Презентація з теми: "Практична робота №5. Виявлення органічних сполук у харчових продуктах"

Про матеріал

Презентація з теми: "Практична робота №5. Виявлення органічних сполук у харчових продуктах".

Містить відео.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практична робота № 5 Тема: Виявлення органічних сполук у харчових продуктах

Номер слайду 2

Мета: • закріпити вміння й набути навичок самостійно виконувати досліди, що характеризують реакції, за участю яких можна виявити органічні речовини в харчових продуктах;• спостерігати ознаки хімічних реакцій під час проведення експериментів;• набути практичних умінь роботи з речовинами й лабораторним обладнанням;• робити висновки про наявність органічних сполук у харчових продуктах. З правилами техніки безпеки ознайомлений (-на):

Номер слайду 3

Правила безпеки:• при роботі з кислотами, лугами, лабораторним посудом.

Номер слайду 4

Природні джерела органічних речовин

Номер слайду 5

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Досліди. Хід роботи. Висновки №1. Виявлення органічних кислот Налити в одну пробірку 2 мл розбавленого соку лимона, в іншу — такий самий об’єм молока. За допомогою піпетки або скляної палички нанесіть краплю кожної рідини на універсальний індикаторний папірець. Про наявність яких йонів у рідині (рідинах) це свідчить? У кожну пробірку з рідиною насипте невелику кількість (на кінчику шпателя) порошку харчової соди. №2. Виявлення білків Нанести на предметне скло за допомогою піпетки 4—5 крапель молока і додати кілька крапель концентрованого розчину солі Феруму(ІІІ), Купруму(ІІ) або етилового спирту.№3. Виявлення крохмалю Помістіть у пробірку приблизно 1/4 чайної ложки крупи або шматочок макаронного виробу і додайте 4—5 мл води. Запаліть спиртівку чи сухе пальне і обережно нагрівайте вміст пробірки. Тільки-но суміш закипить, припиніть нагрівання. Після охолодження суміші нанесіть на предметнескло за допомогою піпетки 4—5 крапель добутого колоїдного розчину і додайте краплю спиртової настоянки йоду.

Номер слайду 6

Виявлення органічних кислот у харчових продуктах

Номер слайду 7

Взаємодія білка зі спиртом

Номер слайду 8

Взаємодія крохмалю з йодом

Номер слайду 9

Висновки:- заповніть таблицю; - напишіть відповідні рівняння реакцій; - дайте відповіді на такі запитання:1. Які реакції називають якісними? На яких ознаках ґрунтується виявлення тих чи інших речовин у розчині? 2. За допомогою яких якісних реакцій можна виявити гліцерол, глюкозу, крохмаль?3. Що є спільного в будові молекул гліцеролу й глюкози? 4. Які висновки щодо якості харчових продуктів можна зробити, ґрунтуючись на результатах дослідів?

pptx
Додано
25 квітня 2021
Переглядів
7612
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку