Презентация "Природні індикатори"

Про матеріал
Презентація може бути використана на позакласних заходах, на літній навчальній практиці. В роботі запозичений дизайн слайдів Караваєвої Н.Є.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Природні індикатори. Дослідження – один єдиний вірний шлях запитувати природу і знаходити відповідь в її лабораторії. Д.І. Менделеєв.

Номер слайду 2

Мета дослідження – довести експериментальним шляхом можливість використання екстрактів рослин в якості хімічних індикаторів. Методи дослідження: вивчення наукової літератури, використання Інтернет – ресурсу; якісний аналіз, порівняння, спостереження, описовий метод, хімічний експеримент.2

Номер слайду 3

План роботи Ознайомитись з історією, видами та використанням індикаторів; Визначити, які речовини , що входять до складу рослин, змінюють забарвлення в залежності від середовища розчинів; Зібрати рослини – індикатори; Виготовити витяжки із рослинного матеріалу та дослідити їх розчинами кислот та лугів; Перевірити якість використання рослин – індикаторів у лабораторії та побуті.3

Номер слайду 4

Індикатор ( від латинського indicator – вказує)- елемент, що відображає зміни будь якого об’єкта у формі, зручній для сприйняття людини. Хімічні індикатори – речовини, що дозволяють слідкувати за ходом хімічної реакції або складом середовища по зміні забарвлення розчину.4

Номер слайду 5

5лишайник Nocellaфіалка

Номер слайду 6

1640 год - гелиотроп61663 год – лакмус1871 год – синтез фенолфталеина. Адольф фон Байер. Роберт Бойль

Номер слайду 7

7 Для дослідження було взято таку рослинну сировину: плоди вишні, смородини, полуниці та калини, коренеплід столового буряку, пелюстки фіалки та піона, листя синьої капусти.

Номер слайду 8

8 Обладнання: пробірки, хімічні стакани, піпетки, лійка, фільтрувальний папір, дистильована вода, розчини хлоридної кислоти та натрій гідроксиду (для визначення кольору при дії рослинних індикаторів).

Номер слайду 9

Сировина для виготовлення індикатору. Натуральний колір індикатору. Колір розчину. В кислому середовищіВ лужному середовищіВишня (ягоди)Чорна смородина (ягоди)Полуниця (ягоди)Калина (ягоди)Буряк (коренеплід)Фіалка (пелюстки)Піон (пелюстки)Синя капуста. Дослідження індикаторних властивостей рослин.9

Номер слайду 10

10 Дослідження індикаторних властивостей рослин. Сировина для виготовлення індикатору. Натуральний колір індикатору. Колір розчину. В кислому середовищіВ лужному середовищіВишня (ягоди)Темно-червоний. Яскраво - червоний. Брудно - зелений. Чорна смородина (ягоди)Бордовий Червоний Зелений Полуниця (ягоди)Рожевий. Помаранчовий. Світло-коричневий. Калина (ягоди)Червоний. Яскраво-червоний. Зелений. Буряк (коренеплід)Рубіновий. Яскраво - червоний. Жовтий. Фіалка (пелюстки)Фіолетовий. Рожевий. Зелений. Піон (пелюстки)Світло-рожевий. Рожевий Синій. Синя капуста. Темно - фіолетовий. Зелений Бузковий

Номер слайду 11

Індикатор. Засіб для миття посуду. Розчин мила. Лимонний сік. Оцет Чорна смородина. Фіалка. Синя капуста. Середовище. Апробація рослинних індикаторів11

Номер слайду 12

Висновки: Природні індикатори легко зробити самому. Для цього сировину слід подрібнити, залити водою та прокип’ятити. Отриманий розчин можна використовувати для визначення середовища наявних під рукою речовин. Колір отриманого розчину буде залежати від виду сировини. За допомогою розчинів індикаторів можна перевірити кислотність деяких харчових продуктів та побутових розчинів: молоко, лимонад,бульйон ,розчини пральних порошків, засобів для миття посуду , засоби для чищення та видалення накипу . Майже всі природні індикатори мають певні недоліки: їх відвари доволі швидко прокисають або пліснявіють (більш стійкими є спиртові розчини); дуже широкий інтервал зміни кольору. 12

Номер слайду 13

Рекомендації використання рослинних індикаторів: Природні індикатори можна використовувати на уроках хімії, спецкурсах, у позакласній роботі. Рослинні індикатори можна використовувати в побуті. Знаючи цю якість можна зробити борщ яскравішим. Для цього до страви додають трохи оцту або лимонного соку. Для визначення складу ліків, які потрібні для лікування. Багато лікарських препаратів являють собою кислоти, солі або основи. Вивчивши їх властивості, можна знешкодити їх негативний вплив на організм. Наприклад, аспірин (ацетилсаліцилова кислота), більшість вітамінів не можна приймати на порожній шлунок, тому що кислоти, що входять до їх складу, будуть пошкоджувати слизову шлунку. 13

Номер слайду 14

14 Результати дослідницької роботи можна використати для визначення р. Н продуктів харчування. Наприклад, визначення молочної кислоти у молоці; або ж кислотність газованих напоїв. Для визначення кислотності ґрунту, бо на одному і тому ж ґрунті в залежності від його кислотності один вид рослин може давати досить високий врожай, а інші – будь рости пригніченими. Роботи з природніми індикаторами можна продовжити, визначаючи індикаторні властивості інших рослин.

Номер слайду 15

Список використаних джерел. Энциклопедический словарь юного химика. - М.: Педагогіка, 1982;Васильев В. П. Аналитическая химия. Ч.1. Гравиметрический и титриметрический методы анализа. – М.: Вища школа, 1989;Грандберг И. И Органическая химия. – М.: Высшая школа, 1987;Химический энциклопедический словарь. М.: Советская энциклопедия, 1989;Чмиленко Ф. О. Біохімія.-Д.: ДДУ, 1998.15

Номер слайду 16

Дякую за увагу!!!!16

pptx
Додав(-ла)
Скриль Інна
Додано
4 лютого 2020
Переглядів
9494
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку