Презентація " Правила розв'язування географічних задач"

Про матеріал
матеріал презентації можна використовувати для підготовки до ЗНО з географії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Правила розв’язування географічних задач. АВТОР : ВЧИТЕЛЬ – МЕТОДИСТ КУЗЬМУК ІРИНА ВІКТОРІВНА

Номер слайду 2

Географічна широта Вимірюється від екватора до полюсу ( збільшується )Вимірюється від 0 до 90 градусів Є північна і південна широта. Відстані широти підписані на паралелях ( горизонтальні лінії на карті) Екватор – о широти. Задачі на визначення географічних координат об'єктів Пам’ятаємо. Координати географічні : географічна широта і географічна довгота Географічна довгота. Вимірюється від нульового меридіану вліво ( західна довгота ) і вправо ( східна довгота )Вимірюється від 0 до 180 градусівЄ східна довгота і західна довгота Відстані довготи підписані на меридіанах ( вертикальні лінії на картах )12

Номер слайду 3

Задачі на визначення відстаней між об'єктами на карті , використовуючи їх координати. Пам’ятаємо ! довжина дуги в 1 градус меридіана на будь якій широті дорівнює 111 км. На різних паралелях довжина дуги в 1 градус – різна . ( причина – форма Землі )Порядок дій : Визначаємо географічні координати об'єктів . Визначаємо спільне у розташуванні ( паралель чи меридіан спільні ) . Уявімо , об'єкти розташовані на одному меридіані , але на різній відстані від екватора ; або об'єкти розташовані на одній паралелі , але на різній відстані від 0 меридіану Визначаємо відстані між об'єктами у градусах. Якщо об'єкти розташовані в одній півкулі , дані координат віднімаються , якщо об'єкти розташовані в різних півкулях – координати додаються Крайні точки Африки – в різних півкулях , тому координати додаються. Відстань між об'єктами в градусах переводимо у км ( див «запам’ятай» )

Номер слайду 4

екватор0 меридіан. АБА Б111км ( величина незмінна для спільного меридіана )Кількість км в одному градусі спільної паралелі екватор0 меридіан. АБОБ’ЄКТИ РОЗТАШОВАНІ В РІЗНИХ ПІВКУЛЯХОБЄКТИ РОЗТАШОВАНІ В ОДНІЙ ПІВКУЛІАББА111км ( величина незмінна для спільного меридіана )Кількість км в одному градусі спільної паралелі екваторекватор0 меридіан. О меридіан. АБСпільний меридіан. Спільна паралель. Спільна паралель. Спільний меридіан

Номер слайду 5

Задачі на визначення висоти Сонця над горизонтом. Пам’ятаємо !Максимальна висота Сонця над горизонтом опівдні , в день літнього сонцестояння ;на широті , найближчій до північного тропіка ( там Сонце в зеніті – 90 градусів )Для дня літнього сонцестояння ( 22 червня )рахується за формулою h = 90 гр. – широта точки + 23 гр. 30 мінут Для дня зимового сонцестояння ( 22 грудня ) рахується за формулою h = 90 гр.– широта точки – 23 гр. 30 мінут. Висота Сонця над горизонтом в дні рівнодення ( 21 березня і 23 вересня ) рахується за формулою h = 90 градусів – широта даної точки. Висота полярної зірки дорівнює широті даної точки

Номер слайду 6

Задачі на визначення місцевого часу. Пам’ятаємо послідовність дій : Визначаємо взаємне розташування об'єктів щодо сторін горизонту . Той об'єкт , який розташований східніше , першим зустрічає сонце Визначаємо географічну довготу об'єктів. Визначаємо відстань між об'єктами в градусах ( від більшої довготи віднімаємо показники меншої довготи )Різницю в градусах між об'єктами переводимо у час , використовуючи дані ( дії множення ):1 градус – 4 хвилини , 1 мінута – 4 секунди. Задача 1 За місцевим часом у Миколаєві 12 год 06 хв. Котра година в даний момент за місцевим часом у Києві?Розв'язання: Визначаємо географічну довготу міст: Миколаїв - 32° сх. д.; Київ - 30° 30' сх. д.;1) визначаємо різницю довготи:32° сх. д.-30° 30'сх. д. = 1° 30';2) визначаємо різницю в часі: 1° 30' х 4 хв = 6 хв;3) визначаємо місцевий час у Києві. Київ розташований на захід від Миколаєва, тому час буде меншим: 12год 6хв-6хв = 12 год. Відповідь: місцевий час у Києві - 12 год. Задача 2 За місцевим часом у Києві 6 год. Котра година у даний момент за місцевим часом у пункті, який розташований поблизу села Рання Зоря (крайня східна точка України) і має географічну довготу 40° 15' сх. д. Розв 'язання: 1) Київ - 30° 30' сх. д.; Рання Зоря - 40° 15 'сх. д.;2) 40° 15'сх. д. - 30° 30' сх. д. = 9° 45';3) 9° 45' х 4хв = 39хв;4) 6 год + 39 хв = 6 год 39 хв. Відповідь: у пункті, що знаходиться поблизу крайньої східної точки України, місцевий час становить 6 год 39 хв. Задача 3 За місцевим часом у точці, що знаходиться поблизу села Рання Зоря (40° 15'сх. д.), 9 год. Котра година в даний момент за місцевим часом поблизу крайньої західної точки України (22°сх.д.)?Розв'язання: 1) 40° 15'сх. д. - 22° сх. д. = 18° 15';2) 18° 15'х 4хв = 73 хв= 1 год 13 хв;3) 9 год - 1 год 13 хв = 7 год 47 хв. Відповідь: місцевий час поблизу крайньої західної точки України становить 7 год 47 хв.

Номер слайду 7

Задачі на визначення місцевого часу

Номер слайду 8

Задачі на поясний час. Пам’ятаємо : Щоб визначити різницю в поясному часі між об'єктами потрібно встановити , в яких півкулях розташовані об'єкти . Якщо об'єкти розташовані в одній півкулі , встановити номери годинних поясів . Потім знайти різницю в часі між поясами ( дія віднімання – від більшої цифри віднімаємо меншу ) . Якщо об'єкти в різних півкулях , потрібно встановити різницю в часі з 0 поясом . В західній півкулі ця різниця буде з «+» , в східній – з «-» . Ці результати додати – це і буде різниця в часі між об'єктами. АБ-3+6 ОБЄКТИ РОЗТАШОВАНІ В РІЗНИХ ПІВКУЛЯХ . РІЗНИЦЮ В ЧАСІ З О - ПОЯСОМ ДОДАЄМО : 6 +3 = 9 ГОДИН . ЦЕ І Є РІЗНИЦЯ В ЧАСІ МІЖ ОБЄКТАМИ . Якщо в А 12.00 , то в Б 12 00 + 9 годин = 21.00 Якщо в Б 12.00 , то в А 12.00 – 9 годин = 03.00 ( початок доби ) 0 меридіан. В г+2+6 Різницю в часі визначаємо шляхом дії віднімання номерів поясів об'єктів Різниця в часі 4 години0 меридіан

Номер слайду 9

Пам’ятаємо : Всього на планеті 24 часові ( годинні) пояси Відлік поясів від Гринвіцького меридіану ( 0 меридіан ) на схід Нумерація поясів : 0 – 23 В межах поясу – поясний час , який вимірюється місцевим часом середнього меридіана. Різниця в часі між сусідніми поясами – 1 година Час наступного поясу випереджає час попереднього на 1 годину

Номер слайду 10

Елементи математичної основи топографічної карти масштабу 1:100 000. Цифрами позначені: 1 - внутрішня рамка карти, 2 - мінутна рамка, 3 - зовнішня рамка,4 - виходи паралелей та меридіанів, 5 - підписи значень довготи та широти кутів рамки,6 - лінії кілометрової сітки, 7 - підписи кілометрової сітки. 

Номер слайду 11

Пам’ятаємо !Азимут : Кут між напрямком на північ і напрямком на даний об'єкт. Вимірюється в градусах і за годинниковою стрілкою. Кожній стороні горизонту відповідає свій азимут ( пн. – 0 або 180 градусів ; Сх. – 90 градусів ;Пд. – 180 градусів і тд.Є магнітний азимут ( вимірюється на місцевості компасом ) і географічний азимут ( вимірюється на карті транспортиром )

Номер слайду 12

Вимірювання відстаней на карті

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Читання топографічної карти1 - Через змішаний ліс із перевагою хвойних дерев (з яких переважає сосна, а з листяних – береза) висотою 16 м, товщиною 25 см і середньою відстанню між деревами 6 м, пролягає просіка шириною 40 м, якою прокладено дві лінії електропередачі (напругою по 110 тисяч вольт кожна) на металевих опорах висотою 25 м. Через упорядкований ліс із номерами кварталів 26 і 28 проходить лісова дорога до будинку лісника.

Номер слайду 15

2 - Зі сходу на захід територію перетинає автомагістраль у дві смуги шириною 8 м кожна з асфальтовим покриттям. Автомагістраль проходить кам’яним мостом завдовжки 50 м, шириною 15 м, вантажопідйомністю 60 т через несудноплавну річку Снивода, яка протікає з півночі на південь, правий беріг якої на південь від дороги заболочений і заріс очеретом, а лівий – з луговою рослинністю та кущами. Уздовж дороги обсадка із дерев висотою 10 м.3 - З північного заходу на південний схід протікає річка Вільна шириною 15 м, на якій розташоване озеро Рибне, що утворене проїжджою греблею (з каменю) довжиною 120 м і шириною 5 м. Правий берег озера стрімкий, зі скелястим обривом, лівий – пологий, з піщаним пляжем, до якого через греблю підходить ґрунтова дорога.

Номер слайду 16

4 - На захід від села Вербівка з 380 мешканцями розташований листяний ліс, у якому більшість грабових дерев, висота яких 18 м, товщина стовбурів 20 см, відстань між ними 5 м. На південь від лісу бурелом із чагарниками, а ближче до села ліс вирубаний з окремими кущами. На північ від села розташовані дачі, а на південь протікає річка Бужок шириною 10 м, обабіч якої заболочені луки.

Номер слайду 17

5 - Через селище Уланів з кількістю 2,8 тисяч мешканців проходить автомобільна дорога з удосконаленим покриттям (із асфальту) шириною 8 м, земляного полотна – 10 м, з обсадкою із дерев за межами селища. В Уланові є церква, радіовишка висотою 80 м, склад пального і завод з трубою; поруч із заводом електрична підстанція, до якої з заходу підходить ЛЕП на залізобетонних стовпах висотою до 14 м. З півдня до заводу і у район промислового будівництва підходить вузькоколійна залізниця. На схід від Уланова розташований аеродром, на південь від якого – фруктовий сад, а на північ від Уланова – кладовище з густою деревною рослинністю і каплицею.

Номер слайду 18

6 - З північного заходу на південний схід протікає судноплавна ріка Соть (зі швидкістю течії 0,1 м/с, шириною 135 м, глибиною 4,8 м, дно піщане) на висоті 114,1 м над рівнем моря. Лівий берег ріки пологий, заріс чагарниками; правий берег – стрімкий (без рослинності), порізаний вимоїнами та ярами. На вершині розташований пункт державної геодезичної мережі з позначкою 217,1 м.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Зображення рельєфу на топографічних картах за допомогою горизонталей

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Максимальна абсолютна висота території – 105м. Відстань у кілометрах від кургану Високий до екватору – 5456 Поодиноке дерево , яке росте західніше від фруктового саду – 5519 Відносна висота вершини кургану Високого щодо місцевості , де росте поодиноке дерево - 17 ( 105 – 88 )Азимут , за яким потрібно рухатись автострадою до села Зеленогірськ за умови відхилення від західного напрямку на 5 градусів – 265 градусів. Відстань від автостради до фруктового саду польовою дорогою становить 3,5 см . Дійсна довжина у метрах цієї польової дороги - 875 м (М = 1: 25000 або в 1см – 250 м )

Номер слайду 26

Абсолютна висота Тарасового кургану – 214м. Відносна висота вершини Тарасового кургану від урізу води в річці Смотрич – 82 м ( 214 – 122 )Протяжність берегової лінії річки Смотрич , якщо на карті її довжина від порома до гирла , виміряна курвіметром , становить 17см - 3400 м ( використовується масштаб карти , в 1см – 200 м ) )Географічний азимут , яким рухається транспорт автомобільною дорогою від села Устин , відхиляючись від напрямку на 8 градусів – 352 градусів ( 360 – 8 )Відстань від джерела Холодок до екватора – 5384 Квадрат кілометрової сітки , де позначено перехрестя доріг на східному схилі Тарасового кургану - 8372

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Задача. Чисельність населення країни на 01.01.2019 становила 100 млн. осіб. Визначте, якою стала чисельність населення (у млн. осіб)  на 01.01 2020 р., якщо в цій країні коефіцієнт народжуваності 15 осіб на 1000 жителів, коефіцієнт смертності 8 осіб на 1000 жителів, сальдо міграції 300 тис. осіб. А) 102 Б) 101 В) 100 Г) 99 Розв’язування1) розраховуємо природний приріст на 100 млн осіб 1500000 – 800000= 700000; 2) до кількості населення додаємо природний приріст та сальдо міграції 100000000 + 700000 + 300000 = 101000000 Відповідь: 101 млн. осіб. Демографічні задачі

Номер слайду 33

Задача Обчисліть, якою стала кількість населення 100 млн. осіб країни через рік, якщо показник руху населення в цьому році були такими: народжуваність - 35‰, смертність -18‰, еміграція - 3‰, імміграція - 1‰. Відповідь. Знаходимо на скільки збільшилося населення держави . Для цього додаємо показники народжуваності та показники імміграції 35‰ + 1‰ = 36‰. Знаходимо на скільки зменшилось населення держави . Для цього додаємо показники смертності та показники еміграції. -18‰ - 3‰ = 21‰. Знаходимо різницю між збільшенням та зменшення населення. 36‰ - 21‰ = 15‰. Обчислюємо кількість населення на кінець року 100 млн. - 1000‰, а х -15‰, звідси х = 100 х 15 / 1000 = 101,5 млн. осіб. Демографічні задачі

Номер слайду 34

Задача В населеному пункті, де проживає 20.000 жителів, за рік народилось 1500 дітей на 1000 жителів, а померло 1300 осіб за цей же період. Розв’язування. ПП = (1500-1300)/20000)×1000=10 ‰ (проміле). Відповідь: ПП=10 ‰ (додатне, а, отже, населення в містечку збільшилось). Задача Кількість населення адміністративного району за рік збільшилася з 30500 до 30850 осіб. Чому дорівнює сальдо міграції в цьому районі, якщо природний приріст населення становив 120 осіб за рік?Розв’язування: Потрібно знайти на скільки збільшилася кількість населення , а потім відняти ПП (природний приріст).1) 30850 – 3050 = 350 осіб (збільшилася кількість населення);2) 350 – 120 = 230 осіб (сальдо міграції)Відповідь: 230 осіб (сальдо міграції). Демографічні задачі

Номер слайду 35

Задача. На початку року в місті N проживало 400 тис. осіб. Протягом року рівень народжуваності складав 11‰, рівень смертності - 14‰. За рік виїхало з міста 12 тис. осіб, приїхало на постійне проживання 6 тис. осіб. Якою стала чисельність населення міста наприкінці року. Розв'язок. Знаходимо різницю між збільшенням (народжуваністю) та зменшення населення (смертністю). 11‰ - 14‰ = -3‰. Знаходимо кількість населення 400000 - 1000‰ х - 3‰, х=1200 осіб. 400000 - 1200= 398800 осіб. Знаходимо сальдо міграцій (різницю між тими хто виїхав ти тими хто вїхав в місто) -6000 -12000 = -6000 осіб. Чисельність населення на кінець року становить 398800-6000= 392800осіб. Відповідь. Чисельність населення на кінець року становить 392800 осіб. Демографічні задачі

Номер слайду 36

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ !

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Маковенко Людмила Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Проценко Оксана Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Проценко Оксана Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Попова Екатерина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
23 жовтня 2021
Переглядів
5263
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку