Презентація "Превентивне виховання, як засіб профілактики правопорушень серед неповнолітніх"

Про матеріал
Презентація буде корисна для заступників з виховної роботи, класних керівників та педагогів. Матеріал розкриває зміст роботи з певенивного виховання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вчитель початкових класів Пархоменко Лариса Петрівна Превентивне виховання, як засіб профілактики правопорушень серед неповнолітніх

Номер слайду 2

«Порядний той, хто своє право вимірює своїм обов’язком» Г. Лакордер

Номер слайду 3

Превентивне виховання в школі – це система підготовчих та профілактичних дій педагогів, спрямованих на запобігання формуванню в учнів негативних звичок, рис характеру, проявам асоціальної поведінки підлітків та організацію належного догляду за діяльністю школярів.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

В організації превентивного виховання треба враховувати вікові особливості учнів молодшого шкільного віку. Цей період охоплює вік від 6 до 10 років. Основою для його визначення є час навчання дітей в початкових класах. Превентивна робота проводиться з усіма дітьми, починаючи від дошкільного періоду, з метою попередження відхилень у поведінці, особливо з тими, хто перебуває у несприятливих умовах виховання, характеризується негативною поведінкою, а також з тими, хто став на шлях асоціальної і протиправної поведінки. Превентивність має бути складовою будь-якої соціально-педагогічної дії, оскільки превентивний процес суттєво посилює позитивний потенціал суб'єктів взаємодії.

Номер слайду 6

Це керована діяльність, що забезпечує теоретичну та практичну реалізацію заходів щодо попередження та подолання відхилень у поведінці школярів, запобігання розвитку різних форм асоціальної та аморальної поведінки, яка є однією із складних проблем сучасної школи.

Номер слайду 7

Формування і розвиток у молодших школярів почуття соціальної відповідальності за свою поведінку, усвідомлення своїх прав і обов'язків, формування імунітету до негативних впливів соціального оточення.

Номер слайду 8

Права дитини і обов’язки; Попередження насильства в учнівському середовищі; Запобігання проявів девіантної поведінки молодших школярів;; Формування потреби в здоровому способі життя;

Номер слайду 9

Принципи превентивного виховання : комплексності, системності, науковості, інтегрованості, наступності, конкретності, реалістичності демократизму , мобільності, законності

Номер слайду 10

У пУ превентивному вихованні школярів важливим є залучення до виховного процесу батьків, громадських організацій, самоврядування; координація взаємодії школи, сім’ї та громадськості. Постійна співпраця школи з батьками, іншими суспільними виховними інститутами, забезпечує стійкість і стабільність навчально-виховного процесу, сприяє усуненню психолого-педагогічних порушень соціальної адаптації неповнолітніх.

Номер слайду 11

Чи не найважливіша роль у превентивному вихованні учнів відводиться класним керівникам. Обов’язки класного керівника в школі передбачають ведення щоденника психолого-педагогічних спостережень за учнями, облік учнів класу, схильних до правопорушень; залучення таких дітей до різних видів діяльності (громадсько-корисної, спортивної, творчої, пізнавальної тощо); популяризацію в учнівському середовищі знань про негативний вплив на здоров’я дитини алкоголізму, наркотиків, куріння, формування в учнів потреби у здоровому способі життя; проведення індивідуальної роботи з дітьми, схильними до девіантної поведінки; здійснення контролю за організацією вільного часу таких учнів; інформування батьківської громадськості про дотримання учнями норм поведінки чи їх порушення; співпрацю з інститутами, причетними до виховання підлітків з девіантною поведінкою.

Номер слайду 12

Забезпечення формування в учнів високих моральних якостей, які є головним чинником вибору способів поведінки; Сприяти формуванню в учнів моральних почуттів, які регулювали б їхню поведінку: почуття законності, справедливості, відповідальності; виробляти навички і звички високоморальної поведінки; забезпечити подолання окремими учнями шкідливих навичок і звичок, що сформувалися внаслідок помилок і недоліків виховання.

Номер слайду 13

Робота класного керівника у напрямі превентивного виховання полягає передусім у формуванні в учнів високих моральних якостей, які є головним чинником вибору способів поведінки. Робота з превентивного виховання ведеться індивідуальна, групова і масова. Це зустрічі з працівниками правоохоронних органів, робота з батьками. Найцікавішими є інтерактивні форми роботи, рольові ігри, конференції, круглі столи, диспути.

Номер слайду 14

Бесіди ФОРМИ РОБОТИ З УЧНЯМИ Круглі столи Змагання Конкурси, вікторини Виховні години Уявні подорожі Екскурсії Усні журнали Ситуаційно – рольові ігри Години спілкування

Номер слайду 15

Профілакична робота з учнями «групи ризику»; Вивчення та врахування стану здоров’я учнів; Створення умов для розвитку дитини; Встановлення міжособистісних контактів із кожною дитиною; Вивчення індивідуальних особливостей учнів;

Номер слайду 16

Тематичні батьківські збори ( тестування, анкетування) Індивідуальна робота з батьками ( профілактичні бесіди, поради, тематичні консультації); Батьківські всеобучі ( лекції, семінари); Залучення батьків до організації навчально – виховного процесу ( робота батьківського комітету, допомога в організації позакласних заходів, родинні свята)

Номер слайду 17

Поведінка в сім'ї: дитина виявляє інтерес до сімейних справ, проблем у родині, переживає разом з іншим членами родини радощі й негаразди. Поведінка в школі: уважність на уроках, старанність у виконанні завдань учителів. Вияв почуття відповідальності за доручені справи, бережливе ставлення до шкільного майна, дотримання правил для учнів і режиму закладу. Ставлення до старших: ввічливість у спілкуванні, надання посильної допомоги тим, хто її потребує. Ставлення до ровесників: активна участь у спільній діяльності. Прагнення поділитися своїми успіхами та невдачами з товаришами. Бажання безкорисливо допомагати друзям, прагнення не підводити клас,. Поведінка в громадських місцях: дотримання правил вуличного руху, збереження природи, дотримання чистоти в громадських місцях, у транспорті, на вулиці. Ставлення до самого себе: охайність і бережливість, дотримання правил особистої гігієни, виконання режиму дня, адекватна оцінка своєї поведінки та окремих вчинків, правдивість, принциповість.

Номер слайду 18

Вміння спілкуватися Бажання навчатися Подолання шкідливих звичок Увага Співчуття до людей Бажання бути корисним Самостійність самоорганізованість Показник успішності превентивного виховання ВВіі Відсутністьучнів на обліку у КМСД, ССД Дотримання норм здорового способу життя

Номер слайду 19

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Танасюк Валентина
    Дякую. дуже гарна презентація.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Пов’язані теми
Педагогіка, Виховна робота
Інкл
Додано
23 листопада 2022
Переглядів
2652
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку