Презентація "Практичне заняття №7. Працевлаштування неповнолітніх"

Про матеріал

В презентації надано рекомендації учням 9-го класу щодо виконання практичних правових ситуацій з теми працевлаштування неповнолітніх. Наведено приклади рішення практичних правових ситуацій щодо працевлаштування взагалі та особливостей працевлаштування неповнолітніх осіб, їх прав та обов'язків. Матеріал практичного заняття підготовлено відповідно підручника Наровлянського О.Д. Основи правознавства. К., - Грамота, 2017. С. 150-151. Перегляд відеоуроку з даної теми за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=4_ASurPTvsw

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практичне заняття 7. Працевлаштування неповнолітніх. Пекар Тетяна Вікторівна,вчителька Одеської ЗОШ №45 І-ІІІ ступенів. Одеської міської ради Одеської областіПредмет основи правознавства, 9 клас

Номер слайду 2

ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ. Учень / учениця. ПОВИННІ ЗНАТИ:особливості праці неповнолітніх, а також працівників, які навчаються та працюють; основні пільги, які надаються законом неповнолітнім щодо робочого часу, часу на від починок та оплати праці; сформувати готовність застосовувати отри мані знання на практиці. ПОВИННІ ВМІТИ:визначати, чи всі дії учасників були правомірними; для визначення правильної відповіді використовувати витяги з Кодексу законів про працю України; зімітувати життєві ситуації;оцінити особисту роботу.

Номер слайду 3

ДЖЕРЕЛА, якими необхідно користуватися. Наровлянський О. Д. Основи правознавства : підруч. для 9 кл. загальноосвіт. навч. закл. — К. : Грамота, 2017. § 19-20. С. 141 – 150; 150 – 152.2) https://pracja.com.ua/kzpp/211.html Кодекс законів про працю України. Витяги з КЗп. П України (сторінка 148-149, Наровлянський О. Д.)

Номер слайду 4

МЕТА ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ: запропонувати своє рішення ситуацій; визначити, чи всі дії учасників були право-мірними, використовуючи витяги з Кодексу законів про працю України;зробити висновок щодо важливості отри-маних знань і практичних вмінь.

Номер слайду 5

ХІД ЗАНЯТТЯСИТУАЦІЯ 1. 15-річний дев’ятикласник вирішив улаштуватися на роботу. Пореко-мендуйте йому, як шукати роботу, на що йому доцільно звернути увагу. РЕКОМЕНДАЦІЇ. 1) Відповідно статті 188 Кодексу законів про працю України (КЗп. ПУ) прийом на ро-боту осіб віком до 16 років не допускається. Крім виняткових обставин, осіб які досягли 15 років, допускається прийом на роботу, але тільки за письмовою зго-дою одного з батьків або особи, що його замінює. 2) Способи пошуку роботи: звернутися до Державної служби зайнятості або ско-ристатися послугами комерційних кадрових агенцій, інтернет-ресурсами, послу-гами знайомих і родичів. Але тільки за згодою батьків. Надсилати резюме чи рекомендаційний лист з попереднього місця роботи чи навчання роботодавцю. ЗВЕРНУТИ ОСОБЛИВУ УВАГУ. Що роботодавець повинен працювати офіційно і є зареєстрованим підприємством чи підприємцем. ЗАВДАННЯ 1 – 4 (стор. 150-151).

Номер слайду 6

СИТУАЦІЯ 2. 14-річна дівчина вирішила піти працювати у фірму «Світанок». Однак директор фірми заявила, що для оформлення на роботу їй необхідно подати свідоцтво про народження, довідку про стан здоров’я, довідку про реєстрацію за місцем проживання, а також характеристику зі школи. Дівчина не впевнена в тому, що ці вимоги законні. 1) Відповідно статті 188 Кодексу законів про працю України (КЗп. ПУ) прийом на роботу осіб віком до 16 років не допускається. Крім виняткових обставин, осіб які досягли 15 років, допускається прийом на роботу, але тільки за письмовою згодою одного з батьків або особи, що його замінює. РІШЕННЯДії директора фірми «Світанок» є неправомірними, так як вона не ма-ла права приймати на роботу неповнолітню 14-літню дівчину відповідно ст. 188 КЗп. П України.

Номер слайду 7

За загальним правилом при прийомі на роботу неповнолітні 16-річні (15-річні в особливих випадках) особи подають такі документи: заяву; паспорт (ID-картку);трудову книжку, яка заводиться протягом перш 5 робочих днів;довідку про стан здоров'я. Для осіб до 21 року щорічні медичні огляди обов'язково;довідку про присвоєння ідентифікаційного коду;власник має право отримати рекомендації зі школи. Але це не обов'язково.письмову згоду одного з батьків або особи, яка його заміняє;у разі виконання робіт, пов'язаних з певною кваліфікацією, роботодавецьмає право вимагати документ, який підтверджує рівень кваліфікації – посвідчення, диплом тощо. Чи мала право директор фірми вимагати для оформлення на роботу наступні доку-менти: свідоцтво про народження, довідку про стан здоров’я, довідку про реєстрацію за місцем проживання, а також характеристику зі школи і працевлаштовувати неповнолітню 14-літню дівчину? Згідно зі статтею 25 КЗп. П України, власник або уповноважений ним орган не мають права вимагати від працівника, який влаштовується на роботу, даних про його партійну, національну належність, походження. Забороняється вимагати і будь­які інші документи, крім перелічених вище.

Номер слайду 8

Відповідно статті 191 КЗп. П України про медичні огляди осіб молодше вісімнадцяти років.«Усі особи молодше вісімнадцяті років приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду i в подальшому, до досягнення 21 року, щороку підлягають обов'язковому медичному оглядові». Відповідно стаття 11 «Охорона праці неповнолітніх» закону України «Про охорону праці» неповнолітні приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду». РІШЕННЯ1) Я вважаю, що відповідно КЗп. П України роботодавець (директорфірми «Світанок») має право вимагати наступні документи … (перелік документів… від …), але не має право вимагати (…). 2) Директор має право вимагати довідку про … відповідно ст. 191 КЗп. П України і ст. 11 закону України …. .3) Директор порушив (не порушив) законодавство України про працевлаштування неповнолітніх.

Номер слайду 9

СИТУАЦІЯ 3. 16-річний хлопець був прийнятий на роботу токарем на період шкіль-них канікул. Йому було встановлено восьмигодинний робочий день — п’ять днів на тиждень, вихідні дні — понеділок і вівторок. У вихідний день його терміново викликали на роботу, запропонувавши протягом тижня вийти на нічну зміну. Відповідно статті 51 КЗп. П України про скорочену тривалiсть робочого часу:«Скорочена тривалiсть робочого часу встановлюється:1) для працiвникiв вiком вiд 16 до 18 рокiв - 36 годин на тиждень. Відповідно статті 55 про заборону роботи в нiчний час:«Забороняється залучення до роботи в нiчний час (пункт 2) осiб, молодших вiсiмнадцяти рокiв (стаття 192);Вдповідно статті 11 «Охорона праці неповнолітніх» закону України «Про охорону праці» не допускається залучення неповнолітніх… до нічних, надурочних робіт та робіт у вихідні дні.

Номер слайду 10

Відповідно статті 51 КЗп. П України про скорочену тривалість робочого часускорочена тривалість робочого часу встановлюється:1) для працівників віком від 16 до 18 років - 36 годин на тиждень, для осіб віком від 15 до 16 років (учнів віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул) - 24 години на тиждень. Тривалість робочого часу учнів, які працюють протягом навчального року у вільний від навчання час, не може перевищувати половини максимальної тривалості робочого часу, передбаченої в абзаці першому цього пункту для осіб відповідного віку. РІШЕННЯ. Роботодавець порушив законодавство про працю України. Він не мав права встановлювати 40-годинний робочий тиждень. Відповідно ст. 51 КЗп. П України для працівників вiком вiд 16 до 18 рокiв встановлюється 36 годин на тиждень.2) Роботодавець не мав права відповідно статті 55 і 192 КЗп. П Ук-раїни і закону України «Про охорону праці» залучати до роботи в нiчний час (пункт 2) осiб, молодших вісімнадцяти рокiв.

Номер слайду 11

СИТУАЦІЯ 4. Закінчивши школу, 17-річна дівчина влаштувалася працювати секре-тарем у будівельну фірму. Через три місяці вона звернулася до директора з про-ханням надати їй відпустку терміном на 20 днів. Директор відмовив, мотивуючи тим, що вона працює зовсім недавно. Через рік той самий директор запропонував дівчині пройти медичний огляд і подати документ про можливість її подальшої роботи. Дівчина просить пояснити, чи правомірні дії директора фірми щодо надання відпустки та вимоги щодо медичного огляду. Відповідно статті 191 КЗп. П України про медичні огляди осiб молодше вісімнадцяти років.«Усі особи молодше вісімнадцяти років приймаються на роботу лише пiсля попереднього медичного огляду i в подальшому, до досягнення 21 року, щороку підлягають обов'язковому медичному оглядові». Стаття 75. Тривалість щорічної основної відпустки. Особам віком до вісімнадцяти років надається щорічна основна відпустка тривалістю 31 календарний день незалежно від строку, який відпрацював неповнолітній у будь-який зручний час. СФОРМУЛЮЙТЕ РІШЕННЯ ТА ЗАПИШІТЬ ЙОГО ДО ЗОШИТА, ВИЗНАЧИВШИ В ЯКІЙ СИТУАЦІЇ ДИРЕКТОР БУВ НЕПРАВИЙ, І ЩО ВІН МАЄ ПРАВО ВИМАГАТИ ВІД НЕПОВНОЛІТНЬОЇ ПРАЦІВНИЦІ.

Номер слайду 12

ЗАВДАННЯ 2 (сторінка 151).№2. Уявіть, що після закінчення 9 класу під час літніх канікул ви вирішили влаштуватися на роботу. Розподіліть ролі (учень, який влаштовується на роботу, директор підприємства, представник органу в справах дітей, один із батьків) і проведіть переговори щодо укладання трудового договору. Не забудьте про документи, які вам при цьому потрібні, а також про заяву про прийом на роботу. Ми можемо рішити цю ситуацію, як ігрову та змоделювати її. Пропоную кожному уявити ситуацію – «Я ПРАЦЕВЛАШТОВУЮСЬ НАПОСАДУ…» і скласти алгоритм власних дій: Наприклад: Я звернувся до… з метою працевлаштуватися на посаду… . Співбесіда з моїм роботодавцем пройшла (позитивно / негативно). Я надав документи … (перелік документів) Роботодавець (директор) переглянув мої документи і звернув увагу, що необхідно пройти медичний огляд і надати довідку та письмовий дозвіл ... . Трудовий договір включає такі пункти: (перелік декількох найбільш важливих пунктів на вашу думку).

Номер слайду 13

ЗАВДАННЯ 3 (сторінка 151).№3. Уявіть, що Ви працівник відділу кадрів і влаштовуватися на роботу прийшло декіль-ка осіб. Вони претендують на різні посади. Оберіть необхідні для кожного випадку доку-менти з наданого переліку та подайте їх директору підприємства для перевірки комп-лектності та можливості вирішення питання про влаштування на роботу. У разі недос-татності поданого переліку документів, запропонуйте додаткові. Перелік документів: 1)паспорт, 2) свідоцтво про народження, 3)довідка про присвоєння ідентифікаційного коду, 4)водійські права, 5)свідоцтво про отримання базової середньої освіти (за 9 класів), 6) диплом про закінчення вищого навчального закладу, 7) дозвіл батьків на працевлаштування, 8) характеристика з місця навчання, 9) характеристика з попереднього місця роботи, 10) довідка про знання державної мови, 11) довідка про відсутність судимості, 12) довідка про місце реєстрації. Перелік осіб, які влаштовуються на роботу: а) 15-річний випускник 9 класу на період канікул уперше влаштовується кур’єром; б) 17-річна випускниця середньої школи впер-ше влаштовується продавцем магазину; в) 22-річний студент інституту влаштовується працювати програмістом; г) 28-річна жінка — мати трьох дітей — улаштовується на роботу бухгалтером; ґ) 29-річний випускник медичного університету влаштовується на роботу лікарем; д) 62-річний чоловік влаштовується на роботу водієм інкасаторської машини. НЕОБХІДНО ВСТАНОВИТИ ВІДПОВІДНІСТЬ МІЖ ПЕРЕЛІКОМ ДОКУМЕНТІВ І ОСОБОЮ, ЯКА ПРАЦЕВЛАШТОВУЄТЬСЯ (вказати відповідну цифру і букви).

Номер слайду 14

НЕ ЗАБУДЬТЕ ЗРОБИТИ ВИСНОВОК. ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!БАЖАЮ УСПІХІВ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Борова Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
7 квітня 2020
Переглядів
16814
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку