Презентація,,Приклади увертюр''

Про матеріал
Ця презентація буде в нагоді учням ,які будуть вивичати тему ,,Жанри симфонічної музики''.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Основні поняття для засвоєння: характерні ознаки жанру увертюри,історія розвитку жанру, увертюра як самостійний жанр симфонічної музики, композиційна будова (форма) увертюри. Твори, що вивчаються на уроці:• Г. Свиридов. Оркестрова увертюра до фільму «Час, уперед!».• В. Дашкевич. Увертюра до фільму «Шерлок Холмс та. Доктор Ватсон ». Зустріч з увертюрою.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Музичне сприймання. Д. Шостакович,,Святкова увертюра’’. Аналіз музичного твору.1. Яке враження у вас викликала музика?2. Які особливості цього жанру?3. Коли і де може звучати ця музика?4. Які засоби виразності твору?( ритм, темп, динаміка . . .) Розкажіть про них.5. Які музичні інструменти головні в увертюрі?

Номер слайду 4

Дмитро Дмитрович Шостакович 1906 - 1975 Російський композитор,піаніст. Народився в Петербурзі. Спочатку музики його навчала матір. Закінчів консерваторію по класам фортепіано і композиції. Упродовж життя написав 15 симфоній, 15 струнних квартетів а також багато сонат, концертів для різних інструментів. У музиці - чимало новаторських рішень. Нині Д. Шостакович - один із найбільш виконуваних у світі композиторів, адже його твори – це глибокі висловлювання про долю окремої людини і людства загалом.

Номер слайду 5

Відомості про особливості жанру увертюри як приклад симфонічної музики. Цікаво знати, що слово «увертюра» походить від фран. оyvеrtиrе, що в перекладі означає «початок», «відкриття». Щ о ж відкривають увертюри? Вони можуть відкривати оперу, балет, кантату, ораторію,кінофільм, концерт, театральну виставу. Завдання в увертюри просте — розповісти глядачу про твір, який вони будуть дивитися. Увертюра як жанр виникла на початку VI століття — інтродукція до опери Монтеверді «Орфей», яка була короткою, тому її виконували тричі. Надалі композитори стали застосовувати увертюри, що складалися з двох або трьох частин. У творчості італійця О. Скарлатті оперна увертюра перетворилася в самостійний симфонічний твір, її стали називати зіп. Гопіа. Найвищого розвитку увертюра отримала в творчості Моцарта та Бетховена, які були написані в сонатній формі або у формі фуги, рондо. Класичні увертюри були і в музиці до театральної дії. Надалі увертюри ніби стали переказувати зміст опери перед її початком. Поступово увертюри перетворюються в самостійні твори — концертні увертюри як жанр симфонічної музики, що має програму: в творчості Брамса, Чайковського, Мендельсона, Вагнера та інших.

Номер слайду 6

Музичне сприймання. В. Дашкевич. Увертюра до фільму «Шерлок Холмс та Доктор Ватсон». Володимир Сергійович ДАШКЕВИЧ (1934 р.н.)Російський композитор і теоретик музики, який багато й плідно працює в кіно. Широку популярність йому принесла музика для серії фільмів «Пригоди Шерлока Холмса і доктора Ватсона» (1979—1986)та головна тема з кінофільму «Собаче серце» (1988). Окрім симфонічної музики, композитор написав чимало пісень (зокрема, вокальні цикли на вірші О. Блока, В. Маяковського,О. Мандельштама), опери «Клоп» і «Ревізор», мюзикл «Бумбараш».

Номер слайду 7

Відомості про літературний твір, що став основою сюжету фільму. Шерлок Холмс -- вигаданий детективний персонаж, головний герой книг англійського письменника Артура Конан Дойла. В оповіданнях про Шерлока Холмса зазвичай розповідь ведеться від імені його друга і супутника — доктора Джона Ватсона. Детектив веде свої розслідування, використовуючи логіку та метод дедукції. Загалом Шерлок Холмс з’являється у 56 оповіданнях і 4 повістях. Сам письменник вважав розповіді про Холмса «легким чтивом». Окрім того, його дратувало, що читачі більше люблять детективи про Холмса, ніж історичні романи, майстром яких він себе вважав. Зрештою письменник вирішив припинити писати про Холмса. Однак потік листів обурених читачів, серед яких були й члени королівської сім’ї, змусили письменника «оживити» знаменитого детектива.

Номер слайду 8

В. Дашкевич. Увертюра до фільму «Шерлок Холмс та Доктор Ватсон». Аналіз музичного твору.1. Яке враження справила на вас музика про героя-детектива?2. Які інструменти виконували твір? Скільки тем прозвучало утворі?3. У якій формі написана увертюра?4. Опишіть картину, яку ви уявляєте, слухаючи музику.5. Розкажіть про характер героя фільму.

Номер слайду 9

Виконання творчого завдання. Розгляньте ілюстрації до прослуханих нами творів. Оберіть ті, що відповідають першому і другому твору. Поміркуйте, що спільного між фотографією, живописом, скульптурою та музикою.

Номер слайду 10

Розгляньте ілюстрації до прослуханих нами творів. Оберіть ті, що відповідають першому і другому твору. Поміркуйте, що спільного між фотографією, живописом, скульптурою та музикою.

Номер слайду 11

Дякую за увагу!

pptx
Додано
2 квітня 2020
Переглядів
7056
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку