Презентація " Правопис частки не з іменниками"

Про матеріал
Навчати шестикласників правопису частки не з іменниками; розвивати пам'ять, увагу, навики дослідницької роботи, творчі вміння використовувати іменники з не у власних висловлюваннях; сприяти вихованню культури усного і писемного мовлення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Правопис частки не з іменниками

Номер слайду 2

Частку не з іменниками пишеморазом, якщо:֍ слово не вживається без не: нежить, нероба, немовля, ненависть;֍ додаванням не утворюється іменник з протилежним значенням (антонім): щастя – нещастя (горе), воля – неволя (рабство), тобто не є префіксом;֍ у складі префікса недо-: недоїдок, недолік, недовіра, недоліт. окремо, якщо:֍ частка не означає заперечення: Він мені не друг. Це не сестра.֍ у реченні виражає протиставлення: Не добро, а зло. Не воля, а рабство.

Номер слайду 3

Вибіркове списування:виписати лише ті іменники, які не вживаються без частки не; поясніть їх правопис. (Не)увага, (не)невисть, (не)віглас, (не)залежність, (не)похитність, (не) безпека, (не)друг, (не)видимка, (не)ук, (не)вміння, (не)сподіванка.

Номер слайду 4

Лексична довідка НЕВІГЛАС – неосвідчена, незнаюча людина; неук. Наприклад: Я став нездарою і невігласом… Далі уміння розв’язати звичайну задачу з підручника алгебри я так і не сягнув (Натан Рибак).

Номер слайду 5

Творчий пошук:добери до поданих слів синоніми з не і запиши їх Наприклад: самостійність – незалежність Біда –, підозра –, брехня –, ворожість –, тривога –, поразка –, рабство –, ворог –, загроза –, вагання –, боягузтво –, розгубленість –.

Номер слайду 6

Перевір себе! Біда – нещастя, підозра – недовіра, брехня – неправда, ворожість – неприязнь, тривога – неспокій, поразка – невдача, рабство – неволя, ворог – недруг, загроза – небезпека, вагання – нерішучість, боягузтво – несміливість, розгубленість – неувага.

Номер слайду 7

Упізнай літературного героя

Номер слайду 8

Домашнє завдання 1. Опрацювати теоретичний матеріал підручника на стор. 119. 2. Письмово виконати вправу 316, або Скласти й записати історію про незвичайні пригоди іменників у країні «НЕ», використовуючи іменники з часткою не.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Книга Лілія Федорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 липня 2021
Переглядів
1898
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку