести! Вишивайте!.. Будете жити! Рятуйтеся. Марія побігла додому, взяла на руки Іванку і мерщій до церкви. Забила в дзвін на сполох. За хвилю вже всі збіглися. Обцілувала Марія дитину і мовила до людей: – Не повірили! Думаєте, здуріла? Та най буде дітей ваших мені шкода, – на тім зірвала з Іванки сорочку вишиту. Дитина на очах зчорніла і померла. – Убивці! Шийте, вишивайте сорочечки дітям і собі… Та й упала мертвою коло дочки. З того часу відійшла хвороба за ліси і гори. А люди ходять у вишиванках. Матері навчили дітей, а діти своїх дітей – і вже ніхто не обходився без вишитої сорочки, фартуха чи блузки. Носять оту просту одіж і понині по всім світі. Але мало хто відає, звідки прийшла та краса до людей.

Номер слайду 4

Українська вишиванка. Значення символів.

Номер слайду 5

Символи Сонця і Води Для української вишивки характерно часте використання орнаментів, які символізують Сонце і Воду - дві основні стихії, які створили і підтримують життя на Землі. Тому їх сприймають як батьківську і материнську енергії - сонячну і водну. Восьмикутний квітка або розетка позначає Сонце, а малюнок у вигляді згорнутого вужа - Воду.

Номер слайду 6

Основним символом будь-якої вишивки є материнський символ. Він виглядає як восьмикутна квітка чи зірка, навколо якої символічно зображена квіткова гірлянда. Гірлянда прославляє Мати, її основну роль у продовженні та збереженні сім’ї та роду. Символ Матері

Номер слайду 7

В Україні завжди вірили в магічну силу маку, що захищає сім'ю і господарство від лихого ока і різних бід. Освяченими у церкві насінням маку обсипали хату, подвір'я, домочадців і домашніх тварин. Червоний колір пелюсток квітки символізував кров загиблих героїв на полі брані. Орнамент у вигляді квітки маку, коробочок з насінням, листочків символізує його захист від злих сил або пам'ять про загиблих воїнів - членів сім'ї. Дівчата з сім'ї загиблого воїна носили віночки, сплетені з семи квіток маку, що означало їх обіцянку берегти і продовжувати свій рід. Мак

Номер слайду 8

Мак

Номер слайду 9

В центральній частині України та на Поділлі, часто можна побачити орнаменти із зображенням листя хмелю. Така символіка вважається молодіжною. Вона означає любов, молодий запал і активний розвиток. Елементи орнаменту, який зображує хміль, нагадують символ Води та Грони винограду. Його прийнято вважати весільним символом, що відображує течію життя і молоду сім'ю. Символіка листя хмелю

Номер слайду 10

Символіка листя хмелю

Номер слайду 11

Калина - дерево нашого українського роду. Колись, у сиву давнину, вона пов'язувалася з народженням Всесвіту, вогненної трійці: Сонця, Місяця і Зірки. Тому і назву свою має від давньої назви Сонця - "Коло". А оскільки ягоди калини червоні, то й стали вони символом крові та невмирущого роду. Ось через це весільні рушники, дівочі і навіть парубочі сорочки тяжкі тими могутніми гронами. Вишиванки з калиною краще носити жінкам, у яких є діти. Калина - символ роду

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Орнамент з виноградом поширений по всій центральній Україні. У Київській, Полтавській, Чернігівській областях традиційно прикрашають вишиванки та рушники великими гронами винограду. І це не дивно, адже виноградний орнамент символізує створення сім'ї, її благополуччя і красу. Гроно винограду нагадує родовідне дерево із здоровими і численними членами роду. Символ винограду

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Лілії. Такі сорочки носили дівчата, які готувалися до шлюбу. Квітка лілії ніколи не вишивалася окремо. Орнамент складався з квітки, бутона, листка і хреста. Перші три символізували народження, розвиток та безкінечність людського життя. Магічний хрест благословляв пару на створення сім’ї. Після заміжжя жінка вже не носила вишиванку з цим орнаментом, а дарувала її свїй незаміжній сестрі чи подрузі.

Номер слайду 16

Одним із сильних і дієвих оберегів в українській вишивці являє собою орнамент, який зображає вазон з квітучою рослиною, птахами, і Берегиню - крупну казкову квітку або фігуру жінки. Цей символ означав оберіг, зцілення, очищення від зла, охоронну магію. Вишивали його червоними нитками, додаючи чорні. Червоний колір традиційно символізує сонце, а також вогонь, що очищає від злих сил. Дерево життя

Номер слайду 17

Символіка троянди (ружі) Ружу завжди любили в Україні, вважали її квіткою Сонця, а її червоний колір нагадував колір крові - символ життя. Орнаменти, що включають квіти і листя троянди, являють собою, в основному, замкнуту смугу у вигляді вінка, що не має початку і кінця, що позначає нескінченність життя з постійним відродженням. Якщо вінок з троянд зображувався символічно, у вигляді геометричного візерунка, то троянди могли зображати зірки, зібрані в нескінченному небесному просторі.

Номер слайду 18

Символ сили – Дуб В язичницькі часи бог Перун був найголовнішим, грізним і сильним богом. Його символом був дуб. З тих пір дуб вважається символом чоловічої енергії, міцної життєвої сили, непереможності. Одяг, рушники та предмети побуту чоловіків обов'язково прикрашалися орнаментом із зображенням дуба, що надавало українським чоловікам сили і мужності для захисту свого роду. Поєднання дуба і калини, переплетених між собою в орнамент, нерідко наносились на весільні сорочки молодят.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Мальва Вишиванка з зображенням цієї квітки, була і є дуже популярною на сході та півдні України. Роза рожева або мальва - один з самих улюблених квіток українців, її вирощували для прикрашення житла або під кожною хатою. А вишивка цієї квітки на сорочуі несе в собі виключно естетичну, а не оберегову функцію.

Номер слайду 21

Херсонській області притаманні поліхромні орнаменти, виконані полухрестиком чи хрестиком з використанням широкої кольорової палітри. Характерною ознакою вишивки в нашій області є багатство сюжету, яке не зустрінеш у інших регіонах. Також присутнє змішання стилей та багато елементів, які позичені з грецьких, римських, персидських, турецьких і татарських орнаментів. Це пояснюється поширенням торгівлі і мореплавства на території півдня України. Херсонські вишивальниці створювали традиційні для півдня сільгоспкультури,звірів, птахів. Кішка символізувала - покірність, ніжність, спокій; собака – надію на друга, впевненість, спокій; корова, кінь – достаток і спокій. Олень, голова якого, в обрамлені квітково-рослинного орнаменту була вишита на рушнику Свято-Покровської церкви с. Станіслав, Білозерсього р-ну, Херсонскої обл. Олень асоціюється зі швидкістю, сміливістю та благородством. Одним з домінантних мотивів вишивок на Херсонщині є роза - символ красоти. Квітка маку використовувалась в усіх обрядах, пов’язаних з відлякуванням нечистої сили, обсипали їм себе і домашніх тварин. Мак – це рослина, в якій закладена пам’ять роду. Дуже розповсюджена у херсонській вишивці – «Дерево життя»

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Символічні ромби Орнаменти з ромбами були сильним захисним оберегом, приносили удачу. Згідно древньої слов'янської культури, ромби представляють богиню Землі, яка сприяє родючості. Таке значення цього символу сприяло його великому розповсюдженню та активному використанню в орнаментах етнічного одягу слов'янських народів. І зараз можна бачити прекрасні вишиванки на українцях, розшиті дивно багатими на фантазію орнаментами, в основі яких використовується символіка ромба.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Мініатюрна вишивка херсонської майстрині попала до Книги рекордів України Херсонка Ірина Меленчук вишила прапор і герб на зернятку пшениці. Роботу 50-річної майстрині відзначили дипломом Книги рекордів України, над виробом розміром 3,8 мм майстриня працювала добу.

Номер слайду 26

Перелік джерел 1. Гайдай Л. Історія України в особах, термінах, назвах і поняттях.— Луцьк: Вежа, 2000; 2. Николаева Т. Украинская народная одежда.— Київ: Наукова думка, 1988; 3. Тищенко О. Історія декоративно-прикладного мистецтва України (13-18 ст.).— Київ, 1992. 4. Підгірняк В. Текстова вишивка. Бродівське письмо. — К.: ТОВ ВТО «Типографія від А до Я», 2008. ISBN 978-966-2902-10-5 Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Українська вишивка 5. Українська вишивка: етнічний бренд, перевірений історією // UaModna, 17 вересня 2015 6. «Вишиванка» — український сайт, присвячений вишивці. «Рушничок» 7. «Українська вишивка»: спільнота в LiveJournal присвячена вишиванню. 8. «Спілкування за вишиванням»: статті, керівництва, орнаменти. 9. Маршрути шиття // Український тиждень

ppt
До підручника
Технології (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Коберник О.М., Терещук А.І. та інші)
Додано
11 січня 2019
Переглядів
2862
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку