Глюкоза. Сахароза. Крохмаль та целюлоза.

Про матеріал
Фізичні та хімічні властивості глюкози, сахарози, крохмалю та целюлози. Загальні та структурні формули.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вуглеводи. Глюкоза. Сахароза. Крохмаль та Целюлоза. Розглянемо такі питання: Хімія9 клас123 Класифікація вуглеводів Глюкоза Сахароза4 Крохмаль, Целюлоза

Номер слайду 2

Про які вуглеводи тобі доводилось чути раніше?!Глюкоза, фруктоза, сахароза, крохмаль* Часто вони містяться у продуктах харчування1.1

Номер слайду 3

Класифікація вуглеводів. Cn(H2 O)m1.2 Вуглеводимоносахаридидисахаридиполісахаридиглюкоза фруктоза сахарозамальтозакрохмаль целюлоза

Номер слайду 4

2.1 Вперше правильну емпіричну формулу глюкози запропонував швецький учений хімік Йенс Якобс Берцелліус в 1837 р. С6 Н12 О6

Номер слайду 5

Фізичні властивості глюкози Біла кристалічна речовина Легко розчиняється у воді Солодка на смак Має молекулярну кристалічну гратку2.2

Номер слайду 6

Функції глюкози. Енергетична. Запасна. Структурна. Входить до складу нуклеїнових кислот2.3

Номер слайду 7

2.4 Хімічні властивості глюкози1. Реакція повного окиснення C6 H12 O6 + 6 O2 → 6 CO2 + 6 H2 O2. Відновлюється до шестиатомного спирту. СН2 ОН-(СНОН)4-СОН+ Н2→ СН2 ОН-(СНОН)4-СН2 ОН3. Реакція «срібного дзеркала» (якісна реакція на альдегідну групу)(утворення глюконової кислоти)СН2 ОН-(СНОН)4-СОН + Аg2 О →СН2 ОН(СНОН)4 СООН+2 Аg↓

Номер слайду 8

2.5 Хімічні властивості глюкози4. Реакція з купрум(ІІ) гідроксидом (лабораторний дослід)А) Якісна реакція на гідроксогрупу – ОН (багатоатомні спирти) СН2 ОН-(СНОН)4-СОН + 2 Сu(ОН)2→ СН2 ОН-(СНОН)4-СООН +Сu2 О↓+2 Н2 ОБ) Якісна реакція на альдегідну групу (при нагріванні) → t

Номер слайду 9

2.6 Специфічні властивості глюкози. Спиртове бродіння С6 Н12 О6 → 2 СН3-СН2 ОН + 2 СО2↑Молочнокисле бродіння С6 Н12 О6 → 2 СН3-СНОН –СООНМаслянокисле бродіння С6 Н12 О6 → С3 Н7 СООН + 2 Н2↑ + 2 СО2↑

Номер слайду 10

2.7 Біологічна роль глюкози. Глюкоза — основний продукт фотосинтезу. В организмі людини, тварини глюкоза є основним та найбільш універсальним джерелом енергії для забезпечення метаболічних процесів. Глюкоза — важлива структурна одиниця, з якої побудовані полісахариди (крохмаль, глікоген, клітковина). Глюкоза входить до складу дисахаридів — сахарози, лактози, мальтози.

Номер слайду 11

2.8 1. У кондитерській промисловості 2. У медицині (при інтоксикації) 3. У фармацевтичній промисловості Застосування глюкози

Номер слайду 12

Цукрова тростина3.1 Цукровий буряк. Сахароза в природі

Номер слайду 13

Сахароза - білий , кристалічний порошок , добре розчинний у воді. Сахароза має солодкий смак.3.2 Фізичні властивості

Номер слайду 14

3.3 Стадії цукрового виробництва 1. Подрібнення цукрового буряка в стружку та витяг сахарози водою. 2. Обробка розчином вапнякового молока. 3. Обробка розчином карбон (ІV)оксиду.4. Упарювання розчину у вакуумних апаратах та центрифугування. 5. Додаткове очищення цукру. 

Номер слайду 15

3.4

Номер слайду 16

Кристали сахарози. Кристали коричневого ( тростинного ) цукру3.5

Номер слайду 17

3.6 Цікаво? Пам'ятник першому кубику рафінаду споруджено на центральній площі містечка Дачице в Чехії напроти величного костьолу Св. Лаврентія, на тому місці, де в XІХ ст. стояв цукровий завод, що виробив перші у світі кубики цукру. Також неабиякий пам’ятник цукру встановлений в Сумах на Покровській площі.

Номер слайду 18

Хімічні властивості сахарози1. Окиснення: Чи горить сахароза? Цукрова пудра легко займається і навіть може спричинити вибух. C12 H22 O11 + 12 O2 →12 CO2 + 11 H2 O 2. Гідроліз при нагріванні у кислому середовищі. При цьому з однієї молекули сахарози утворюється молекула глюкози і молекула фруктози: C12 H22 O11 + H2 O →C6 H12 O6 + C6 H12 O6. 3. Дегідратація - при дії концентрованої сульфатної кислоти: C12 H22 O11 →12 C + 11 H2 O 3.7

Номер слайду 19

Крохмаль, целюлоза. Полісахариди – вуглеводи, що складаються з великої кількості залишків глюкози. Їх представниками є крохмаль та целюлоза – природні полім 4. Утворення полісахаридів: n. С6 Н12 О6 → - (С6 Н10 О5)n - + n. Н2 О

Номер слайду 20

Крохмаль, целюлоза

Номер слайду 21

Порівняльна таблиця

Номер слайду 22

3.7 Закріплення вивченого матеріалу Дайте визначення класу вуглеводів. Як класифікуються вуглеводи? На чому заснована ця класифікація?Опишіть властивості глюкози та сахарози. Як можна виявити глюкозу у фруктових соках?

Номер слайду 23

Домашнє завдання1. Опрацювати §31, 32 та презентацію.2. Зробити конспект презентації та переглянути відео-демонстрації реакцій.3. Виконати завдання: Здійснити схему перетворення:крохмаль – глюкоза – етанол – етаналь – оцтова кислота – бутилацетат 4. Розв’язати задачу. (індивідуально, бажаючим мати високий бал)Сахарозу кількістю речовини 0,25 моль гідролізували. Утворену при цьому глюкозу піддали спиртовому бродінню. Яку масу етанолу отримали в результаті бродіння?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Воронівська Наталья Гуріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
26 квітня 2021
Переглядів
5217
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку