Презентація "Позначення допусків на кресленнях"

Про матеріал
В презентації розглянуті терміни: відхилення форми, допуск форми. Дані умовні позначення допусків форми і розташування на поверхні. Додан тест с відповідями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДНЗ «Запорізький правобережний професійний ліцей»Тема: Позначення допусків на кресленнях. Розробив викладач вищої категорії: Костенко Ірина Анатоліївна. Запоріжжя, 2021

Номер слайду 2

Загальні відомостіДля того, щоб виконати деталь по кресленню необхідно забезпечити не тільки точність розміру, але й точність геометричної форми деталі, або точність взаємного розташування поверхонь. Точність геометричних параметрів деталей характеризується не тільки точністю розмірів їх елементів, але й точністю форми і взаємного розташування поверхонь. Відхилення форми і розташування поверхонь виникають у процесі обробки деталей через неточність та деформацію верстата, деформацію оброблюваного виробу, нерівно­мірності припуску на обробку, неоднорідності матеріалу і т. п. Відхилення форми і розташування поверхонь знижує не тільки експлуатаційні, але й технологічні показники виробу. Для забезпечення необхідної точності параметрів, його працездатності і довговічності в робочих кресленнях деталей необхідна вказівка не тільки граничних відхилень розмірів, але в необхідних випадках - також допусків форми і розташування поверхонь. Відхилення форми – відхилення форми реального елемента від номінальної форми, оцінюване найбільшою відстанню від точок реального елемента по нормалі до прилеглого елемента. Відхилення форми нормуються допусками форми. Допуск форми – найбільше допустиме значення відхилення форми. Призначення допусків форми і розташування поверхонь має проводитися на основі державних стандартів ГОСТ 2.308-79.

Номер слайду 3

Умовні позначення. Графічні відхилення форми і розташування поверхонь вказують на кресленнях умовними позначеннями. Кожне умовне позначення включає знак відхилення. числове значення відхилення (за необхідності) і буквене позначення бази відхилення (А, Б. В…)

Номер слайду 4

Умовні позначення допусків форми і розташування поверхонь

Номер слайду 5

Розміри умовних позначень граничних відхилень форми і розташування поверхонь

Номер слайду 6

Умовне позначення відхилень форми і розташування поверхонь. Умовне позначення граничного відхилення форми чи розташування поверхонь вписують у прямокутну рамку. Рамка для позначення відхилення форми складається з двох частин (рис а), а для відхилення розташування поверхонь – з трьох частин (рис б). До першої частини рамки в обох випадках заносять знак відхилення, до другої - числове значення відхилення в міліметрах. Третя частина рамки призначення для буквеного позначення бази чи поверхні, з якою пов’язаний допуск відхилення.

Номер слайду 7

З'єднання рамок з контурами зображень поверхонь. Рамка виконується суцільною тонкою лінією. Висота цифр, букв і знаків, які заносяться у рамку, повинна відповідати розміру шрифта розмірних чисел на креслені. Перевагу слід віддавати горизонтальному розміщенню рамки. У разі необхідності вона може розміщуватися і вертикально. Не допускається перетинати рамку будь-якими лініями. Рамку з'єднують з елементом, до якого належить відхилення, суцільною тонкою лінією зі стрілкою на кінці.

Номер слайду 8

Проведення з'єднувальної лінії до рамки З'єднувальна лінія може бути прямою чи ламаною. Але напрямок з'єднувальної, що закінчується стрілкою, повинен відповідати напрямку вимірювання відхилення. З'єднувальна лінія може проводитись від будь-якої частини рамки

Номер слайду 9

Позначення бази вимірювання відхилення. Бази позначають зачорненим трикутником, основа якого має бути розташована на контурі (рис а) або на виносній лінії від контуру базового елемента (рис б). Трикутник, яким позначають базу, повинен бути рівностороннім, висотою, що приблизно дорівнює висоті шрифта розмірних чисел на креслені. Якщо базовий елемент з'єднати з рамкою не зручно, то базу позначають великою літерою українського алфавіту (А, Б, В..). Цю літеру вміщають у квадратну рамку, яку з'єднують виносною лінією із зачорненим трикутником і вказують у третій частині рамки (рис в)

Номер слайду 10

Тест. На якому з зображень показано позначення відхилень:{21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}Відхилення. Відповідь. Від прямолінійностіВід площинностіВід круглості Від циліндричності Від паралельностіВід перпендикулярності

Номер слайду 11

Завдання

Номер слайду 12

Відповідь на тест{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Відхилення. Відповідь. Бали. Від прямолінійності4, 6, 113 Від площинності51 Від круглості 81 Від циліндричності 11 Від паралельності3, 92 Від перпендикулярності719

pptx
Додано
16 червня 2021
Переглядів
4011
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку