Презентація "Права людини"

Про матеріал
Розділ 3. ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК ЛЮДИНИ І ДЕРЖАВИ. У розробці з Основ правознавства для 9 класу скомбіновано навчальний матеріал, відео, завданнями,онлайн-вправи які представлені у презентації. Такий підхід дозволяє поєднувати різни види роботи на уроці та підтримувати увагу учнів. Представлені в презентації різноманітні вправи та завдання спрямовані на розвиток критичного мислення, вміння встановлювати причинно наслідкові зв’язки та формувати компетентності. Також у презентації до уроку присутні різні варіанти наочності та першоджерел.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Права людини. Кобернік Л. В

Номер слайду 2

Історія прав людини. Навіщо мені знати свої права?Для уникнення ситуацій їхнього порушення. Для можливості захисту. Для відновлення порушених прав. Для поваги до прав інших людей, які мене оточують. Для того, щоб мати високий рівень правової культури. Слідами історіїПрослідкуйте за процесом розвитку прав людини в історії та назвіть його найважливіші етапи.

Номер слайду 3

Інтелектуальна розминка. Складіть пазл. Подумайте!Який принцип закріплено в усіх основоположних міжнародних документах у сфері прав людини та у більшості демократичних конституцій?Стаття 24. Громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом.

Номер слайду 4

Дізнайтесь!Втрата людських прав одразу збігається з перетворенням людини на біологічну істоту. Ханна Арендт. Права людини — визнані міжнародним правом норми забезпечення людині прав на вільне життя й розвиток як особистості, задоволення своїх потреб, здебільшого закріплені законодавством.

Номер слайду 5

- XVII - XIX ст. -перше покоління прав людини - громадянські та політичні права (право на життя, свободу та особисту недоторканність тощо);- поч. ХХ - сер. ХХ ст. -друге покоління прав людини, сформульоване Міжнародним біллем про права людини (економічні, соціальні і культурні права);- 24.10.1945 р. -подія, що започаткувала формування міжнародно-правових стандартів прав людини - заснування Організації Об’єднаних Націй;- ІІ-а пол. ХХ ст. -третє покоління прав людини - колективні права, засновані на солідарності людей (право на здорове навколишнє середовище, право на мир тощо);- поч. ХХІ ст. -четверте покоління - права людини у сфері мікробіології, медицини, генетики.

Номер слайду 6

За черговістю включення до конституції та міжнародних правових документів виділяють покоління прав людини.

Номер слайду 7

“Живі аркуші”Корисні ігри: Застосуйте набуті знання

Номер слайду 8

Загальна декларація прав людини Загальна декларація прав людини – рішення Генеральної Асамблеї ООН, прийняте у 1948 році, яке є найбільш авторитетним джерелом міжнародних норм щодо прав людини. Загальна декларація прав людини від 10.12.1948 Який міжнародний акт «відображає загальну домовленість народів світу і є зобов’язанням для членів міжнародного співтовариства», ухвалений Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 р.?

Номер слайду 9

Розглядаємо та обговорюємо Групи прав людини

Номер слайду 10

Складіть пазл. Назвіть групи громадянських прав людини і громадянина, до яких належить право. А На таємницю телефонних розмов. Б Збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, демонстраціїВ На підприємницьку діяльність. Г На освіту. Корисні ігри: Застосуйте набуті знання

Номер слайду 11

Стаття 22. Права і свободи людини і громадянина, закріплені Конституцією, не є вичерпними. Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані.

Номер слайду 12

Стаття 39 Стаття 38 ГРА «ЧОРНА СКРИНЬКА»Учні об’єднуються у дві групи. Кожна група отримує свою скриньку, в якій міститься завдання. Застосовується метод кейсів. У кейсі запропоновані ілюстрації (конституційні права людини). Завдання:уважно роздивіться кожну ілюстрацію;визначте права та свободи (використовуючи попередню класифікацію);подумайте, чи реалізуються ці права у вашому житті? Якщо так, то яким чином?

Номер слайду 13

Стаття 43. Стаття 41 Стаття 45 ГРА «ЧОРНА СКРИНЬКА»

Номер слайду 14

Стаття 27 Стаття 31 Стаття 30 Стаття 32 Стаття 29 ГРА «ЧОРНА СКРИНЬКА»

Номер слайду 15

Стаття 49 Стаття 46 ГРА «ЧОРНА СКРИНЬКА»

Номер слайду 16

Стаття 53 ГРА «ЧОРНА СКРИНЬКА»

Номер слайду 17

Механізми захисту прав та свобод людини і громадянина в Україні. Розгляньте інфографіку. Які способи захисту прав людини в Україні є найбільш ефективними?

Номер слайду 18

Виконайте онлайн-вправу. Корисні ігри: Застосуйте набуті знання

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Барбаш Елена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Основи правознавства 9 клас (Святокум О.Є., Святокум І.О.)
Додано
1 листопада 2023
Переглядів
868
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку