Презентація призначена для виконання практичної роботи під час дистанційного навчання як в синхронному, так і асинхронному режимі. Можна також використовувати даний матеріал і під час очного навчання
Практична робота №5 Виявлення органічних сполук в продуктах харчування
Номер слайду 2
Перед тим, як виконувати роботу, пригадайте якісну реакцію на крохмаль. Перегляньте відео за посиланнямhttps://www.youtube.com/watch?v=j. QM52v. SQSv. E
Номер слайду 3
Мета роботи. Виявити крохмаль у харчових продуктах за допомогою якісної реакції з розчином йоду. ОБЛАДНАННЯ І РЕАКТИВИ: Піпетка, розчин йоду, картопля, хліб, морква, томатний сік, сире тісто, варене тісто, капуста, крупа рисова
Номер слайду 4
Інструктаж. Зробіть відповідні записи на аркуші (дата, форма роботи, тема, мета, обладнання і матеріали)Зробіть заготовку таблиці (наступний слайд)Для досліду використовуйте невеликі шматочки і порції продуктів. Застеліть стіл клейонкою або плівкою. На аркуші розкладіть зразки продуктів. За допомогою піпетки нанесіть розчин йоду на зразки. Спостереження занесіть до таблиціУ висновках вкажіть наявність крохмалю в кожному зразку
Номер слайду 5
Пам‘ятайте!НЕ МОЖНА ПРОБУВАТИ РЕАКТИВИ НА СМАК!
Номер слайду 6
Хід досліду{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}№ з/п. Найменування продукту. Спостереження Висновки 1 Картопля2 Морква3 Хліб4 Томатний сік5 Сире тісто6 Варене тісто7 Капуста 8 Крупа рисова9 Будь-який інший продукт за бажанням
Номер слайду 7
Зробіть загальні висновки до роботи, давши відповіді на запитання1. Які реакції називають якісними?2. У яких продуктах виявлено найбільшу кількість крохмалю, а в яких найменшу?3. Використовуючи раніше здобуті знання з біології та основ здоров‘я, поясніть важливість отриманих результатів з точки зору раціонального харчування. Де і як в повсякденному житті можна використовувати отримані знання?*Після цього ви зможете дати відповідь на запитання: чи доцільно їсти пельмені чи макарони з хлібом? Чому саме?