Презентація "Практичні диференційовані завдання до теми "Дієслово"

Про матеріал

План :

1.Вимова і правопис особових закінчень дієслів

2.Чергування приголосних у дієсловах

Учні повинні знати:

Правопис –ться,-шся в кінці слова

Е, И в особових закінченнях 1-ї та 2-ї дієвідмін

Ь у дієсловах наказового способу

Чергування приголосних у дієсловах

Учні повинні вміти:

Розпізнавати дієслова, правильно вживати форми дієслів

Знаходити вивчені орфограми й пояснювати їх

Правильно писати дієслова з вивченими орфограмами

Знаходити і виправляти в чужому і власному мовленні помилки

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практичні диференційовані завдання за темою “Дієслово” План 1.Вимова і правопис особових закінчень дієслів 2.Чергування приголосних у дієсловах

Номер слайду 2

Учні повинні знати: Правопис –ться,-шся в кінці слова Е, И в особових закінченнях 1-ї та 2-ї дієвідмін Ь у дієсловах наказового способу Чергування приголосних у дієсловах

Номер слайду 3

Учні повинні вміти: Розпізнавати дієслова, правильно вживати форми дієслів Знаходити вивчені орфограми й пояснювати їх Правильно писати дієслова з вивченими орфограмами Знаходити і виправляти в чужому і власному мовленні помилки

Номер слайду 4

Завдання 1 Поставте наголос у дієсловах: могти-можу, хотіти-хочу, просити-прошу, нести-принести, закидати-закинути, блиснути, двигнути, зменшити, сивіти, висіти, бовтати-бовтнути, зойкнути. Визначте дієвідміну поданих дієслів. Виділіть закінчення дієслів.

Номер слайду 5

Завдання 2 Перепишіть речення,вставляючи пропущені особові закінчення. В хаті спокійно й затишно, Вечір десь брод … в гаю. Мати задумливо й ніжно Глад … голівку мою. ( Д.Луценко ) * Визначте час,вид,спосіб дієслів. * Поясніть орфограму поданих дієслів.

Номер слайду 6

Завдання 3 Утворіть дієслова І особи однини теперішнього часу: бігти, дихати, сікти, мазати, товкти, колихати, сидіти, робити, любити. Поясніть різницю в значенні дієслів воджу і вожу, ладжу і лажу. * Виділіть словотвірні дієслівні суфікси в поданих дієсловах.

Номер слайду 7

Завдання 4 Зробіть морфологічний розбір дієслів у реченні: Гетьман знав, що любити Україну- це захистити її надійно від усіх ворогів. Назвіть дієслова в неозначеній формі. Визначте вид і час дієслів.

Номер слайду 8

Завдання 5 Випишіть із тексту дієслова. Визначте число, особу,дієвідміну. Виділіть закінчення, поясніть написання. Вітре буйний, вітре буйний, ти з морем говориш. Сонце гріє, вітер віє з поля на долину. Ой піду я степом-лугом та розважу свою тугу. Із-за гаю сонце сходить, за гай і заходить.

Номер слайду 9

Завдання 6 Запишіть дієслова в 1- й особі однини: носити, любити, писати, сидіти, зробити, розповісти, косити, ходити, возити, дивитися, летіти, бігти, хотіти, могти. * Поставте подані дієслова в 2-у особу однини теперішнього часу.

Номер слайду 10

Завдання 7 Визначте дієвідміну поданих дієслів: береш, даю, біжиш, стоїте, лов…ш, збереж…мо, стел…ш ( від слати), стел…ш ( від стелити), волоч…ш ( від волокти), волоч…ш ( від волочити), пол…мо, струж…те, кол…ть, клич…ш, бор…ться, диш…мо, побач…мо, говор…, скле…те, руш…те, ліп…ш.

Номер слайду 11

Тестування №1

Номер слайду 12

Тестування №2

Номер слайду 13

Тестування №3

Номер слайду 14

Тестування №4

Номер слайду 15

Тестування №5

Номер слайду 16

Тестування №6

Номер слайду 17

Лінгвістичні ігри

Номер слайду 18

Лінгвістичні ігри

ppt
Додано
6 серпня 2018
Переглядів
3017
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку