Презентація "Практичні поради. Вчимося проектувати"

Про матеріал

Сучасне навчання вимагає від вчителя творчості, натхнення. Використання новітніх технологій дозволить урізноманітніти навчальну та виховну роботу. Метод проектів дуже цікавить учнів. Вони із задоволенням беруть участь у ньому, створюючи цікаві презентації, проводячи досліди. Як організувати роботу над проектом? Ці поради допоможуть педагогам.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роботу підготувала вчитель-методист БЗШ І-ІІІ ступенів № 4 ОМЕЛЬЧУК Н. М.

Номер слайду 2

Проект – прообраз якогось об’єкта, виду діятельності. Проекування - процес створення про-екту. Навчальний проект – комплекс дій, які організував педагог і виконуються учнями, що завершується створенням творчого продукту.

Номер слайду 3

ПОШУКОВИЙ Визначення теми проекту. Пошук та аналіз проблеми. Постановка мети проекту. АНАЛІТИЧНИЙ Анализ інформації, пошук інформаційних джерел. Добір та вивчення інформації. Пошук оптимального способу досягнення мети проекту. Складання плану реалізації проекту. ПРАКТИЧНИЙ Виконання запланованих технологічних операцій. Контроль якості. Внесення (при необхідності) змін. ПРЕЗЕНТАЦІЙНИЙ Подготовка презентаційних матеріалів. Презентація проекту. Вивчення можливостей використання результатів проекту. КОНТРОЛЬНИЙ Аналіз результатів виконання проекту. Оцінка якості виконання проекту.

Номер слайду 4

бажаний кінцевий результат Найбільш типові наступні цілі: визначення характеристики явищ, які не вивчалися раніше (маловивчених, суперечливо вивчених); вияв взаємозв’язку та дінамики явищ; опис нового ефекту, явища; відкриття нової природи явища; узагальнення, вияв загальних законо- мірностей; створення класифікацій, типологій.

Номер слайду 5

Назва проекту: «Птахи-рекордсмени» Необхідність (проблема): – Що треба знати учню про цікаві здібності та вміння птахів? Керівник Омельчук Н. М. Клас: 4 Вид проекту: колективний Задачі проекту: Мета проекту: Перелік знань та умінь, що повинні розвиватися в учнів Задачі для учнів: – Розширювати знання про неординарні рекор-ди птахів у світі приро-ди. – Вчитися міркувати, ро-бити умовиводи. знання – назв птахів (рідких, що зника- ють) та їх особливостей. уміння – аналізувати зміст тексту, оби- рати найголовніше, – будувати логічні ланцюжки. Очікувані результати: – Виготовлення журналу для молодших школярів Виховання почуття колективізма. Формування навичок роботи в групі. Развиток уяви, образного мышления, уваги. Розширювати уявлення про живу природу (птахів). Поглиблювати знання про неординарність живих істот. Розвивати пізнавальний інтерес.

Номер слайду 6

Курс «Я і Україна» вивчається у початковій школі. Враховуючи, що даний курс охоплює дуже велике коло питань: від елементарних правил особистої гі- гієни до знань про нашу планету, країни та народи світу, в його рамках можна використовувати різно- манітні проекти. Проектна методика, діяльнісний підхід ставлять кожного учня в позицію активного учасника, дають можливість реалізувати індивідуальні творчі за- думи, вчать працювати в команді. Це веде до згуртуван- ня класу, розвитку комунікативних навичок. Складаєть- ся атмосфера загального захоплення та творчості.

Номер слайду 7

Збагачувати знання учнів про цікаві особливо-сті деяких пернатих. Залучати школярів до самостійного пошуку ці-кавих матеріалів про птахів, вчити користува-тися різними джерелами. Розвивати вміння працювати в групах, взаємо-діяти з партнером, колективно планувати робо- ту, вміло представляти презентацію. - Вчити цінувати красу навколишнього світу, берегти її.

Номер слайду 8

Вчити визначати головне серед великого об’єму матеріалу; вчити вести пошук інформації про цікаві здібності птахів; вчити користуватися мультимедійною презентацією для оформлення результа-тів; вчити коротко висловлювати свої думки усно та письмово.

Номер слайду 9

розширювати систему уявлень та первинних понять про проблему; розвивати уміння аналізувати, робити висновки на основі спостережень; формувати навички роботи в команді; створити умови для розвитку інтелек- туальних, комунікативних умінь учнів, їх тво-рчого мислення, компетентності у сфері само-стійної пізнавальної діяльності; формувати емоційно-ціннісне ставлення до на- вколишнього світу.

Номер слайду 10

припущення, при якому на основі ряда фактів робиться висновок про існування об’єкта, зв’язку чи причини явища, при цьому цей висновок не можна вважати повністю доведеним Гіпотези виникають як можливі варіанти рішення проб- леми. Потім ці ідеї перевіряються під час дослідження. Висуваючи гіпотези, припущення зазвичай використо- вують наступні фрази: припустимо; можливо; може бути; якщо …, то ….

Номер слайду 11

Це вибір шляхів та засобів для досягнення мети відпо- відно з висунутою гіпотезою. Постановка задач грунту- ється на дрібленні мети дослідження на підтеми. У роботі можливо поста- вити декілька задач.

Номер слайду 12

« Якщо в кінці дослідження не видно початка наступного - значить дослідження не доведене до кінця » Дмитро Ліхачов

Номер слайду 13

Які ролі можуть виконувати учасники про-ектної діяльності: учитель, учень та бать-ки?

Номер слайду 14

РОЛЬ ВЧИТЕЛЯ РОЛЬ УЧНЯ РОЛЬ БАТЬКІВ * консультує, * мотивує, * спостерігає. * являється суб’єктом пізнавальної діятель- ності, * обирає (приймає ріше- ння), * будує систему взаємо- відносин з людьми, * оцінює. * консультують, * мотивують.

Номер слайду 15

Які рекорди поставили птахи у світі тварин? Що ви знаєте про світ птахів? Чи все відомо про відомих птахів? Що ми знаємо про незвичайних птахів? Які таємниці вони ховають? Що ви знаєте про їх «спортивні подвиги»? Чи треба оберігати птахів?

Номер слайду 16

Провести обговорення методом “мозкового штурму” (на дошці записати перелік тем). У ході подальшого обговорення кількість тем скорочується. Кожний учень на окремому аркушу записує пе-релік тем. Формуються групи. Керівником стає той, чия зацікавленість й організаторські здібності найбільше проявляються.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Знайдіть собі друзів. Створіть групи (у групі повинно бути від 2 до 5 учнів). Оберіть того птаха, про якого вам хотілося б більше дізнатися.

Номер слайду 19

Визначте, що хочете дізнатися. Сформулюйте те-му та мету свого дослідження. Продумайте етапи роботи, сформулюйте задачі. Розподіліть між собою обов’язки. Визначте, хто за що відповідає. Сплануйте роботу кожного чле- на групи. Виконайте кожний своє індивіду- альне завдання.

Номер слайду 20

Прочитати про неї в книгах, енциклопедіях, знайти інформацію в Інтернеті. Намалювати птаха (або знайти фото). Скласти розповідь про птаха, обрати найцікавіший матеріал. Пошукати вірші, пісні, загадки про птаха, вивчити, заспівати. Якщо ця пташа живе у нашій місцево- сті, спостерігати за нею, розповісти про поведінку в природі.

Номер слайду 21

Обговоріть результати індивідуальної роботи в групі. Зробіть висновки. Визначте, в якій формі ви представи- те результати свого дослідження. Хто буде представляти вашу групу? Оформте результати свого дослідження в обраній формі. Представте їх своїм товаришам.

Номер слайду 22

Проведіть рефлексію: – Я (ми) дізнався (дізналися) … – У мене (нас) краще за все вийшло… – Під час роботи вда- лося навчитися … – Пораділи тому, що…

Номер слайду 23

Досліди Допомога батьків Спостереження Інтернет - ресурси Читання книг

Номер слайду 24

Проблема проекта охоплює вивчення матеріала з предметів: природознавство; українська мова; літературне читання; математика.

Номер слайду 25

Актуальність. Мета, предмет, задачі дослідження. Гіпотеза. Дослідницька частина. Результати та їх обговорення. Висновки. Додатки. Використана література, ресурси Інтернету.

Номер слайду 26

розповідь, бесіда; робота в групах (парах); розгадування кросворда; цікаві ігри; робота над загадками, ребусами; створення презентацій, веб-сайта, публікації ...

Номер слайду 27

довідник; газета; журнал; альбом; гербарій; мапа; заочна екскурсія; казка; виставка; відеофільм; гра; сценарій свята; концерт; костюм; макет; модель; сувенір; мультимедійний продукт; слайд-шоу; web-сайт та інше … Захист проектів може проходити на батьківських зборах, на уроці, в позакласний час.

Номер слайду 28

За якими критеріями можна оцінити успіх проектної діятельності дітей? Тема Назва Проблема Мета Задачі Області знань

Номер слайду 29

Я буду готувати проект тому, що _______________________ . Найважливіше для мене _____ . Моє ставлення до організації проектної діяльності _________ .

Номер слайду 30

Людина повинна стати справжнім другом всьому живому на планеті. І тільки тоді при- рода відкриє нові сторінки своїєї книги для допитливих, уважних.

Номер слайду 31

Використано ресурси Інтернету

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Маслієнко Лариса
    Спасибі за деталі вашої праці. Ви і ваші учні чудовий тандем.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
13 липня 2018
Переглядів
1124
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку