Презентація"Правопис прислівників на -о, -е, утворених від прикметників і дієприкметників"

Про матеріал
Презентація допоможе пояснити правопис прислівників на –о, -е, утворених від прикметників і дієприкметників; повторити найважливіші відомості про прислівник як частину мови, зокрема про основні граматичні особливості; формувати загальнопізнавальні вміння знаходити прислівники в текстах, визначати їх морфологічні ознаки; розвивати творчі вміння використання прислівників у власних висловлюваннях; за допомогою мовленнєво-комунікативного дидактичного матеріалу сприяти естетичному розвиткові семикласників.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Т е м а. Правопис прислівників на -о, -е, утворених від прикметників і дієприкмет­ників. Вчитель української мови та літератури. Помагайбус В. Б.

Номер слайду 2

Мета:ознайомитися з основними правилами правопису голосних о та е в кінці прислівників, утворених від прикметників і дієприкметників; зміцнити навички правопису прислівників з відповідною орфограмою, пояснювати її за допомогою орфографічних правил.

Номер слайду 3

Розподільний диктант. Записати у дві колонки з прикінцевим:а) – и;б) – і.-Наскільк…, філософськ…, дедал…, навшпиньк…, двіч…, дос…,вдалечин…,знестям…,гігантськ…,заоч…, насправд…,віднин…,звідусюд…,вельм…,допок…, ззовні, навкулачк…, навкруг…, ополудн…,залюбк…, навпомацк…, наприкінц…, насторож…,навпрошк…. Назвати прислівники, утворені від іменних частин мови.

Номер слайду 4

Взаємоперевірка. ИНаскількифілософськи навшпиньки знестями гігантськи звідусюди вельми допоки навкулачки навкруги залюбки навпомацки навпрошкиІДедалі двічі досі вдалечині заочі насправді віднині ззовні ополудні наприкінці насторожі

Номер слайду 5

Розподільний диктант. Від поданих прикметників утворити прислівники суфіксальним способом. Записати їх у дві колонки. Обгрунтувати вживання цих голосних. Багатозначний, безжалісний, байдужий, нудний, блискучий, ближчий, даремний, хороший, цілющий, грозяний, жагучий, добрячий, титанічний, ГОЖИЙ, СИМВОЛІЧНИЙ. До виділених слів дібрати антоніми. Утворити від них прислівники. Визначити в них суфікси.

Номер слайду 6

Закономірність уживання голосних. Добре, зле, ближче, краще, більше. Весело,смачно, дармо.

Номер слайду 7

Дослідження-пошук. Виписати прислівники, утворені від дієприслівників. Свій вибір обгрунтувати. Зробити словотвірний аналіз їх. Захопливо, буквально, боязко, рипуче, в'яло, сатирично, зарано, воєдино, вражаюче, задовго, голодно, скрипуче, запевне, горизонтально, терпляче, скісно. Визначити, до яких розрядів за значенням належать прислівники. Прислівники часу розібрати за будовою. Дослідити, від яких прислівників можна утворити ступені порівняння.

Номер слайду 8

Лінгвістичний експеримент. До поданих прислівників дібрати синоніми, утворивши синонімічні ряди. Підкреслити орфограми. Безпечно - ... (нешкідливо, невинно, незагрозливо); рішуче - ... (категорично, безапеляційно, безза- перечно.ультимативно), терпляче -… (витривало, терпеливо); страшно - …боязко,моторошно,лячно,боязно); даремно - … (безрезультатно,безуспішно,намарно). Дослідити,чи можна вважати прислівники змодельованих СИНОНІМІЧНИХ рядів абсолютними синонімами. Відповіді обгрунтувати.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Горбатюк Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Губар Алла Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Комарніцька Любов
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
17 березня 2020
Переглядів
12761
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку