Презентація ''Пожежна техніка для захисту об'єктів. Пожежа на робочому місці. Дії у разі пожежі.''

Про матеріал

Пожежна техніка для захисту об'єктів.

Пожежа на робочому місці.

Дії у разі пожежі.пожежна машина - призначені для виготовлення вогнегасильних речовин: газу, повітряномеханічної піни, аерозольних сумішей, порошків, снігоподібної маси. Вони можуть бути стаціонарними або пересувними. Пожежні автомобілі використовують для ліквідації пожеж на значних відстанях від їх осередків. Широко використовуються автомобілі, оснащені пожежними машинами з використанням води.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

УРОК 4 Пожежна техніка для захисту об'єктів. Пожежа на робочому місці. Дії у разі пожежі.

Номер слайду 2

Для подачі вогнегасильних речовин застосовують спеціальні технічні засоби. До них належать: Пожежні машини Первинні засоби пожежогасіння: внутрішні крани з пожежними рукавами і стовбурами; вогнегасники; ящики з піском, бочки з водою; простирадла азбестові, повстяні, брезентові; ручний пожежний інструмент.

Номер слайду 3

Призначені для виготовлення вогнегасильних речовин: газу, повітряномеханічної піни, аерозольних сумішей, порошків, снігоподібної маси. Вони можуть бути стаціонарними або пересувними. Пожежні автомобілі використовують для ліквідації пожеж на значних відстанях від їх осередків. Широко використовуються автомобілі, оснащені пожежними машинами з використанням води.

Номер слайду 4

Це пожежна машина, призначена для створення великого струменя води під тиском, із забором її з водоймища. Мотопомпи бувають стаціонарні або пересувні.

Номер слайду 5

Пожежні крани мають розміщуватись у вбудованих або навісних шафах, які мають отвори для провітрювання й пристосовані для опломбування та візуального їх огляду без розкривання. Пожежні крани мають бути справними й доступними для використання.

Номер слайду 6

Для ефективної роботи пожежного крана в разі пожежі необхідні зусилля щонайменше двох осіб. Дамо їм номери 1 та 2 й визначимо порядок їхніх дій. 1. Номер 1 зриває пломбу й відчиняє шафу, номер 2 бере ствол і розмотує рукав у напрямку осередку пожежі (мал. 3). 2. Номер 1 відкриває кран і натискає на кнопку насоса-підвищувача (якщо вона є), як показано на рис. 4. 3. Номер 2 працює зі стволом (рис. 5).

Номер слайду 7

Призначені для ліквідації невеликих осередків пожежі, а також для гасіння пожеж на початковій стадії їх розвитку (до прибуття штатних підрозділів пожежної охорони). Їхні основні види (мал. 6)

Номер слайду 8

Горіння твердих речовин, яке супрово-джується тлінням Горіння рідин або твердих речовин, які розтоп-люються Горіння газоподіб-них речовин Горіння металів та їх сплавів

Номер слайду 9

Переносний чи пересувний пристрій для гасіння пожеж вогнегасною речовиною, яку він випускає після приведення його в дію. Як вогнегасний засіб у вогнегасниках використовують хімічну або повітряномеханічну піну, діоксид вуглецю (у рідкому стані), аерозольні сполуки й порошки, що містять бром. Переносні вогнегасники використовують для ліквідації невеликих пожеж. Пересувні вогнегасники змонтовані на візку. Вогнегасники бувають: хімічні, пінні, повітряно-пінні, вуглекислотні, порошкові, хладонові.

Номер слайду 10

Заряджений вогнегасильним порошком і закачений інертним газом; Призначений для гасіння пожеж класу А,В,С або ВС, в залежності від типу приміненого порошку, а також електроустановок, які знаходяться під напругою до 1000 В. Не слід використовувати для гасіння обладнання, яке може вийти із ладу при попаданні порошку (ЕОМ, електронне обладнання, електромашини коллекторного типу)

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Балон заповнений зрідженою вуглекислотою під тиском 7 МПа. Призначений для гасіння займань різних горючих речовин, горіння яких не може виникати без доступу повітря, на промислових підприємствах, на транспортних засобах, а також електроустановок, які знаходяться під напругою до 1000 В, в музеях, картинних галереях, архівах; для гасіння рідких і газоподібних речовин (клас В, С). Обладнають АЗС, території промислових підприємств, склади, пожежні щити в лакофарбових цехах, площі офісних приміщень, офіси, квартири і т.д.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Заряджений з двох частин: кислотної та лужної. Призначений для гасіння пожеж класу А і В. Примінення для гасіння електроустановок, які знаходяться під напру-гою НЕ ДОПУСКАЄТЬСЯ.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

1 2 3 4 5 Повідомити в пожежну охорону. Необхідно оповістити всіх оточуючих Вас колег про пожежу. Спробуйте, використовуючи пожежні крани, вогнегасники, підручні засоби, погасити вогонь. Якщо бачите, що сил згасити не вистачає, то покиньте небезпечну зону. Після прибуття пожежників поясните, що і де горить.

Номер слайду 18

усі користувачі ПК до початку роботи мають пройти протипожежний інструктаж; проходи до робочих місць мають бути завширшки не менше 1,0 м; після закінчення роботи в комп'ютерному класі та навчальному кабінеті всі електроприлади й електро-проводка мають бути знеструмлені; побачивши несправності в електрообладнанні, які здатні спричинити іскріння, коротке замикання чи надлишкове нагрівання горючої ізоляції, слід негайно повідомити про це вчителя.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Вжити запобіжних заходів для зниження ймовірних втрат від води, яку використають під час гасіння пожежі. Для цього слід: вимкнути всі електроприлади (ще краще - цілковито знеструмити приміщення), відсунути од стін меблі, накрити великогабаритні предмети (речі) поліетиленовою плівкою або ковдрами.

Номер слайду 21

Перед тим, як виходити через двері, їх слід злегенька прочинити (в жодному разі не відчиняти та не вибивати), бо миттєвий доступ кисню здатний призвести до потужного викиду полум'я. Прочиняти двері потрібно з особливою осторогою, щоб забезпечити захист від перепаду температури та впливу полум'я (рис. 1) Після цього потрібно вичекати кілька секунд і оцінити обстановку. Якщо ви впевнені, що на шляхах виходу з приміщення ще немає сильного задимлення та високої температури, слід негайно, не гаючи жодної секунди, залишити будівлю, рухаючись по коридорах та сходових клітках. Користуватися ліфтом у разі пожежі категорично заборонено!

Номер слайду 22

1 Перешкодити доступові диму та продуктів горіння у ваше приміщення, для чого слід позатуляти всі шпарини по периметру дверей та під ними ганчірками, рушниками, шторами тощо (рис. 2) Не рекомендується викори-стовувати синтетичні тканини, бо їх горіння (термічний розклад) супроводжуються утворенням високотоксичних речовин та їдкого диму. Якщо є вода, всі ганчірки потрібно змочити.

Номер слайду 23

2 У приміщенні, заповненому димом, слід обережно підповзти до вікна, затуливши ніс і рот зволоженою тканиною (ганчіркою), яка відіграє роль тимчасового фільтра, що захищатиме вас від упливу небезпечних продуктів горіння. У задимленій зоні потрібно рухатися поповзом (рис. 3)

Номер слайду 24

3 Якщо ви опинилися біля вікна, трохи прочиніть його й дихайте через шпарину. Кличте на допомогу. Коли допомога (працівники пожежних підрозділів) прибула, намагайтесь привернути до себе увагу (рис. 4).

Номер слайду 25

4 Ніколи не вистрибуйте через вікно без крайної потреби, адже кожен другий стрибок, скажімо, з четвертого поверху є смертельним. Якщо вистрибувати все ж доведеться, спочатку викиньте через вікно м'які речі (матрац, подушки тощо), після чого зменшіть висоту падіння, повиснувши за вікном на руках (рис. 5). Відштовхнувшись, стрибайте на м'які предмети, що їх ви скинули заздалегідь. Після того, як ви залишили будинок, у якому відбувається пожежа, не повертайтесь у нього, навіть якщо це здається безпечним!

Номер слайду 26

1 2 3 4 5 Перед тим, як увійти в палаюче приміщення, вкри тися з головою мокрим по кривалом, пальтом, плащем, цупкою тканиною. Двері в задимлене приміщення відчиняти обережно, поволі, прикриваючи себе дверним полотном, щоб уникнути посилення полум'я від припливу свіжого повітря У дуже задимленому приміщенні пересуватися поповзом або зігнувшись. Для захисту органів дихання від чадного газу дихати крізь зволожену тканину Побачивши людину в одязі, що горить, слід накинути на неї пальто, плащ або будь-яке покривало й щільно притиснути їх до її тіла (рис. 8) Якщо сталося займання одягу, лягти на землю (підлогу) й перекочуватися з боку на бік, щоб збити полум'я (бігти не можна, бо полум'я посилиться) (рис. 7)

Номер слайду 27

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
4.5
Загальна:
4.5
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Бармак Лариса
    Матеріал послідовний, якісно поданий,дуже добре підібранні завдання,
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Палажченко Володимир
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
ppt
Додано
9 серпня 2018
Переглядів
9925
Оцінка розробки
4.5 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку