Мета дослідження – довести експериментальним шляхом можливість використання екстрактів рослин в якості хімічних індикаторів. Методи дослідження: вивчення наукової літератури, використання Інтернет – ресурсу; якісний аналіз, порівняння, спостереження, описовий метод, хімічний експеримент.2
План роботи Ознайомитись з історією, видами та використанням індикаторів; Визначити, які речовини , що входять до складу рослин, змінюють забарвлення в залежності від середовища розчинів; Зібрати рослини – індикатори; Виготовити витяжки із рослинного матеріалу та дослідити їх розчинами кислот та лугів; Перевірити якість використання рослин – індикаторів у лабораторії та побуті.3
Сировина для виготовлення індикатору. Натуральний колір індикатору. Колір розчину. В кислому середовищіВ лужному середовищіВишня (ягоди)Чорна смородина (ягоди)Полуниця (ягоди)Калина (ягоди)Буряк (коренеплід)Фіалка (пелюстки)Піон (пелюстки)Синя капуста. Дослідження індикаторних властивостей рослин.9
10 Дослідження індикаторних властивостей рослин. Сировина для виготовлення індикатору. Натуральний колір індикатору. Колір розчину. В кислому середовищіВ лужному середовищіВишня (ягоди)Темно-червоний. Яскраво - червоний. Брудно - зелений. Чорна смородина (ягоди)Бордовий Червоний Зелений Полуниця (ягоди)Рожевий. Помаранчовий. Світло-коричневий. Калина (ягоди)Червоний. Яскраво-червоний. Зелений. Буряк (коренеплід)Рубіновий. Яскраво - червоний. Жовтий. Фіалка (пелюстки)Фіолетовий. Рожевий. Зелений. Піон (пелюстки)Світло-рожевий. Рожевий Синій. Синя капуста. Темно - фіолетовий. Зелений Бузковий
Висновки: Природні індикатори легко зробити самому. Для цього сировину слід подрібнити, залити водою та прокип’ятити. Отриманий розчин можна використовувати для визначення середовища наявних під рукою речовин. Колір отриманого розчину буде залежати від виду сировини. За допомогою розчинів індикаторів можна перевірити кислотність деяких харчових продуктів та побутових розчинів: молоко, лимонад,бульйон ,розчини пральних порошків, засобів для миття посуду , засоби для чищення та видалення накипу . Майже всі природні індикатори мають певні недоліки: їх відвари доволі швидко прокисають або пліснявіють (більш стійкими є спиртові розчини); дуже широкий інтервал зміни кольору. 12
Рекомендації використання рослинних індикаторів: Природні індикатори можна використовувати на уроках хімії, спецкурсах, у позакласній роботі. Рослинні індикатори можна використовувати в побуті. Знаючи цю якість можна зробити борщ яскравішим. Для цього до страви додають трохи оцту або лимонного соку. Для визначення складу ліків, які потрібні для лікування. Багато лікарських препаратів являють собою кислоти, солі або основи. Вивчивши їх властивості, можна знешкодити їх негативний вплив на організм. Наприклад, аспірин (ацетилсаліцилова кислота), більшість вітамінів не можна приймати на порожній шлунок, тому що кислоти, що входять до їх складу, будуть пошкоджувати слизову шлунку. 13
14 Результати дослідницької роботи можна використати для визначення р. Н продуктів харчування. Наприклад, визначення молочної кислоти у молоці; або ж кислотність газованих напоїв. Для визначення кислотності ґрунту, бо на одному і тому ж ґрунті в залежності від його кислотності один вид рослин може давати досить високий врожай, а інші – будь рости пригніченими. Роботи з природніми індикаторами можна продовжити, визначаючи індикаторні властивості інших рослин.
Список використаних джерел. Энциклопедический словарь юного химика. - М.: Педагогіка, 1982;Васильев В. П. Аналитическая химия. Ч.1. Гравиметрический и титриметрический методы анализа. – М.: Вища школа, 1989;Грандберг И. И Органическая химия. – М.: Высшая школа, 1987;Химический энциклопедический словарь. М.: Советская энциклопедия, 1989;Чмиленко Ф. О. Біохімія.-Д.: ДДУ, 1998.15