Презентація "Природа Харківської області. Особливості природних умов і ресурсів"

Про матеріал
Презентація "Природа Харківської області. Особливості природних умов і ресурсів регіону" 8 клас
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Природа Харківської області. Особливості природних умов і ресурсів. Географія 8 клас

Номер слайду 2

Клімат Харківськоі області Клімат — помірно континентальний. Середня температура в січні -7 º С, а в липні +21 º. Зима помірно м'яка, з переважанням хмарних, помірно морозних погод. Сніговий покрив утримується до 110 днів. Літо тепле, сонячне, сухе. Опадів від 400 до 650 мм на рік, головним чином в квітні — жовтні. На рік у середньому припадаэ 1750 годин сонячного сяйва. Влітку переважають західні вітри, в інші пори року — східні і північно-східні

Номер слайду 3

Рельєф Харківськоі області Область розташована у північно-східній частині Придніпровської низовини. Рельєф області є хвилястою рівниною з легким нахилом в південно-західному (до басейну Дніпра) і в південно-східному (до басейну Дона) напрямах. У північно-східну частину області заходять відроги Середньоруської височини, а в південну — відроги Донецького кряжа. Ліси і кущі займають лише 11 % території області, і розташовані вони переважно у річищах річок на високих правих берегах. Степові райони Харківської області характеризуються рівнинним ландшафтом, іноді зустрічаються глибокі яри.

Номер слайду 4

Грунти Харківської областіСірий лісовий важкосуглинковий ґрунт. Темно-сірий опідзолений важкосуглинковий ґрунт. Чорнозем опідзолений важкосуглинковий. Чорнозем типовий важкосуглинковий. Чорнозем звичайний легкоглинистий. Лучні грунти

Номер слайду 5

Корисні копалини Харківськоі області В області знаходяться поклади природного газу, нафти, кам'яного та бурого вугілля, кам'яної солі, фосфоритів, охри, глини, пісків, вапняків, крейди. Станом на 2010 рік на території регіону було розвідано 41 родовище газу. Найбільші серед них — Шебелинське, Хрестищенське, Єфремовське, Кегичівське. 23 з них експлуатуються і складають 36,32 % запасів України. Балансовий запас природного газу — 311 млрд куб. м. Оціночний балансний запас нафти в 11 родовищах — 8 млн тонн. Також на території області розташовано 5 родовищ кам'яного вугілля, Єфремовське родовище солі, 3 родовища формувальних пісків (Гусарівське, Вишнівська і Благодатне); 3 — цементної сировини (Шебелинське, Куп'янське, Великобурлуцьке); 4 — керамзитної сировини; 104 — цегельно-черепичної сировини (експлуатується 48); 2 — скляних пісків (Берестовське та Новоселівське); 20 — будівельних пісків; 5 — будівельного каменю і карбонатної сировини; 10 — крейди; 1 — фосфоритів. За попередніми оцінками, запаси газу в межах відомих родовищ на Харківщині становлять 75 мільярдів кубічних метрів. А перспективні прогнозні запаси газових ресурсів сягають 800 мільярдів. Харківщина була і залишається до 2010 року головним газовидобувним регіоном України. Її перспективні запаси оцінено 8 мільйонами 100 тисячами тонн.

Номер слайду 6

Водойми Харківськоі області 75 % водних ресурсів області припадає на басейн річки Дон. Найбільшою річкою області є Сіверський Донець — найбільша річка Лівобережної України (довжина 1053 км). Сіверський Донець починається в Росії у районі міста Білгород, протікає територією Харківської, Донецької, Луганської областей і впадає в Дон у Ростовській області. Великими притоками Сіверського Дінця є Оскіл, Уди, Мжа. Друга група річок — це дрібні степові річки, що майже висихають влітку і течуть від центра області на південь. Усі вони є притоками Дніпра — Багата, Орель, Орчик, Самара та ін. Третя група дрібних річок тече серед луків та лісів на північному заході області (Коломак, Мерло та ін.). Вони також належать до басейна Дніпра, але впадають у Ворсклу. Загальна протяжність 867 водотоків області складає 6,4 тис. км. 156 річок мають довжину понад 10 км. Таким чином, на території Харківської області проходить вододіл великих водних систем Європи: Дніпра і Дону. Цей вододіл іде умовно уздовж лінії Золочів — Богодухів — Валки — Нова Водолага — Первомайський — Лозова, а його особливістю є відсутність високих гір, численні мілини на річках. Саме наявність такого вододілу визначила історичні шляхи руху народів і військ через територію Харківської області, наприклад, відомий Муравський шлях з Криму в Україну. В області збудовано 57 водосховищ і 2 тис. 538 ставків.

Номер слайду 7

Водойми Харківськоі області В області є багато лісових озер (поблизу Змієва, Чугуєва, Балаклії), які, як правило, зв'язані з руслами річок. Найбільше озеро — Лиман — розташоване недалеко від міста Зміїв. Навколишня краса лісів і лук, чиста вода самих озер роблять їх одним з місць відпочинку та об'єктом туризму. В області є декілька штучних водосховищ, каналів. На Осколі споруджено найбільше водосховище області — Оскільське. Воно було побудоване у 1954 році для постачання донецьких шахт водою і простягається від Червоного Осколу (у потужному лісовому масиві на межі Харківської і Донецької областей) на північ на багато десятків кілометрів (до Куп'янська). У деяких місцях ширина водосховища досягає 1-2 км. Руслами річок Орель та інших степових річок під землею та по поверхні проходить через область канал «Дніпро-Донбас», на якому є найбільше — Червонопавлівське — водосховище, що входить до системи зрошення полів області. На півночі області на Сіверському Дінці розташоване Печенізьке водосховище. Бальнеологічні ресурси представлені мінеральною водою курорту «Березовські мінеральні води» під Харковом.

Номер слайду 8

Рослинний світ Харківськоі області Територія області лежить у зонах степу та лісостепу. Степ займає по площі більшу частину території області. Раніше його покривала різнотравно-типчаково-ковилова рослинність, але згодом він був розораний та засіяний сільськогосподарськими культурами. По балках і ярах посаджені байрачні ліси, а на піщаних терасах річок поширені соснові та сосново-дубові ліси. Основні лісові масиви знаходяться на північному заході області. Ліси на території області займають 318 тис. га. Основні лісові породи — дуб та сосна. Також в лісах поширені ялина, липа, клен, ясен. На достатньо вологих ґрунтах ростуть береза, вільха, верба, осика, тополя. В лісах чимало дикоростучих плодових дерев — яблунь, груш. Місцевість у міжріччях хвиляста, з пологими підйомами та спусками, багато дивовижних пейзажів: безмежні поля, пагорби та височини з гаями. У зелені дерев та кущів ховаються вулиці міст і сіл. Є лісонасадження уздовж доріг і навколо полів.

Номер слайду 9

Тваринний світ Харківськоі області У лісах водяться дикі кабани, благородні олені, лосі, косулі. З хижаків зустрічаються лисиця, ласка, куниця, єнотовидний собака, вовк, лісовий тхір, горностай. Серед лісових гризунів поширені білки, лісові соні, жовтогруді миші, підземні та руді лісові полівки. На території області водиться велика кількість видів птахів. У річках водиться чимало видів риб: щука, карась, товстолобик та ін. В області є також зариблені озера та ділянки риборозведення. А уздовж берегів річок простяглися численні пляжі, чарівні місця, наприклад, урочище Коробові Хутори, Фігуровка, місця поблизу населених пунктів Балаклія, Гороховатка, Зміїв,  Ізюм, Оскіл, Донець.

Номер слайду 10

Типові рослинні угрупованняшироколистяні-мішані лісилучні і різнотравно-типчако- ковилові степи

Номер слайду 11

Степи Харківської областімають густий трав’яний покрив, що складається з ковили, тонконогу, конюшини, молочаю степового тощоковилаконюшинатонконогмолочай степовий

Номер слайду 12

Шарівка. НаталіЇвка. Пархомовка. Висота маршала Конєва. Дробицький ЯрІсторико-культурні об'єкти. Харківська область має значний історико-культурний потенціал. Загальна кількість пам'яток історії, археології, містобудування і архітектури, монументального мистецтва складає 2535 одиниць. 653 пам'ятки архітектури внесено до Державного реєстру національного культурного надбання.

Номер слайду 13

Напрямки туристичної діяльності Харківської областінауково-пізнавальний пішохідний туризм;традиціями, фольклором, побутом, архітектурою та іншими ментальними цінностями місцевого населення;індустріальний туризм;лижний, зокрема гірськолижний, туризм (лижні подорожі та прогулянки);велосипедний туризм (прогулянки, подорожі на велосипедах);кінний туризм (прогулянки, подорожі на конях);сакральний туризм.

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Опрацювати презентацію

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Тригуба Алла Вікторівна
    Дякую, Ви дуже допомогли)
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Сомова Юлія Миколаївна
    Лєночка, дякую! чудова презентація!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Географія, 8 клас, Презентації
Додано
12 травня 2023
Переглядів
5768
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку