Презентація "Практична робота №2 Позначення на контурній карті кордонів сусідніх держав, крайніх точок, географічних центрів України та Європи і зазначення їх назв

Про матеріал
В даній презентації представлені рекомендації щодо проведення практичної роботи № 2 "Позначення кордонів сусідніх держав" 8 клас. Матеріал можна використати під час дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практична робота №2. Позначення на контурній карті кордонів сусідніх держав, крайніх точок, географічних центрів України та Європи і зазначення їх назв; визначення координат точок, протяжності території країни в градусах і кілометрах

Номер слайду 2

Етапи проведення практичної роботи:

Номер слайду 3

Мета роботи: Закріпити навички визначення географічних координат точок земної поверхні та розрахунку відстані в градусах і кілометрах;Розвивати вміння позначати на контурній карті кордонів та назви сусідніх держав, крайніх точок, робити висновки про особливості географічного положення України;Розвивати мислення, уміння створювати образ об’єкта та формувати геопросторову уяву учнів. Виховувати патріотизм, почуття гордості за свою Батьківщину.І етап – визначення мети

Номер слайду 4

Обладнання:підручник (параграф 10, с.43-48), Фізична карта України, контурні карти: «Україна на карті Європи», «Фізична карта України», ручка, олівці, лінійка, зошит для виконання практичної роботи.

Номер слайду 5

Очікувані результати: учні навчаться: - визначати географічні координати крайніх точок України та позначати їх на карті; - показувати на карті суходільні та морські кордони та назви сусідніх держав; - визначати за допомогою карти протяжність території України в градусах і кілометрах; - характеризувати географічне положення України.

Номер слайду 6

Початковий етап - відтворюються фундаментальні знання і вміння, необхідні для подальшого виконання практичної роботи. ІІ етап

Номер слайду 7

Робота з картою. Покажіть на карті територію України та назвіть країни з якими вона межує. Назвіть та покажіть на карті крайні точки України?Покажіть на карті географічні центри України та Європи. Методичний прийом «Картографічний практикум»

Номер слайду 8

1. Площа України...2. Крайня північна точка України розміщена в...3. Крайня західна точка України розміщена в....4. С. Червона Зірка — це крайня...5. Географічний центр України розміщений у....6. Україна безпосередньо межує з....7. На сході та північному сході сусідами України є.... Методичний прийом «Географічний диктант» Продовжте речення.

Номер слайду 9

1. Вкажіть крайню північну точку України: A. с. Соломонове. Б. с. Рання Зоря B. м. Сарич Г. с. Грем’яч. Перевір свої знання(тестові завдання)

Номер слайду 10

2. Визначте країну, з якою Україна має морський і суходільний кордони A. Молдова. Б. Болгарія. B. Росія. Г. Угорщина.

Номер слайду 11

3. Вкажіть назву географічного центру України: A. м. Київ. Б. смт, Добровеличківка. B. с. Ділове. Г. с. Соломонове. Д. с. Марянівка

Номер слайду 12

4. Зазначте країну, з якою Україна має найдовший кордон: A. Польща. Б. Білорусь. B. Росія. Г. Румунія.

Номер слайду 13

5. Оберіть групу країн, з якими Україна межує на півночі: A. Росія, Білорусь. Б. Молдова, Румунія. B. Польща, Білорусь. Г. Росія, Туреччина.

Номер слайду 14

6. Зазначте, якою є протяжність території України зі сходу на захід: A. 1974 км. Б. 1316 км. B. 1111 км. Г. 1050 км.

Номер слайду 15

Інструктивна картка до практичної роботи. Завдання 1. Проведіть на контурній карті «Україна на карті Європи» лінію державного кордону України, підпишіть назви країн, з якими вона межує. ІІІ етап. Основний етап Росія. Білорусь. Польща. Словаччина. Угорщина. Румунія. Молдова

Номер слайду 16

Завдання 2. Користуючись фізичною картою України, визначте координати крайніх точок України. Порівняйте отримані дані з матеріалом підручника або довідника, за необхідності перевірте свої розрахунки. Заповніть таблицю, вказавши назви та координати крайніх точок України.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Крайні точки України та об’єкти, що їм відповідають. Географічнаширотадовгота. Північна -Південна -Західна – м. Чоп (біля с. Соломонове Закарпатської обл.)48°25' пн. ш.22°09' сх. д. Східна -

Номер слайду 17

Завдання 3. Позначте та підпишіть на контурній карті «Фізична карта України» крайні точки України, географічні центри України та Європи. Виберіть умовні знаки та поясніть їх у легенді своєї контурної карти. Завдання 4. Користуючись фізичною картою України, визначте координати свого міста (обласного центру)

Номер слайду 18

Завдання 5. Користуючись фізичною картою України визначте протяжність території країни із півночі на південь та їз заходу на схід у градусах та кілометрах. Алгоритм дій: Використовуємо значення географічних довготи та широти, отриманих в завданні №2;Визначаємо різницю цих значень та отримуємо протяжність у градусах;Знаючи, що довжина дуги одного градуса меридіану становить 111,2 км, визначаємо протяжність в кілометрах з півночі на південь, помноживши отриману різницю широти на 111,2 км;Знаючи, що довжина дуги одного градуса 49-тої паралелі становить 73,1 км, визначаємо протяжність в кілометрах з заходу на схід, помноживши отриману різницю довготи на 73,1 км.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Висновок практичної роботи. Укажіть основні риси географічного положення України, користуючись отриманою інформацією під час практичної роботи. Україна займає вкрай вигідне географічне положення. Знаходиться в центральній частині Східної Європи. Має вихід до двох морів: Чорного та Азовського, що зв’язує її із країнами середземноморського басейну. Територія України розташована між 44° 23' і 52° 25' північної широти та між 22° 08' і 40° 13' східної довготи. Вона простягається зі сходу на захід на 1316 км. У найширшій центральній частині держави відстань між крайніми північною та південною точками досягає 896 км. Україна безпосередньо межує з сімома країнами світу, а це сприяє полегшенню торгівлі. Через її територію проходять транзитні шляхи сполучення, що з'єднують країни Азії, Західної та Центральної Європи. Це позитивно відображається на економіці країни.

Номер слайду 21

1. Оформлення та виконання завдань у зошиті для практичних робіт;2. Оцінювання практичної роботи. Оформлення резульmamiв Кожна практична робота з географії потребує відповідного оформлення результатів її виконання в письмовій формі.

Номер слайду 22

Дослідження. Порівняти географічне положення будь-якої країни (на вибір) з Україною.1. Здійсніть порівняльну оцінку географічного положення України та таких європейських країн: 1 група: Польща, Франція, Німеччина2 група: Іспанія, Швеція, Італія.ІV етап. Творчий етап. Проведення пошуково-дослідницької роботи з різними джерелами географічних знань.

Номер слайду 23

2. Заповніть у зошиті таблицю та напишіть висновок про спільні й відмінні особливості географічного положення України та досліджуваних країн.{91 EBBBCC-DAD2-459 C-BE2 E-F6 DE35 CF9 A28}Географічне положення. Україна. Польща/ Іспанія. Франція/ Швеція. Німеччина/ Італіяфізико-географічнеекономіко-географічнеполітико-географічне. Творче завдання1. З’ясуйте, які позитивні сторони географічного положення України. 2. Поясніть, що негативного в географічному положенні України. 3. З’ясуйте, чи ефективно використовує Україна своє географічне положення.

Номер слайду 24

Бажаю успіхів при вивченні нових тем

Номер слайду 25

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Лисенко Інна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Слюсар Діана Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
6 лютого 2022
Переглядів
29909
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку