Втілення історичної долі народу, традиції в національний одяг

Про матеріал
В українському народному костюмі втілилася історична доля народу, його культура і традиції. Національний одяг зберігає в собі особливості різних культурних епох, тому він є одним з найважливіших історичних джерел вивчення культурних особливостей українського народу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Втілення історичної долі народу, традиції в національний одяг. Виконавець: учениця 9 – Б класу Бабич Ніколь. Херсонська гімназія № 28 Херсонської міської ради

Номер слайду 2

Національний одяг українців. В українському народному костюмі втілилася історична доля народу, його культура і традиції. Національний одяг зберігає в собі особливості різних культурних епох, тому він є одним з найважливіших історичних джерел вивчення культурних особливостей українського народу. Археологічні розкопки свідчать, що український народний костюм з'явився ще в часи Київської Русі. Вже тоді чітко виявлялися регіональні відмінності в одязі. Це, перш за все стосувалося прикрас і орнаментів на сорочках. Аж до кінця XIX століття український костюм зберігав явні регіональні відмінності, і лише на початку XX століття вони злегка розмилися.

Номер слайду 3

Жіночий костюм. Український жіночий костюм має безліч варіантів залежно від регіональних особливостей. Вони проявилися в крої, вишивці, декорі, колірних особливостях і прикрасах. Класичним жіночим традиційним костюмом вважається одяг Середньої Наддніпрянщини. Водночас, архаїчні елементи найбільш збережені в костюмах Полісся. Жіночий одяг південних областей втілив у собі традиційні особливості різних регіонів. Що стосується жіночого одягу на Поділлі, то в ньому чітко простежується вплив молдавських традицій. Північно-західні регіони почерпнули багато елементів від національного польського костюму. Основою костюма є жіноча вишиванка, яка була трохи довша, ніж чоловіча і складалася з двох части. Велике значення в українському жіночому костюмі відводилося прикрасам. Так, поверх вишиванки одягали намисто або буси. Кількість і розмір намистин безпосередньо говорили про фінансове становище родини.н.

Номер слайду 4

Чоловічий костюм. Традиційний чоловічий одяг українців - конопляна або льняна сорочка і вовняні штани. Сорочка часто використовувалася як верхній одяг. Головною відмінністю української сорочки є наявність пазушки - невеликого розрізу спереду з вишитими візерунками. Вишивали на пазушці чорними і червоними нитками. Ще однією відмінною особливістю української чоловічої сорочки. Чоловічі вишиванки могли бути з низьким стоячим або широким відкладним коміром. Застібалася така сорочка на ґудзики або шворки.

Номер слайду 5

Традиції в костюмах різнились по регіонах України: Полтавська область. Кінець XIX - початок XX в. Київська область. Кінець XIX - початок XX в.

Номер слайду 6

Східне Закарпаття. Кінець XIX - початок XXЛьвівська область. Кінець XIX - початок XX в.

Номер слайду 7

Західне Закарпаття. Кінець XIX - початок XX в. Поділля. Кінець XIX - початок XX в.

Номер слайду 8

Волинська область. Кінець XIX - початок XX в. Чернігівська область Кінець XIX - початок XX в.

Номер слайду 9

Київська область. Кінець XIX - початок XX в. Буковина. Кінець XIX - початок XX в.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

pptx
Пов’язані теми
Технології, Презентації
Додано
31 березня
Переглядів
29
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку