Презентація "Презентація нової книги І.С.Дробного "Син мужицький. Золоте коріння""

Про матеріал
Матеріал до уроків рідного краю про поета І.С. Дробного, члена спілка письменників України (м.Золотоноша Черкаської області)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Богуславецький навчально-виховний комплекс «загальноосвітня школа І – ІІІ ст. – дошкільний навчальний заклад» ім. М. О. Максимовича. Золотоніської районної ради Черкаської області

Номер слайду 2

Iван Семенович Дробний

Номер слайду 3

Вiн народився 16 сiчня 1931 року в селi Богуславець Золотонiського району на Черкащинi. З вiдзнакою закiнчив мовно-лiтературний факультет Черкаського педiнституту. Тридцять рокiв вiддав школi. Вiдмiнник народної освiти УРСР. Член Нацiональної спiлки письменникiв.

Номер слайду 4

14 книг поезiї та прози, зокрема автобiографiчної повiстi "Хата з лободи" та краєзнавчої - "На свiтанковiй землi Михайла Максимовича". За збiрку вiршiв "Груша серед поля" став лауреатом лiтературно-публiцистичної премiї iм. Василя Симоненка. Почесний громадянин м. Золотоноша.

Номер слайду 5

Iван Дробний - визнаний патрiарх лiтературної Черкащини. Кращi збiрки поезii, прозовi книжки митця ввiйшли у золотий фонд сучасного письменства нашого краю. Тому з особливим iнтересом познайомилась з новою працею майстра «Син мужицький. Золоте коріння».

Номер слайду 6

Збiрка "Син мужицький..." багатоаспектна. Основна її частина - це спогади про зустрiчi та спiлкування з Василем Симоненком.

Номер слайду 7

Мемуари написанi жваво, переконливо, додають цiкавi штрихи до творчого й людського портрета Василя Андрiйовича, а також тiєї епохи, коли спiлкувалися митцi.

Номер слайду 8

Вельми вагомi й розвiдки Iвана Семеновича про щоденник Симоненка. Це високого рiвня лiтературознавчi та краєзнавчi дослiдження й водночас роздуми-спогади, фаховi коментарi до дiярiушного тексту поета.

Номер слайду 9

Діа́ріуш ( пол. diariusz — щоденник, сімейна хроніка) — це записи, зроблені певною особою про події свого зовнішнього та внутрішнього життя, особистих інтересів автора.

Номер слайду 10

Другий розділ збірки «Степом, степом» присвячений спогадам про зустрічі й спілкування з Василем Симоненком і черкаським поетом Миколою Негодою.

Номер слайду 11

Івана Дробного і Миколу Негоду поєднували щира приязнь і дружба понад півстоліття.

Номер слайду 12

Третій розділ збірки «А Тичина пише вірші…» присвячений спогадам про зустрічі й спілкування з Василем Симоненком і черкаським журналістом Миколою Єременком.

Номер слайду 13

Микола Єременко -колега Василя Симоненка по часописах «Молодь Черкащини», «Черкаська правда», «Робітнича газета»; автор півтора десятка книжок, куди ввійшло понад тисячу сонетів.

Номер слайду 14

Наступний розділ «На моїй світанковій зорі» присвячений усім страдникам немилосердної колгоспної системи з її голодоморами і репресіями. Епіграфом взяті Симоненкові слова: Я готовий повірити в Царство Небесне,Бо не хочу, щоб в землю ішли без сліда. Безіменні, святі, незрівнянно чудесніГорді діти землі, вірні діти труда.

Номер слайду 15

Поема «Тітка Федора», що створювалася протягом багатьох років, починаючи з 1965 по 2015, займає окремий розділ книги. Вона порушує проблеми людини і праці, людини і Батьківщини.

Номер слайду 16

Окремий роздiл книги, утiм цiлком суголосний i за тематикою, й за авторським пафосом,- власнi новi твори Iвана Дробного. Це талановитi поезii про найболючiшi, найзлободеннiшi проблеми й реалii українського сьогодення. 

Номер слайду 17

Доречний також нарис про творчiсть самого поета «Поезія Івана Дробного – з душевних глибин українського народу», написаний  журналістом Вікторією Шапошник.

Номер слайду 18

Дарунок книги читачам Богуславецької сільської і шкільної бібліотеквід автора Івана Дробного (09 серпня 2016р.).

Номер слайду 19

Рукопис вірша І. Дробного«Наймудріша книга»

Номер слайду 20

Рецензію на рукопис книги «Син мужицький. Золоте коріння…» виконав Василь Пахаренко, доктор філології, професор Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького.

Номер слайду 21

Таким чином, збiрка буде цiкавою та корисною для шанувальникiв творчостi i В. Симоненка, й I. Дробного, насамперед для учителiв-словесникiв та школярiв Черкащини. Отже, вона має всi пiдстави буди зарахованою до кола суспiльно значущих видань.

Номер слайду 22

Насолоджуйтесь читаннямцієї книги! Успіхів Вам і наснаги…Дякую за увагу!

pptx
Додано
25 вересня 2022
Переглядів
223
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку