Презентація "Правовідносини"

Про матеріал
Презентація до уроку за темою Правовідносини" за дистанційною формою навчання з практичними завданнями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Правовідносини: склад, зміст, учасники. 9клас підготувала Луцишина Л. В.

Номер слайду 2

Поняття “Правовідносини”Правовідносини – це врегульовані нормами права суспільні відносини, учасники яких мають права ,що забезпечуються державою.

Номер слайду 3

Правовідносини – це суспільні відносини, що виникають на основі норм права, та регулюються ними.

Номер слайду 4

Правовідносини відрізняються від інших суспільних відносин тим, що вони:- відображають зв’язок людей у суспільстві;– виникають на основі приписів норм права і регулюються ними;– передбачають права і обов’язки їх учасників;– охороняються державою так само, як і право.

Номер слайду 5

Основні ознаки правовідносин

Номер слайду 6

Розгляньте ілюстрацію. Виконайте завдання і дайте відповіді на запитання: Визначте, які види правовідносин символічно зображено на ній. Наведіть приклади відносин, які не регулюються нормами права. За яких умов окремі відносини із правої «хмаринки» можуть стати правовідносинами?

Номер слайду 7

Норми права регулюють лише найважливіші суспільні відносини. Ті з них, що не мають істотного значення, регулюються іншими соціальними нормами. УМОВИ ВИНИКНЕННЯ ПРАВОВІДНОСИНМає бути правова норма, що їх регулюватиме. Необхідні учасники правовідносин, які мають право бути учасниками. Повинні відбутися події, що матимуть правові наслідки. Уступаючи в правовідносини, їхні учасники використовують свої права, виконують обов’язки, змінюють своє правове становище.

Номер слайду 8

ВИДИ ПРАВОВІДНОСИН

Номер слайду 9

Склад правовідносин

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Зміст правовідносин. Фактичний зміст - конкретна поведінка особи. Юридичний зміст - це юридичні права й обов’язки учасників правовідносин.

Номер слайду 13

Об’єкти правовідносин – матеріальні й нематеріальні блага з приводу яких виникають правовідносини.

Номер слайду 14

ОБ’ЄКТИ ПРАВОВІДНОСИНОБ’ЄКТОМ (від латин. objectus — предмет) правовідносин  є  матеріальні й  нематеріальні блага, із приводу яких виникають правовідносини; те, на що спрямовано дії сторін, що складає предмет їхніх інтересів. Предмети матеріального світу. Засоби виробництва, предмети споживання, цінності. Виконання роботи, обумовленої договором. Послуги. Продукти духовної та інтелектуальної творчості Твори мистецтва, літератури, живопису, кіно, інформація, комп’ютерні програми та інші результати інтелектуальної діяльності. Цінні папери, офіційні документи Особисті немайнові блага Паспорти, дипломи, сертифікати, гроші, лотерейні білети, акції, векселі. Життя, здоров’я, честь, гідність, право на освіту та  інші права і свободи.

Номер слайду 15

Учасники (суб’єкти) правовідносин

Номер слайду 16

Фізична особа. Юридична особа

Номер слайду 17

Приклад. Під час купівлі: Об’єкт: право власності на продукти, свмі продукти. Суб’єктами правовідносин будуть покупець (фізична особа) і магазин (юридична особа). Фактичним аспектом змісту буде передання продуктів від продавця до покупця. Елементами юридичного змісту правовідносин будуть: обов’язок продавця надати необхідну інформацію про товар і передати його покупцеві, обов’язок покупця сплатити за товар, право покупця отримати товар належної якості тощо.

Номер слайду 18

Як фізичні так і юридичні особи наділені правоздатністю і дієздатністю.

Номер слайду 19

Правосуб’єктність. Дієздатність. Правоздатність

Номер слайду 20

Правоздатність – це юридична можливість особи користуватися конкретним, встановленим законом правом. (людина наділена нею з народження). Дієздатність – це надана суб’єктові можливість самостійно реалізовувати свої права й обов’язки. (Її обсяг у фізичної особи залежить від віку та особистих властивостей – здатності до усвідомлених дій, розуміння їхніх наслідків і значення.)

Номер слайду 21

У деяких випадках суд може обмежити дієздатнісь особи. Наприклад: Людина зловживає наркотиками, алкогольними напоями;Людина має важкі психічні розлади які не дозволяють їй розуміти значення своїх дій або керувати ними (суд може взагалі визнати особу недієздатною.);Людина ставить своїми діями себе та свою сім’ю в скрутне матеріадьне становище, має ігрову залежність. Та ін…

Номер слайду 22

Бути учасником правовідносин окрема особа чи організація може лише за наявності правосуб’єктності. Правосуб’єктність складається з правоздатності, дієздатності та деліктоздатності; це можливість приймати участь у правовідносинах. ПРАВОЗДАТНІСТЬ  — це визнана державою загальна можливість мати передбачені законом права та обов’язки, здатність бути їх носієм. Виникає в момент народження і припиняється смертю. Стосовно юридичних осіб – виникає з моменту реєстрації і припиняється припиненням діяльності і реєстрації. ДІЄЗДАТНІСТЬ  — це здатність особи своїми діями набувати для себе прав і самостій- но їх здійснювати, а  також здатність своїми діями створювати для себе обов’язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у  разі їх невиконання. ДЕЛІКТОЗДАТНІСТЬ  — це здатність нести юридичну відповідальність за вчинені правопорушення. Виникає в 16 років. Особова умова – осудність, розуміння своїх дій. ЧАСТКОВАдо 14 років. НЕПОВНАз 14 до 18 років. ПОВНАз 18 роківу 18 — особа отримує право брати участь у виборах, може бути призвана в армію тощо. Саме з досягненням повноліття — 18-річного віку — людина набуває повної дієздатності в більшості галузей права. із 6 років дитина може вступати до дитячої громадсь-кої організації; мілкі угоди.у 14 — за згодою батьків піти на роботу, у 16 - бути притягнутою до адмініст-ративної або кримінальної відповідальності ОБМЕЖЕНАСуд у випадках: зловживає алко-голем, наркоти-ками, азартними іграми; псих. хвороби.

Номер слайду 23

Юридичні факти

Номер слайду 24

Юридичні факти – конкретні життєві обставини, що призводять до виникнення, зміни або припиненняправовідносин.

Номер слайду 25

Виникають поза волею особи. Виникають унаслідок вольової поведінки особи.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

ДІЇ бувають правомірні (юридичні акти, наприклад, укладення договору, заява про прийняття на роботу, а також юридичні вчинки, наприклад, народження дитини, знайдення скарбу і т. д.) та неправомірні (правопорушення або правові аномалії). БЕЗДІЯЛЬНІСТЬ — стан абсолютної пасивності, відсутність дії. Вона теж може зумовити певні правовідносини (наприклад, ненадання лікарем медичної допомоги хворому). ДО ЮРИДИЧНИХ ФАКТІВ ЩЕ НАЛЕЖАТЬ СТАНИ, за наявності яких можуть виникати певні правові відносини, певні юридичні наслідки. Станом юридичного характеру можуть бути сп’яніння, вагітність, громадянство тощо.

Номер слайду 31

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: Прочитати § 5. Правовідносини. С. 36 – 42 Вивчити визначення термінів: правовідносини, суб’єкт, об’єкт, зміст правовідносин, юридичний факт, дія, подія, стан. Письмово виконати завдання: №7 (С.42). Проаналізуйте подані ситуації та визначте, чи виникають у них правові відносини; які фізичні та юридичні особи беруть у них участь, а також, яким є склад правовідносин у кожному випадку. Визначте, які з юридичних фактів – дії, а які – події. Виокреміть правомірні та неправомірні дії. Поясніть свою думку: А) Укладання договору оренди земельної ділянки між односельцями. Б) Сходження снігової лавини, що зруйнувала будівлі туристичної бази. В) Загибель у ДТП особи, яка має договір банківського кредиту. Г) Викрадення підлітком гаманця з валізи жінки. Д) Народження у подружжя двійні. Е) Реєстрація шлюбу між громадянином України і громадянкою Польщі.

pptx
Додано
13 грудня 2022
Переглядів
2239
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку