Головна ознака - маслянистий шапинка і добре віддільна від неї світла плівка. М'якоть - жовта. Колір шапинки варіюється від жовто-бурого до шоколадно-оливкового, а її діаметр - від 5 до 12 см. З часом з напівсферичної вона трансформується в плоску. Ніжка невелика, циліндрична або булавоподібна, висотою до 12 см. Під час дощу масляниста капелюшок покривається густим слизом. Цьому явищу гриб і зобов'язаний своєю назвою. 1 МАСЛЮК
Гриб отримав свою назву за отруйні властивості, використовувані проти мух. Шапинка спочатку майже шаровидна, потім опукла, іноді плоска, в діаметрі до 20 сантиметрів, з гладким, пізніше смугастим краєм. У свіжому стані злегка клейкий, в сухому - блискучий, яскраво-червоний, червоно-помаранчевий з білими пластівцями по поверхні. Пластинки знизу шапинки широкі, вільні. Ніжка спочатку щільна, потім порожня, біла або кілька жовтувата, гладка. Вгорі ніжки є плівкове кільце. М'якоть біла, під шкіркою капелюшки світло-оранжева або жовтувата, солодка, без вираженого запаху.2 МУХОМОР ЧЕРВОНИЙТоксична дія на організм людини. Отрута викликає задуху, судоми, непритомність, іноді хвороба закінчується смертю.
Шапинка діаметром 3-12 (до 20) см, в зрілості опукла, плосковипукла або подушковидна, в старості - плоска, світло-червонувато-коричневих, каштаново-, шоколадно-, буровато- і темно-коричневих тонів (під час дощу - темніше). Шкірочка гладенька, суха, бархатиста, в мокру погоду - з масляниста (блискуча) - не знімається. При натисканні на жовтувату трубчасту поверхню з'являються синюваті, синьо-зелені, блакитні (при пошкодженні пор) або навіть буро-коричневі плями. Ніжка висотою 3-12 (до 14) см і товщиною 0,8-4 см, щільна, циліндрична, з загостреним підставою При натисканні синіє, потім буріє. М'якоть щільна, м'ясиста, з приємним (фруктовим або грибним) запахом і солодкуватим смаком.3 ПОЛЬСЬКИЙ ГРИБМОХОВИК КАШТАНОВИЙ
Шапинка гриба м опукла, шовковиста з гладким краєм, від 6 до 11 сантиметрів у діаметрі. Фарбування біла, блідо-зелена, жовто-зелена або оливково-зелена з великими білими пластівцями, в середині зазвичай темніше без пластівців на поверхні. Пластинки часті, вільні, досить широкі, що не приросли до ніжки. Ніжка догори звужена, біля основи має клубневидне потовщення, оточене білою облямівкою.. У верхній частині ніжки є плівкове кільце. М'якоть біла, під шкіркою часто злегка забарвлена, без особливого запаху і смаку. Бліда поганка дещо нагадує печерицю. 4 БЛІДА ПОГАНКАУ хворого починається сильний біль в животі, блювота,, з'являється холодний піт, холонуть кінцівки, пульс стає слабким. Напади повторюються кілька разів, і через 5-10 днів після отруєння настає смерть.
Шапинка діаметром 8-25 (30) см, спочатку куляста, потім опукла. Шкірочка слабо бархатиста, у зрілих екземплярів, особливо в суху погоду, покривається тріщинами. Колір частіше світлих тонів: кавовий, коричневий, сірувато-бурий. Трубочки вільні, тонкі, краї трубочок молодих грибів білі, потім жовто- або оливково-зелені. Ніжка висотою 10-25 см, діаметром 2-7 см, спочатку булавоподібна, в зрілому віці частіше циліндрична. М'якоть щільна, в зрілості злегка губчаста, особливо в ніжці: при стисненні ніжка як би пружинить. Колір білий, що не змінюється на повітрі, під трубчастим шаром іноді жовтуватий. Запах приємний, грибний, смак солодкуватий.5 БІЛИЙ ГРИБ
Вони мають крикливо-яскраві капелюшки цегляно-червоного або сірчано-жовтого кольору, без лусочок, а у їстівних осінніх опеньків капелюшки неяскравих тонів - світло-коричневі з тонкими, дрібними коричневими лусочками. У їстівних опеньків на ніжці біле, добре помітне кільце, у помилкових - майже непомітні залишки кільця. Несправжні опеньки видають неприємний землистий запах, а їстівні - приємний грибний аромат.6 НЕСПРАВЖНІ ОПЕНЬКИОТРУЙНІЇСТІВНІ
Шапинка досить масивна, при цьому, у міру його зростання, вона змінює свою форму. Спочатку вона округла, потім стає плоскою. Колір шапинки різний, залежно від виду: вона може бути як білої, так і бурою або коричневою. Діаметр її варіюється від 2 до 10 см. На дотик шапинка або гладка, або покрита жорсткими лусками. Пластинки спочатку білі, потім стають рожевими, а потім коричневими. М'якоть біла, але з плином часу на повітрі стає червонуватою або жовтуватою. Ніжка рівна щільна, іноді буває рихлою і полою усередині. Відмінною рисою є характерний анісовий запах.7 ПЕЧЕРИЦІШАМПІНЬОНИ
3. Яку користь несуть гриби для природи?А) жодноїБ) допомагають рости деревам. В) розкладають відмерлі рештки рослин. Г) очищають середовища від залишків загиблих організмів. Д) беруть участь у фотосинтезі4. Із шапинки і ніжки складається.... А) Спора Б) грибниця. В) плодове тіло Г) плід