Презентація "Практичне заняття. Родинне дерево. Історія моєї родини"

Про матеріал
Презентація до практичного заняття " Родинне дерево. Історія моєї родини" для учнів 5 класу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практичне заняття. Родинне дерево. Вступ до історії України 5 клас. Вчитель Наказна Н. Г.

Номер слайду 2

Тема: Родинне дерево. Історія моєї родини – частина історії України. Мета уроку: розкрити зміст науки генеалогія, значення поняття родинне дерево; розвивати вміння роботи з фото джерелами, створювати родинне дерево та визначити їх роль у роботі дослідників; сприяти формуванню духовної, соціально-орієнтованої особистості, зацікавленої сімейними традиціями, витоками свого роду. Очікувані результати. Після цього уроку учні зможуть: розкривати зміст понять генеалогія, родинне дерево;описувати фотографію за допомогою пам'ятки роботи з фото джерелами;створювати власне родинне дерево, добирати інформацію з сімейних фотоальбомів.

Номер слайду 3

Фотографія зупиняє час. (Анрі Базен)Учні мають висловити своє ставлення до обраного епіграфу заняття.

Номер слайду 4

Завдання для підготовки до практичного заняття. Підготувати добірку сімейних фотографій; зробити шаблони родинного і генеалогічного дерев. Порівняти й пов’язати вибрані факти з історії України, рідного краю та своєї родини.

Номер слайду 5

Хід заняття. I. Зберіть фотографії членів своєї родини.1. Вам необхідно спочатку зібрати фотографії членів своєї сім’ї. Якщо у вас вдома немає сімейного фотоальбому, то впорядкуйте фотографії самостійно. 2. Розкладіть їх хронологічно, спираючись на дати народження членів родини. Якщо ви не знаєте цього, зверніться по допомогу до близьких.

Номер слайду 6

II. Намалюйте родинне дерево. На верхівці дерева розташуйте свою фотографію. Нижче подайте зображення своїх батьків. Ще нижче, під ними, розмістіть фотографії бабусі та дідуся з боку батька, а поряд, дещо праворуч, — бабусі та дідуся з боку матері. Так само рядком нижче покладіть фотографії своїх прабабусь і прадідусів, що є батьками ваших бабусь і дідусів. Таким чином ви зможете визначити чотирьох прабабусь і чотирьох прадідусів. Це буде просте родинне дерево.

Номер слайду 7

Генеалогія – ( від грецьких слів «рід, походження» та «слово, знання») — допоміжна історична наука про походження та взаємний зв’язок родин. Родинне або генеалогічне дерево – схема походження сім’ї з іменами,прізвищами, роками життя родичів. Словникова робота: Фотогра́фія (від грецького φώς (φωτός) — світло та γράφω — пишу) — зображення, отримане на певному матеріалі, здебільшого на цупкому папері. Колекції фотографій називають фотоальбомами  Михайло Грушевський у колі рідних. Поряд з ним дружина, брат і сестра. Сидять племінники, дочка Катерина та матір. 1907 рік.

Номер слайду 8

Шаблон родинного дерева

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

III. Розпочніть опис життя і діяльності членів своєї сім'ї. Укажіть, коли народилися ваші рідні, де вони жили, працювали, якими були найважливіші події їхнього життя. У цьому вам допоможе домашній архів, де зберігаються різноманітні документи (свідоцтва про народження, одруження, дипломи про закінчення закладів освіти, нагороди тощо). Використовувати ці документи необхідно з дозволу старших членів вашої родини.

Номер слайду 13

IV. Візьміть інтерв'ю в найстарших членів своєї родини. Одним із найкращих шляхів дізнатися про долі своїх пращурів е розмова з найстаршими членами сім’ї. Усе те, про що ви дізнаєтеся, необхідно записати. V. Систематизуйте зібрані матеріали. Зібрані вами матеріали слід систематизувати й подати у вигляді повідомлення або презентації на наступному уроці. VI. Дайте відповідь на запитання. Чому необхідно знати свої родинні зв’язки?VII. Визначте, що нового ви дізналися на занятті. Зробіть висновки

Номер слайду 14

На основі запропонованої інформації доповніть генеологічне дерево давньоруських князів* Завдання на додаткову оцінку (за бажанням)

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Дякую за увагу 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Дуда Ольга Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Борова Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Малахова Ірина Михайлівна
    Корисний матеріал Достатньо для учнів 5 класу Стисло та зрозуміло Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Зрайчик Галина
    Дуже професійна презентація. Дякую, що поділилися
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Затинацька Віра
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
30 квітня 2020
Переглядів
35798
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку