Презентація "Предмет дизайну"

Про матеріал

Презентація до уроку технологій в 10 або 11 класах (Модуль "Дизайн об'єкту інтер'єру"). Дана презентація може бути застосована для першої вступної теми названого модулю.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала: вчитель технологій Ліцею ім. Івана Пулюя Івано-Франківської міської ради Чайковська-Озарук Ілона Василівна. Предмет дизайну. Коротка історія виникненнята розвитку дизайну

Номер слайду 2

Вперше основні принципи дизайну, як технічної естетики проголосив у своїх наукових працях, «Десять книг про архітектуру» (De architectura), давньоримський архітектор Марк Вітрувій (лат. Marcus Vitruvius Pollio), який стверджував, що для того, аби певна річ була потрібною, вона повинна бути корисною, зручною та красивою.

Номер слайду 3

Слово «дизайн» (design)  з англійської мови перекладається, як «задум, план, мета, намір». В минулому сферу у якій працюють сучасні дизайнери називали художнім конструюванням, а саму теорію створення принципово нових матеріальних речей – технічною естетикою. Диза́йн — це творчий метод, процес і результат художньо-технічного проєктування промислових виробів (їхніх комплексів і систем), орієнтований на досягнення найповнішої відповідності створюваних об'єктів і середовища загалом утилітарним та естетичним потребам людини.

Номер слайду 4

Цікаво та неоднозначно мету дизайну сформулював італійський архітектор Джо Понті: Мета дизайну – це створення речей, які розкривали б справжній характер нашої цивілізації. Головне завдання дизайну – створення речей, які легко було б продавати. Отже, розвиток дизайну напряму залежить від запитів ринку.

Номер слайду 5

У центрі уваги дизайнерів завжди була і залишається людина з її утилітарними потребами, естетичними смаками та індивідуальними вподобаннями. Ці вподобання змінюються залежно від історичного періоду, регіону проживання, економічної та політичної ситуації, вони суттєво залежать від статі, віку та суспільного статусу конкретної людини. Людське поняття краси є суб'єктивним та неаргументованим з точки зору логіки, однак повністю виправданим емоційно.

Номер слайду 6

Предметне середовище відображає дух історичної епохи. Речі здатні проходити певний еволюційний розвиток, подібно до біологічних видів. Розгляньмо наприклад метаморфози такого банального предмету інтер’єру, як стілець:

Номер слайду 7

Розгляньмо наприклад метаморфози такого банального предмету інтер’єру, як стілець:

Номер слайду 8

Розгляньмо наприклад метаморфози такого банального предмету інтер’єру, як стілець: Хто вже знає об'єкт першого практичного завдання з технологій,той – молодець!

Номер слайду 9

Історія становлення дизайну як професії мала свій початок більше ста років тому. Саме в той час  в Англії виник рух «за зв’язок мистецтва і ремесел», який очолив У. Морис. Згодом цей рух знайшов своє відображення в художній культурі США, Фінляндії та Швеції. Саме тоді були сформовані основні положення теорії та принципи дизайну, які вплинули на напрямки дизайну наступних років.  У відповідності з іншою точкою зору виникнення дизайну відносять до початку XX сторіччя, коли художники зайняли ведуче місце в ряді галузей промисловості і отримали можливість формувати фірмовий стиль підприємств і впливати на товарну політику випуску товарів. Початком офіційної історії дизайну вважається 1907 рік, коли художник, архітектор, дизайнер Петер Беренс почав роботу в компанії «Аllgemeine Еlektrizital Gesellschaft». Попередні ж десятиліття були лише періодом теоретичної підготовки майбутнього практичного дизайну.

Номер слайду 10

Натяк на об'єкт першого практичного завдання з технологій…Відповідно до третьої точки зору щодо історії виникнення дизайну, про професію дизайнера можна казати тільки після появи перших дипломованих спеціалістів. Це відбулося в 1920 році, коли у деяких країнах світу були створені перші учбові заклади, які готували художників – майстрів вищої кваліфікації для промисловості, а також інструкторів і керівників для професійно-технічної освіти. Цей напрямок дизайну вважається європейським «академічним». Поступово в Англії, Німеччині, Австро-Угорщині, Скандинавських та деяких інших європейських країнах почали формуватися такі художньо-промислові школи, де перейшли від малювання античних голів та копіювання орнаментів до нових засад навчання: роботі з формою і кольором на грунті загальних закономірностей, що зустрічаються в природі. Більше інформації про історію та подальший розвиток дизайну можна (і треба) знайти самостійно у друкованих та електронних інформаційних джерелах.

Номер слайду 11

І сподіваюся, що дана презентація допомогла Вам краще зрозуміти цю першу і тому не складну, але дуже важливудля подальшого успішного вивчення технологій тему…Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Технології, Презентації
Додано
31 березня
Переглядів
37
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку