Презентація "Права і обов'язки пацієнта. Основи медичної деонтології"

Про матеріал
Презентація до Курсу за вибором для учнів 8-х (9)-х класів "Основи медичних знань" ( автор курсу: Нагаєва Л.М.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Права і обов'язки пацієнта. Основи медичної деонтології. Значення догляду за хворим…

Номер слайду 2

Права і обов'язки пацієнта. Конституція України гарантує кожному право на охорону здоров’я. Тобто, кожний громадянин України, так само, як і іноземець або особа без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України, мають право на охорону її здоров’я. Охорона здоров’я забезпечується системною діяльністю державних та інших організацій, передбаченою Конституцією України та законом (стаття 283 Цивільного кодексу України). Права кожного на охорону здоров’я визначаються статтею 6 Основ законодавства України про охорону здоров’я (далі - Основи). Ці права включають, зокрема, життєвий рівень, включаючи їжу, одяг, житло, медичний догляд та соціальне обслуговування і забезпечення, який є необхідним для підтримання здоров’я людини; безпечне для життя і здоров’я навколишнє природне середовище; санітарно-епідемічне благополуччя території і населеного пункту, де він проживає; безпечні і здорові умови праці, навчання, побуту та відпочинку. Разом з тим, держава вимагає й певні обов’язки від осіб в галузі охорони здоров’я.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Обов'язки пацієнта:1) піклуватися про своє здоров’я та дітей, не шкодити здоров’ю інших громадян(п. “а” ст. 10, ст. 32 Закону України “Основи законодавства України про охорону здоров’я”);2) проходити профілактичні медичні огляди і робити щеплення (ч. 4 ст. 286 Цивільного кодексу України, п. “б” ст. 10, ст. 30, 31 Закону України “Основи законодавства України про охорону здоров’я”);3) надавати невідкладну допомогу іншим громадянам, які знаходяться в небезпечному для життя і здоров’я стані(п. “в” ст. 10, ст. 37 Закону України “Основи законодавства України про охорону здоров’я”);4) виконувати медичні приписи та правила внутрішнього трудового розпорядку закладу охорони здоров’я (ч. 2, 3 ст. 34 Закону України “Основи законодавства України про охорону здоров’я”);5) у невідкладних випадках, коли існує реальна загроза життю, отримувати медичну допомогу без своєї згоди чи згоди законного представника (ч. 1 ст. 29 Конституції України, ч. 5 ст. 284 Цивільного кодексу України, ч. 2 ст. 43 Закону України “Основи законодавства України про охорону здоров’я”).

Номер слайду 5

Основи медичної деонтологіїМедична деонтологія – це сукупність етичних норм і принципів поведінки медичного працівника при виконанні своїх професійних обов’язків. Медична деонтологія тісно пов’язана з медичною етикою. Медична етика – це вчення про мораль медпрацівників, їх поведінку, взаємозв’язки з хворими, з колегами, із суспільством.

Номер слайду 6

Медична деонтологія заснована на повазі до хворого, культурі медичного персоналу, дотриманні моральних і правових норм. Відповідно до вимог деонтології стосунки між медичними працівниками і пацієнтом повинні будуватися на принципі партнерства, адже без бажання і намагання самого хворого видужати його важко влікувати. 

Номер слайду 7

Основи медичної деонтологіїПорушення правил деонтології може призвести до виникнення такої патології як ятрогенія – психогенний розлад внаслідок неправильних, необережних висловлювань або дій медичного працівника. Тому важливим принципом є дотримування основного деонтологічного правила – не зашкодити при діагностиці, або лікуванні.

Номер слайду 8

Відомо, що лікування є комплексом заходів, здійснюваних з метою усунення страждань хворого і відновлення порушених функцій його організму. Перша допомога хворим - найпростіші доцільні заходи для полегшення їх самопочуття і перебігу захворювання. Вчасно призначене лікування, правильно організований догляд за хворими сприяють їх швидкому одужанню і поверненню до активної діяльності. Значення догляду за хворим

Номер слайду 9

Догляд за хворими - це сукупність заходів, спрямованих на полегшення стану хворого і забезпечення успіху його лікування; це створення гігієнічного й охоронного режиму, виконання всіх призначень лікаря, а також нагляд за хворим, особливо при погіршенні його стану. Головним завданням догляду за хворим є підтримка захисних сил його організму в боротьбі з хворобою. Догляд за хворими слід розглядати як істотну частину лікування, що має велике значення у відновленні здоров'я. 

Номер слайду 10

Під час догляду за хворими потрібно виявляти велику витримку й терпіння. Стримане і спокійне звертання діє на хворих заспокійливо. Сумлінне і турботливе ставлення до хворих забезпечує їхню довіру до догляду за ними та лікування. Усі розпорядження лікаря треба виконувати свідомо, розуміючи, на що вони спрямовані. 

Номер слайду 11

Загальний догляд містить такі під­розділи: 1) гігієна навколишнього середо­вища; 2) гігієна персоналу, профілактика внутрішньогоспітальної інфекції; 3) особиста гігієна хворого; 4) дезінфекція виділень хворого; 5) гігієна білизни; 6) гігієна передач і відвідувачів; 7) гігієна харчування;

Номер слайду 12

здійснюють найпростіші лікувальні процедури, видають ліки і забезпечують правильний їх прийом, вимірюють температуру тіла, міняють постільну й натільну білизну, годують, напувають, обмивають важкохворих, ставлять компреси, банки і гірчичники, прибирають і провітрюють кімнати, стежать за своєчасністю сечовиділення і випорожнення кишечнику хворого тощо. Доглядаючи за хворими, виконують такі дії:

Номер слайду 13

Велике значення при догляді за хворими має дотримання правил особистої гігієни. Всі, хто доглядає хворих, повинні стежити за чистотою свого тіла, коротко підстригати нігті на руках, бо під ними накопичується бруд, мити руки теплою водою з милом до і після кожної процедури. 

Номер слайду 14

Гігієна навколишнього середовища є передумовою лікувальних заходів, їх ефективності. Приміщення палати, в якій перебуває хворий, і її площа, опа­лення, освітлення, стан повітря (про­вітрювання) повинні відповідати гігієнічним нормам за всіма парамет­рами. Вона має бути світлою, добре провітрюваною; узимку добре, але не надмірно, опалюватись. Вікна палати повинні мати штори для захисту хворих від прямого сонячного опромінення. Підлога у палаті має бути з лінолеумо­вим покриттям, що забезпечує мож­ливість її вологого прибирання та без­шумного пересування персоналу, особ­ливо вночі.

Номер слайду 15

Використані джерела:http:// http://moz.gov.ua/pravapacienta http://moz.gov.ua/obovjazki-pacientivhttps://lutskzdorov.org.ua/2021/04/26/prava-patsiyentiv/

pptx
Додано
14 січня
Переглядів
481
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку