Презентація "Правила безпечної поведінки з вибухонебезпечними предметами"

Про матеріал
Ознайомлення з правилами противибухової безпеки. Закріплення знань про вибухові пристрої.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Рекомендації щодо уникнення ураження мінами і вибухонебезпечними предметами та поведінки у надзвичайній ситуації»

Номер слайду 2

Під вибухонебезпечними предметами слід розуміти будь-які пристрої, засоби, підозрілі предмети, що здатні за певних. умов вибухати.

Номер слайду 3

До вибухонебезпечних предметів належать: боєприпаси – вироби військової техніки одноразового вживання, призначені для враження живої сили супротивника.

Номер слайду 4

вибухові речовини – хімічні з'єднання або суміші, здатні під впливом певних зовнішніх дій (нагрівання, удар, тертя, вибух іншого вибухового пристрою) до швидкого хімічного перетворення, що саморозповсюджується, з виділенням великої кількості енергії і утворенням газів.

Номер слайду 5

До боєприпасів належать: бойові частки ракет

Номер слайду 6

авіаційні бомби;

Номер слайду 7

артилерійські боєприпаси (снаряди, міни);

Номер слайду 8

До боєприпасів належать: інженерні боєприпаси (протитанкові і протипіхотні міни);

Номер слайду 9

ручні гранати;

Номер слайду 10

стрілецькі боєприпаси (набої до пістолетів, карабінів, автоматів тощо);

Номер слайду 11

• піротехнічні засоби: патрони (сигнальні, освітлювальні, імітаційні, спеціальні);

Номер слайду 12

петарди

Номер слайду 13

вибухові пакети;

Номер слайду 14

ракети (освітлювальні, сигнальні); .

Номер слайду 15

димові шашки

Номер слайду 16

• саморобні вибухові пристрої пристрої, в яких застосований хоча б один елемент конструкції саморобного виготовлення:

Номер слайду 17

саморобні міни-пастки; міни-сюрпризи, що імітують предмети домашнього побуту, дитячі іграшки або речі, що привертають увагу.

Номер слайду 18

У разі знаходження вибухонебезпечного пристрою ЗАБОРОНЕНО: наближатися до предмета; пересувати його або брати до рук; розряджати, кидати, вдаряти по ньому; розпалювати поряд багаття або кидати до нього предмет; приносити предмет додому, у табір, до школи.користуватися засобами радіозв’язку, мобільними телефонами (вони можуть спровокувати вибух). Необхідно негайно повідомити поліцію або дорослих про знахідку! Дочекатися прибуття фахівців; вказати місце знахідки та повідомити час її виявлення.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Як зменшити ризик потрапляння у зону мінування: Якщо ви рухаєтесь пішки: Дізнайтесь із офіційних джерел, чи є територія безпечною. Завжди збирайте актуальну інформацію, плануючи свій маршрут. Якщо є ділянка,про яку ви знаєте або підозрюєте, що вона замінована, уникайте її. Завжди носіть при собі аптечку.

Номер слайду 22

*Під час руху групою, відстань між членами групи має становити близько 25 метрів.* Ніколи не ходіть по зарослих ділянках. Замість цього тримайтеся тротуарів і доріжок.* Не заходьте в покинуті будівлі та не відвідуйте безлюдні місця.

Номер слайду 23

Під час прогулянок та подорожей необхідно бути обачним і дотримуватися правил: ретельно вибирати місце для багаття, - на достатній відстані від траншей і окопів, що залишилися після військових дій; перед розведенням багаття в радіусі п'яти метрів перевірити ґрунт на наявність вибухонебезпечних предметів щупом (або обережно зняти лопатою верхній шар ґрунту, перекопати землю на глибину 40-50 см);

Номер слайду 24

* розпалювати вогнище на місцях старих багать не завжди безпечно, адже там можуть виявитися підкинуті військові «трофеї» або такі, що не вибухнули; * у жодному випадку не підходити до знайдених багать, що горять (особливо вночі). В цьому багатті може виявитися предмет, що може вибухнути. * Практично всі вибухові речовини чутливі до механічних дій і нагрівання. Поводження з ними вимагає граничної уваги і обережності.

Номер слайду 25

Як зменшити ризик потрапляння у зону мінування. Якщо ви використовуєте автомобіль : Не подорожуйте вночі. Плануйте свою подорож так, щоб вона закінчилася за дві години до заходу сонця. Це дозволить вам завчасно реагувати на надзвичайну ситуацію. Крім того, вночі неможливо побачити попереджувальні знаки та підказки щодо мін. Якщо ви їдете в колоні,за можливості залишайте між транспортними засобами відстань 100 метрів.

Номер слайду 26

* Дотримуйтеся маршрутів, які часто використовуються, і залишайтеся в зоні проїзду дороги.* По можливості залишайтеся на дорогах з твердим покриттям, адже вони рідше бувають замінованими. * Однак вибоїни доріг та узбіччя дають можливість приховати міну.* На грунтових дорогах залишайтеся на наявних коліях.

Номер слайду 27

Є декілька ознак, що дозволяють припустити, що маємо справу з вибуховим пристроєм. Слід звертати увагу на: припаркований біля будівлі автомобіль, власник якого невідомий або державні номери якого не знайомі мешканцям, а також коли автомобіль давно непорушно припаркований; наявність у знайденому механізмі антени або приєднаних до нього дротів;

Номер слайду 28

* звуки, що лунають від предмету (цокання годинника, сигнали через певний проміжок часу), мигтіння індикаторної лампочки; * наявність джерел живлення на механізмі або поряд з ним (батарейки, акумулятори тощо); * наявність розтяжки дротів або дротів, що тягнуться від механізму на велику відстань.

Номер слайду 29

У випадку, коли в будинку знайдено вибуховий пристрій та здійснюється евакуація: одягніть одяг з довгими рукавами, щільні брюки і взуття на товстій підошві (це може захистити від осколків скла); візьміть документи (паспорт, свідоцтво про народження дітей тощо), гроші;

Номер слайду 30

* під час евакуації слідуйте маршрутом, вказаним органами, що проводять евакуацію; * не намагайтеся скоротити шлях, тому що деякі райони або зони можуть бути закриті для пересування; * тримайтеся подалі від обірваних ліній енергопостачання.

Номер слайду 31

Якщо будинок (квартира) опинилися поблизу епіцентру вибуху: * обережно обійдіть всі приміщення, щоб перевірити чи немає витоків води, газу, спалахів тощо. У темряві в жодному випадку не запалюйте сірника або свічки - користуйтеся ліхтариком;

Номер слайду 32

* негайно вимкніть всі електроприлади, перекрийте газ, воду; * з безпечного місця зателефонуйте рідним та близьким і стисло повідомте про своє місцезнаходження, самопочуття; * перевірте, чи потребують допомоги сусіди.

Номер слайду 33

Для поштової кореспонденції з пластиковою міною характерна надмірна товщина, пружність, вага не менше 50 г і ретельна упаковка. На конверті можуть бути різні плями, проколи, можливий специфічний запах.

Номер слайду 34

Повинно насторожити настирне бажання вручити лист неодмінно в руки адресата і надписи на кшталт: «розкрити тільки особисто», «особисто в руки», «секретно» тощо. * Підозрілий лист не можна відкривати, згинати, нагрівати або опускати у воду.

Номер слайду 35

* не слід робити самостійно жодних маніпуляцій із знахідками або підозрілими предметами, що можуть виявитися вибуховими пристроями; ПАМ’ЯТАЙТЕ :

Номер слайду 36

* не користуйтеся мобільним та радіозв’язком поблизу підозрілої знахідки.

Номер слайду 37

* виявивши річ без господаря, треба звернутися до працівника міліції або іншого посадовця; не можна торкатися знахідки;

Номер слайду 38

ПАМ’ЯТАЙТЕ : Знешкодити вибуховий пристрій або локалізувати вибух можуть лише підготовлені спеціалісти після виведення людей із небезпечної зони.

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Варто пам’ятати: одна з основних причин нещасних випадків, пов’язаних із вибуховими пристроями, – грубе порушення елементарних правил безпеки.

Номер слайду 42

Номер слайду 43

pptx
До підручника
Захист Вітчизни (для юнаків) 11 клас (Мусієнко І.І., Кучерина С.Є., Крамаренко О.Б.)
Додано
7 грудня 2023
Переглядів
471
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку