Презентація "Правопис прийменників. Уживання прийменників"

Про матеріал
Презентація до уроку української мови в 7 класі "Правопис прийменників. Уживання прийменників". Подано як теоретичний матеріал, так і практичні завдання з теми. Можна використовувати при підготовці до ЗНО.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Правопис прийменників. Уживання прийменників. Підготувала: вчитель української мови та літератури Новозапорізької школи Бабашкіна О. А.

Номер слайду 2

Пригадаймо!Прийменник – це службова частина мови, що служить для зв’язку слів у словосполученні та реченні. Наприклад: був у школі, сів на стілець. За, для, по. Поміж, із-за. Залежно від, у зв’язку з. Понад, відповідно до, коло. В, з, на, без, між

Номер слайду 3

Написання прийменників. Похідні прийменники пишуться разом, окремо або через дефіс.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Через дефіс. Окремо. Разом. Прийменники з початковими з-, із- : З-за, з-під, з-поміж, із-за, із-під. Утворені від прислівників та іменників з непохідним прийменником: Поруч із, у разі, під кінець, під час, за винятком, залежно від Усі інші похідні прийменники: Понад, заради, посеред, услід, довкола

Номер слайду 4

Завдання 1. Поясніть написання прийменників. З/понад, на/зустріч, по/під, з/по/серед, на/в/проти, по/за, у/слід, з/за, із/за, за/для, на/перекір, по/серед, із/під, на/в/круги, в/з/довж, у/результаті, в/наслідок, у/продовж, за/для.

Номер слайду 5

Уживання прийменників з-із-зі-зо. З уживаємо: Перед голосним на початку слова (з одним)Перед приголосним, якщо попереднє слово закінчується голосним, а також на початку речення (котився з гори; З лісу… )Із уживаємо: Переважно перед з, с, ц, ч, ш, щ (із шовку )Між приголосними (виїхав із села, лист із Бразилії)Зі вживаємо перед сполученням приголосних на початку слова (зі школи, зі столу)Зо вживаємо при числівниках два, три (зо дві сотні).

Номер слайду 6

Завдання 2. Уставте на місці пропуску прийменник з, із, зі або зо. Вийшли … школи, брат … сестрою, вітаю … святом, зійшов … дороги, квіти … лісу, разів … два, вийшли … оранжереї, вийшов … зоопарку, прибрав … столу, дивитися … берега, приїхав … села.

Номер слайду 7

Уживання прийменників у – в Прийменник у вживаємо: На початку речення перед приголосним: У лісі… Між приголосними: вечір у містіПеред словами, що починаються на в, ф, св, хв, тв, льв : залетіла у вікно, у твоєму зошитіПрийменник в уживаємо: На початку речення перед голосним: В очах…. Між голосними: живе в ОдесіЯкщо попереднє слово закінчується на голосний, а наступне починається на приголосний (крім в, ф, св, хв, тв, льв ): пішли в садок. Перед словом, що починається на голосний: човен в очереті.

Номер слайду 8

Завдання 3. Уставте на місці пропуску у або в.… теплій кімнаті, прибрати … кімнаті, відпочили … аквапарку, покласти … шафу, податися … мандри, вибігли … сад, працюють … школі, прибуде … травні, зустрілися … Львові.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Меринец Катя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 жовтня 2021
Переглядів
9777
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку