Презентація з теми: "Практична робота №5. Виявлення органічних сполук у харчових продуктах".
Містить відео.
Мета: • закріпити вміння й набути навичок самостійно виконувати досліди, що характеризують реакції, за участю яких можна виявити органічні речовини в харчових продуктах;• спостерігати ознаки хімічних реакцій під час проведення експериментів;• набути практичних умінь роботи з речовинами й лабораторним обладнанням;• робити висновки про наявність органічних сполук у харчових продуктах. З правилами техніки безпеки ознайомлений (-на):
{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Досліди. Хід роботи. Висновки №1. Виявлення органічних кислот Налити в одну пробірку 2 мл розбавленого соку лимона, в іншу — такий самий об’єм молока. За допомогою піпетки або скляної палички нанесіть краплю кожної рідини на універсальний індикаторний папірець. Про наявність яких йонів у рідині (рідинах) це свідчить? У кожну пробірку з рідиною насипте невелику кількість (на кінчику шпателя) порошку харчової соди. №2. Виявлення білків Нанести на предметне скло за допомогою піпетки 4—5 крапель молока і додати кілька крапель концентрованого розчину солі Феруму(ІІІ), Купруму(ІІ) або етилового спирту.№3. Виявлення крохмалю Помістіть у пробірку приблизно 1/4 чайної ложки крупи або шматочок макаронного виробу і додайте 4—5 мл води. Запаліть спиртівку чи сухе пальне і обережно нагрівайте вміст пробірки. Тільки-но суміш закипить, припиніть нагрівання. Після охолодження суміші нанесіть на предметнескло за допомогою піпетки 4—5 крапель добутого колоїдного розчину і додайте краплю спиртової настоянки йоду.
Висновки:- заповніть таблицю; - напишіть відповідні рівняння реакцій; - дайте відповіді на такі запитання:1. Які реакції називають якісними? На яких ознаках ґрунтується виявлення тих чи інших речовин у розчині? 2. За допомогою яких якісних реакцій можна виявити гліцерол, глюкозу, крохмаль?3. Що є спільного в будові молекул гліцеролу й глюкози? 4. Які висновки щодо якості харчових продуктів можна зробити, ґрунтуючись на результатах дослідів?