Презентація " Хімічні властивості кисню: взаємодія з простими речовинами ( вуглець, водень, сірка, магній, залізо, мідь)". Реакція сполучення.

Про матеріал
Цілі: ознайомити учнів з хімічними властивостями на прикладі його взаємодії з вуглецем, сіркою,фосфором; закріпити й розширити знання учнів про хімічні реакції, уміння складати рівняння хімічних реакцій; дати уявлення про реакції сполучення, про оксиди . Тип уроку: комбінований. Форми роботи: розповідь, демонстраційний експеримент, фронтальне опитування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку Хімічні властивості кисню. Реакція сполучення. Поняття про оксиди

Номер слайду 2

Флеш-картки. Join.naurok.ua. Актуалізація опорних знань

Номер слайду 3

Визначення теми і цілей уроку. Горіти, світити і окиснюватися,зі мною в оксиди перетворюватися. Нехай, буде світло, тепло і жар,мій, кисню, це дар!Проблемні питання. 1. Які ознаки хімічної реакції згадані у вірші? Горіти. Світити. Окиснюватися

Номер слайду 4

: Дізнатися хімічні властивості кисню Вміти записувати рівняння хімічних реакцій;Вміти називати отримані речовини За допомогою чого ми будемо ілюструвати хімічні властивості ? мета нашого сьогоднішнього уроку: Завдяки рівнянням реакцій Петрику. Катерина

Номер слайду 5

Кисень є одним з найактивніших речовин. З багатьма речовинами кисень реагує, як правило, при нагріванні. У більшості випадків у результаті взаємодії речовин з киснем утворюються бінарні сполуки, до складу яких входять атоми Оксигену. Отже, сьогодні ми з вами познайомимося з низкою нових понять Реакція окиснення - реакція, в результаті якої речовина взаємодіє з киснем. Зараз я на конкретних прикладах пропоную вам поспостерігати, як відбувається окиснення деяких речовин в кисні. Перше з них - реакція окиснення.

Номер слайду 6

Демонстрація № 15. Спалювання простих речовин (фосфору, сірки, вуглецю та заліза) в повітрі і в кисні.

Номер слайду 7

Рівняння хімічних реакцій допоможуть розібратися в суті процесів, які відбуваються в спостережуваних дослідах. C + O2 → CO2 Давайте згадаємо:1. Що таке проста речовина?2. Що таке складна речовина?3. Яка речовина утворюється в результаті горіння вугілля? (складна)S + O2 → SO2 4 P + 5 O2 → 2 P2 O52 Mg + O2 → 2 Mg. O

Номер слайду 8

Проблемне питання: Які ознаки реакції ви спостерігали? Друге нове поняття це реакції горіння. Реакція горіння - реакція, при якій відбувається окиснення речовин з виділенням теплоти і світла. Питання. Як ви думаєте, де горіння речовин відбувається яскравіше і активніше, в повітрі або кисні і чому? В кисні, тому що концентрація О2 більше . А тепер подивіться уважно на всі написані реакції. Що в них спільного?Дані реакції можна віднести до одного типу або виду ?(горіння)

Номер слайду 9

Ці реакції називаються реакціями сполучення. Поняття під номером три . Реакції сполучення - це реакції в результаті яких дві простих або складних речовини з'єднуються з утворенням однієї нової складної речовини.

Номер слайду 10

А тепер подивіться на формули продуктів реакцій. Що ви можете сказати про їх склад?З атомів яких хімічних елементів складаються формули? Такі речовини називають оксидами. Запишіть четверте нове поняття: Оксиди - складні речовини, що складаються з двох елементів, один з яких Оксиген. Як же правильно складати назви оксидів? Звернемо свою увагу до алгоритму. Алгоритм Назва хімічного елементу. Валентність (римськими цифрами в дужках), якщо елемент має змінну валентність3. Слово оксид. Наприклад, СО2 карбон (IV) оксид. Тепер давайте дамо назви всім отриманим оксидам в наших рівняннях реакцій.

Номер слайду 11

1. З якими хімічними властивостями кисню ми з вами сьогодні познайомилися? (взаємодія з простими і складними речовинами)2. Які нові поняття ми сьогодні вивчили? (реакція сполучення, реакція горіння, окиснення, оксиди)

Номер слайду 12

Індивідуальна диференційована робота (за варіантами) по закріпленню отриманих знань.1 варіант. Зі списку речовин виберіть оксиди і дайте їм назви: Ba. O, Ca. S, Na. Cl, Na2 O, H2 SO4. Напишіть рівняння хімічних реакцій одержання наступних оксидів і назвіть їх: Mg. O, Al2 O3.2 варіант. Зі списку речовин виберіть оксиди і дайте їм назви: H2 SO4, Ag. Cl, NO2, H3 PO4, Zn. O. Напишіть рівняння хімічних реакцій одержання наступних оксидів і назвіть їх: P2 O5, K2 O. Onlain тест. join.naurok.ua.

Номер слайду 13

Домашнє завдання: Опрацювати §18, виконати впр. №1,2,3 с.135. Творче завдання (для бажаючих) – скласти карту знань «Хімічні властивості кисню» за допомогою електронного ресурсу - bubbl.us. Робота з onlain тестами на закріплення знань з нової теми.  Які будуть питання по д/з.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Kiriyenko Olena
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ткаченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Сергей Примаченко
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Хімія, 7 клас, Розробки уроків
Додано
5 лютого 2020
Переглядів
5903
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку