Презентація "Правопис частки НЕ"

Про матеріал
У презентації представлена пам'ятка, яка допоможе узагальнити знання учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Правопис частки не

Номер слайду 2

Правопис частки не Не з дієсловами пишемо Разом Окремо Якщо слово без НЕ не вживається У префіксі недо- Майже завжди

Номер слайду 3

Щоб дізнатись, як треба писати НЕ з іменником, Я Виділяю в реченні іменник з НЕ Визначаю, чи може він вживатися без НЕ Так Ні Чи є при іменнику з НЕ протиставлення? НЕ – частина кореня (пишу разом) Ні Так Чи змінює НЕ лексичне значення іменника на протилежне? НЕ – частка (пишу окремо) Ні Так НЕ – частка (пишу окремо) Не – префікс (пишу разом)

Номер слайду 4

НЕ пишемо окремо Не пишемо разом 1. Якщо НЕ вживається для заперечення значення слова. Перед яким стоїть (тоді для цього слова є або може бути протиставлення): не розумний (а дурний), не великий (а маленький), не цікавий ( а нудний), не друг (а ворог). 1. Якщо додавання частки НЕ створює слово з новим (часто протилежним) значенням: невеликий (маленький), нецікавий (нудний), недруг (ворог). 2. З усіма формами дієслова ( крім дієприкметника): не читати, не говорити, не кричати. Винятки: неславити, нездужати. 2. Якщо слова без частки не вживаються: небога, неук, немовля, неволити, ненавидіти, негайно. 3. З дієприкметниками, якщо вони: а) мають залежні слова ( не записане мною завдання); б) виступають присудками (робота не закінчена ). 3. З дієприкметниками, якщо вони є означенням і не мають при собі залежних слів (незаписане завдання, незакінчена робота). Пам’ятай:

Номер слайду 5

4. З прикметниками, якщо вони: а) виступають присудками (дерево було не високе); б) мають при собі як пояснююче слово займенник або прислівник з часткою НІ, а також якщо перед ними стоять слова “далеко”, “зовсім”, “аж ніяк” ( зовсім не цікава книжка). 4. У складі префікса НЕДО, що надає значення неповноти якості: недобачати, недочувати, недосяжний, недовиконаний. Увага: слід розрізняти дієслова з префіксом НЕДО – і дієслова з префіксом ДО - ,перед якими стоїть частка НЕ (недочитувати книгу – не дочитати книгу). 5. З займенниками, числівниками, присудковими словами та службовими словами (не такий, не шість, не ті, не до речі, не до ладу). 5. У неозначених займенниках та прислівниках з префіксом аби- (неабихто, неабиякий), у частках (нехай, невже), у сполучниках (неначе, неначебто, немов, немовби).

ppt
Пов’язані теми
Українська мова, 3 клас, Матеріали до уроків
НУШ
Інкл
Додано
24 листопада 2023
Переглядів
193
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку