Презентація «Правила гри в футбол»

Про матеріал
Презентація «Правила гри в футбол» складається з 35 слайдів та несе в собі інформацію про офіційні Правила гри в футбол. Цю презентацію можна використовувати при дистанційному та змішаному навчанні для здобувачів освіти 10-11 класів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРАВИЛА ГРИ В ФУТБОЛВИКЛАДАЧ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ Байдак Оксана Андріївна

Номер слайду 2

Правило 1 Поле для гри Поле для гри повинно бути повністю природним або, якщо дозволяє регламент змагань, покриття поля повинно бути повністю штучним, за винятком випадків, коли регламент змагань дозволяє застосувати інтегроване поєднання штучних та природних матеріалів (гібридна система). Бокова лінія повинна бути довшою за лінію воріт. Довжина (бокова лінія): мінімум 90 м (100 ярд) максимум 120 м (130 ярд). Довжина (лінія воріт): мінімум 45 м (50 ярд) максимум 90 м (100 ярд).

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Площа воріт Під прямим кутом до лінії воріт на відстані 5,5 м (6 ярдів) від внутрішньої сторони кожної стійки воріт проводяться дві лінії. Ці лінії заглиблюються в поле для гри на 5,5 м (6 ярдів) та з'єднуються лінією, що наноситься паралельно до лінії воріт. Ворота повинні розташовуватись посередині кожної лінії воріт. Ворота складаються з двох вертикальних стійок, розташованих на однаковій відстані від кутових флагштоків та з’єднаних угорі горизонтальною поперечиною.

Номер слайду 5

Штрафна площа Під прямим кутом до лінії воріт на відстані 16,5 м (18 ярдів) від внутрішньої сторони кожної стійки воріт проводяться дві лінії. Площа, що обмежена цими лініями та лінією воріт, є штрафною площею. У межах кожної штрафної площі на відстані 11 м (12 ярдів) від середньої точки між стійками воріт відмічається 11-метрова позначка. За межами штрафної площі, від центру кожної 11-метрової позначки проводиться дуга кола радіусом 9,15 м (10 ярдів). Кутова площа позначається дугою радіусом 1 м (1 ярд) від кожного кутового флагштока, що наносяться у межах поля для гри.

Номер слайду 6

Правило 2 М’яч. Всі м’ячі повинні: бути сферичної форми; виготовлені з придатного матеріалу; мати довжину кола (окружність) між70 см (28 дюймів) та 68 см (27 дюймів); мати вагу між 450 г (16 унцій) та 410 г (14 унцій) перед початком матчу; мати тиск у межах 0,6 – 1,1 атмосфери (600 – 1,100 г/см2) на рівні моря (8,5 фунта/кв дюйм – 15,6 фунта/кв дюйм). На всіх м'ячах, що використовуються у офіційних матчах, організованих під егідою ФІФА або конфедерації, повинно бути нанесено одне з маркувань:

Номер слайду 7

Правило 3 ГравціУ матчі беруть участь дві команди, у кожній з яких не більше одинадцяти гравців. Один з гравців повинен бути воротарем. Гру не дозволяється розпочинати або продовжувати, якщо в одній з команд виявиться менше семи гравців. Кількість запасних, яка може бути заявлена, від трьох до, максимум, дванадцяти. Може бути використана одна додаткова заміна в тому випадку, якщо матч перейшов до фази додаткового часу (незважаючи на те, чи вичерпала вже, чи ні, команда кількість дозволених замін).

Номер слайду 8

Процедура заміни. Польового гравцяпід час зупинки гри;на середній лінії; після того, як гравець, якого він замінює, залишив поле; за сигналом арбітра. Зміна воротаря Будь-який з гравців на полі може помінятися місцями з воротарем, якщо: арбітр був заздалегідь поінформований про таку зміну; зміна відбувається під час зупинки гри.

Номер слайду 9

Правило 4 Екіпірування гравців. До обов’язкових предметів екіпіровки гравця входять такі окремі предмети: футболка;шорти;гетри – стрічка або подібний будь-який матеріал, що накладається або одягається зверху, повинен бути такого самого кольору, як і та частина гетрів, на яку його накладають або яку він перекриває;щитки – повинні бути виготовлені з такого матеріалу, що забезпечує надійний ступінь захисту та вони повинні бути прикриті гетрами;взуття.

Номер слайду 10

Правило 5 Арбітр. Кожний матч контролюється арбітром, який має виняткові повноваження щодо забезпечення дотримання Правил гри в матчі.

Номер слайду 11

Сигнали арбітра

Номер слайду 12

Правило 6Інші офіційні особи матчу. Склад суддівської колегії:два асистенти арбітра; четвертий арбітр; два додаткових асистенти арбітра; резервний асистент арбітра;відео асистент арбітра (ВАА); один помічник ВАА (ПВАА). Вони допомагають арбітру проводити матч відповідно до Правил гри, але остаточне рішення завжди приймає арбітр.

Номер слайду 13

Асистенти арбітра. Вони вказують, коли: м’яч повністю залишає межі поля та яка команда отримує право виконати кутовий удар, удар від воріт або вкидання м'яча;гравець у положенні «поза грою»;потрібно провести заміну;при виконанні 11-метрових ударів воротар рухається передчасно з лінії воріт до виконання удару по м'ячу та якщо м'яч перетинає лінію воріт; контролюють процедуру заміни;можуть вийти на поле, щоб допомогти контролювати відстань 9,15 м (10 ярдів);якщо призначені додаткові асистенти арбітра, асистент арбітра займає позицію на одній лінії з 11-метровою позначкою.

Номер слайду 14

Сигнали асистентів арбітра

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Четвертий арбітрконтролює процедуру проведення замін; перевіряє екіпіровку гравця /запасного гравця;допомагає гравцю повернутися на поле після сигналу/дозволу арбітра; контролює заміну м’яча; повідомляє про мінімальну компенсацію втраченого часу, яку призначає арбітр в кінці кожного тайму (включаючи додатковий час);повідомляє арбітра про неналежну поведінку будь-якої особи в технічній площі.

Номер слайду 17

Правило 7 Тривалість матчу. Тривалість перерви не перевищує 15 хвилин. У кожному таймі є компенсація втраченого часу. У випадку призначення або повторення 11-метрового удару в кінці кожного з таймів надається час для виконання цього удару. Припинений матч має бути зіграний повторно, якщо інше не визначено в регламенті змагань або організаторами. Два тайми по 45 хвилин кожний, тривалість можна скоротити тільки за згодою між арбітром та двома командами до початку матчу й відповідно до регламенту змагання.

Номер слайду 18

Правило 8 Початок та поновлення гри Процедура:підкидається монета і команда, яка виграє жереб, обирає або які ворота вона атакує під час першого тайму, або право здійснити початковий удар;команда, яка обирає які ворота вона буде атакувати у першому таймі, виконує початковий удар на початку другого тайму;після зарахування голу, команда, яка пропустила м'яч, виконує початковий удар. Перед виконанням кожного початкового удару:всі гравці, за виключенням гравця, який виконує початковий удар, повинні розташовуватись на власних половинах поля; гравці команди, що не виконує початковий удар, повинні розташуватися на відстані, щонайменше 9,15 м (10 ярдів) від м'яча, доки він не ввійде у гру; м’яч має лежати нерухомо на центральній позначці; арбітр подає сигнал; м'яч ввійшов у гру, коли, після удару ногою, він явно рухається.

Номер слайду 19

Спірний м'яч. Розігрується для воротаря команди, що захищається, у власній штрафній площі, якщо у момент зупинки гри: м'яч перебував у штрафній площі або останнє торкання до м'яча відбулось у штрафній площі. В усіх інших випадках, арбітр розігрує спірний м'яч для одного з гравців команди, яка останнім торкнулась м'яча у місці, в якому його останній раз торкнувся гравець, стороння особа. Всі гравці (обох команд) повинні перебувати на відстані щонайменш 4 м (4.5 ярдів) від м'яча до того часу, поки він не увійде в гру.

Номер слайду 20

Правило 9 М'яч у грі та не у грі Вважається, що м’яч не у грі, якщо: повністю перетнув лінію воріт або бокову лінію по землі або в повітрі;арбітр зупинив гру;Вважається, що м'яч весь час знаходиться у грі, коли він торкається офіційної особи матчу та коли він відскакує від стійки воріт, поперечини або кутового флагштоку та залишається на полі для гри.

Номер слайду 21

Правило 10 Визначення результату матчу. Гол вважається забитим, коли м'яч повністю перетинає лінію воріт між стійками та поперечиною. Команда, яка забила більшу кількість голів, вважається переможцем. Коли в регламенті змагань потрібно визначити переможця, передбачені такі процедури:правило забитих голів на виїзді; два рівних за часом тайми додаткового часу, тривалість кожного з яких не перевищує 15 хвилин;серія 11-метрових ударів.

Номер слайду 22

Серія 11 - метрових ударів:арбітр застосовує жереб й команда, яка його виграє, вирішує чи буде вона виконувати перший (другий) удар;тільки визначені гравці та офіційні особи матчу залишаються на полі для гри;всі визначені гравці, за винятком гравця, який виконує 11-метровий удар, та двох воротарів, повинні перебувати в центральному колі; воротар команди гравця, який виконує 11-метровий удар, повинен перебувати на полі, за межами штрафної площі, на лінії воріт, де вона з’єднується з лінією, що обмежує штрафну площу;обидві команди виконають по п'ять ударів;команди виконують удари по черзі;кожний удар виконується іншим гравцем.

Номер слайду 23

Правило 11 “Поза грою” (офсайд)У випадку порушення положення «поза грою», арбітр призначає вільний удар з того місця, де воно відбулося. Гравець, що здійснює атакуючі дії в напрямку воріт суперника, в початковий момент пасу або передачі м'яча йому від іншого гравця своєї команди, не повинен знаходитися ближче до воріт, ніж гравці команди, що обороняється.

Номер слайду 24

Правило 12 Фоли та неналежна поведінка. Штрафний удар призначається за будь-які з наступних порушень, скоєних проти суперника, через недбалість, нерозважливість або із застосуванням надмірної сили, а саме: напади; стрибки; удари або спроби вдарити ногою (головою); поштовхи;боротьба ногою за м'яч або єдиноборства;підніжки або спроби зробити підніжку; скоює порушення у вигляді гри рукою; затримує суперника;перешкоджання супернику за допомогою контакту;кусає або плює у будь-кого, хто є в списках команд, або в офіційну особу матчу;кидає предмет у м'яч, суперника або офіційну особу матчу, або контактує із м'ячем предметом, що тримається у руці.

Номер слайду 25

Порушення, що караються штрафним або 11-метровим ударом:недбалість – гравець діє або веде боротьбу необачно (необережно), поводить себе неуважно та необдумано(дисциплінарні санкції не застосовуються);нерозважливість – гравець діє без огляду на безпеку або наслідки для суперника, повинен бути попередженим;застосування надмірної сили – гравець перевищує необхідне застосування сили та/або піддає (здоров'я) суперника небезпеці (повинен бути вилучений з поля).

Номер слайду 26

Порушення, що заслуговують вилучення. Гравець, запасний або замінений гравець має бути вилучений з поля, якщо скоїв будь-яке з наступних порушень: перешкоджає голу або зриває очевидну гольову можливість команди суперника порушенням у вигляді гри рукою(за винятком воротаря, у власній штрафній площі);серйозне ігрове порушення;кусає або плює у будь-кого;жорстока поведінка;використовує кривдні, образливі або непристойні слова та/або дію (-ї);отримує друге попередження протягом одного матчу.

Номер слайду 27

Гра рукою в м’яч. З метою визначення порушень, пов'язаних з грою рукою, верхньою межею руки вважається лінія, що проходить під нижньою межею пахви. Не кожний контакт м'яча з рукою/кистю є порушенням.

Номер слайду 28

Правило 13 Штрафні та вільні удари. Штрафний або вільний удар призначається на користь команди суперника гравця, запасного, заміненого або вилученого гравця, або офіційного представника команди, який скоїв порушення. М’яч повинен лежати нерухомо і гравець, який виконує удар, не має права вдруге торкатися до нього, доки це не зробить інший гравець. М'яч перебуває у грі, коли, після удару ногою, він явно рухається. Доки м’яч не буде у грі, всі гравці команди суперника повинні перебувати: на відстані, щонайменше 9,15 м (10 ярдів) від м’яча, якщо тільки вони не перебувають на лінії воріт між стійками власних воріт; за межами штрафної площі при штрафних/вільних ударів зі штрафної площі команди суперника.

Номер слайду 29

Вільний удар. Призначається, якщо гравець: грає небезпечно (небезпечна гра);перешкоджає діям суперника без будь-якого контакту;якщо гравець заважає воротареві суперника ввести м'яч в гру з рук; демонструє незгоду, використовуючи кривдні, образливі або непристойні слова та/або дія (-ї) , або інші кривдні висловлювання;ініціює навмисний трюк, щоб передати м'яч (в т.ч. зі штрафного/вільного удару або удару від воріт) воротарю головою, грудьми, коліном тощо, задля того, щоб обійти Правило, незалежно чи торкнеться воротар м'яча руками чи ні; воротар отримує покарання, якщо він є відповідальним за ініціацію навмисного трюку.

Номер слайду 30

Правило 14 Одинадцятиметровий удар11-метровий удар призначається за порушення яке було скоєне гравцем у власній штрафній площі. Гравці, але не той, який виконує удар, та воротар, повинні розташуватися: на відстані щонайменше 9,15 м (10 ярдів) від 11-метрової позначки;в межах поля для гри;за межами штрафної площі.

Номер слайду 31

Результат одинадцятиметрового удару

Номер слайду 32

Правило 15 Вкидання. Вкидання м'яча з-за бокової лінії призначається на користь суперників гравця, який останнім доторкнувся до м'яча, що повністю перетнув бокову лінію по землі або в повітрі. Якщо м’яч потрапляє у ворота безпосередньо після вкидання із-за бокової лінії, гол не зараховується; якщо м'яч потрапляє у ворота команди суперника – призначається удар від воріт;якщо м’яч потрапляє у ворота команди гравця, який виконував вкидання м'яча із-за бокової лінії – призначається кутовий удар.

Номер слайду 33

Вкидання м'яча:тіло спортсмена повинно бути поверненими в бік поля;ноги футболіста в момент кидка повинні бути на одній лінії і торкатися п'ятами газону;забороняється переступати розмітку бічної лінії;вкидання здійснюється через голову гравця, двома руками;від місця виконання ауту всі гравці на полі повинні перебувати на відстані, щонайменше 2 м доки м'яч не увійшов у гру.

Номер слайду 34

Правило 16 Удар від воріт. Удар від воріт призначається, коли м’яч повністю перетнув лінію воріт по землі або у повітрі, після того як останнім до нього доторкнувся гравець команди, що атакувала, і при цьому взяття воріт не відбулось. Гол може бути забитий безпосередньо після удару від воріт, але тільки у ворота команди суперника. Якщо м'яч проходить безпосередньо у ворота команди гравця, який виконував удар від воріт, призначається кутовий удар на користь команди суперника. Гравці команди суперника повинні перебувати за межами штрафної площі, доки м'яч не увійшов у гру.

Номер слайду 35

Правило 17 Кутовий удар Призначається у тому випадку, коли м’яч повністю перетнув лінію воріт по землі або у повітрі, після того як останнім до нього доторкнувся гравець команди, що захищається, і при цьому взяття воріт не відбулось. М’яч може бути забитий безпосередньо з кутового удару, але тільки у ворота команди суперника. Якщо м'яч потрапляє безпосередньо у ворота команди гравця, який виконує кутовий удар, призначається кутовий удар на користь команди суперника. Гравці команди суперника повинні перебувати на відстані, щонайменше, 9,15 м (10 ярдів) від кутової площі, доки м'яч не увійшов у гру.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Хандога Тарас
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Байдак Оксана
Додано
26 листопада 2021
Переглядів
6489
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку