Презентація "Тема уроку: Добування кисню в лабораторії ( на прикладі гідроген пероксиду і води) та промисловості. Реакція розкладу. Поняття про каталізатор. Способи збирання кис "

Про матеріал
Тема уроку: Добування кисню в лабораторії ( на прикладі гідроген пероксиду і води) та промисловості. Реакція розкладу. Поняття про каталізатор. Способи збирання кисню. Доведення наявності кисню. Цілі: поглибити знання про просту речовину кисень, його фізичні властивості; сформувати уявлення про реакції розкладу та каталізатори на прикладі реакції одержання кисню в лабораторії; підготувати учнів до практичної роботи з вивчення кисню. Тип уроку: засвоєння нових знань. Форми роботи: демонстраційний експеримент, робота з опорною схемою, самостійна робота у вигляді onlain тестів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Добування кисню в лабораторії ( на прикладі гідроген пероксиду і води)та промисловості. Реакція розкладу. Поняття про каталізатор. Способи збирання кисню. Доведення наявності кисню.

Номер слайду 2

Флеш картки. Актуалізація опорних знань. Постановка проблеми. Фронтальна бесіда. Як кисень утворюється в природі ?А чи можна одержати кисень в лабораторії ?А з яких речовин можна одержати кисень?Як переконатися, що одержаний газ – це кисень ?

Номер слайду 3

Методи добування кисню можна поділити на промислові та лабораторні. У лабораторії кисень зручніше добувати з тих його сполук, які при нагріванні легко розкладаються з виділенням кисню. Найчастіше для цього використовують калій перманганат ( марганцівка) KMn. O4, калій хлорат KCl. O3 ( бертолетова сіль) , калій нітрат KNO3 ( індійська селітра ), гідроген пероксид H2 O2 У перше кисень був добутий нагріванням меркурій (ІІ) оксиду Hg. O 2 Hg. O = 2 Hg + O2↑ 2 KMn. O4 = K2 Mn. O4 + Mn. O2 + O2↑ 2 KCl. O3 = 2 KCl + 3 O2↑ Mn. O2 2 H2 O2 = 2 H2 O + O2↑ Каталізатори – речовини, які змінюють швидкість хімічної реакції, проте самі в ній не витра- чаються. Пришвидшення реакції під дією каталізатора – каталізом Приклади: Mn. O2, t , H2 SO4.

Номер слайду 4

Всі ці реакції належать до одного типу. АВС → А + В + СРеакції, у яких з однієї складної речовини утворюється декілька інших речовин, називаються реакціями розкладу.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

В промисловості кисень добувають із води. Під дією електричного струму. Цей процес називають електролізом.

Номер слайду 8

Як можна зібрати добутий кисень Кисень важчий за повітря. Mr (повітря) = 29, а Mr (О2 ) = 32. Малорозчинний , тому його можна збирати двома способами: витісненням повітря і витісненням води.

Номер слайду 9

Як довести, що газ, який виділився, є киснем. Як що кисень безбарвний та немає запаху Підтвердження наявності кисню в пробірці: тліюча або жавріюча скіпка, внесена в пробірку з киснем, спалахує

Номер слайду 10

Висновок

Номер слайду 11

Закріплення знань, умінь і навичок. Onlain тест Наведіть способи збирання кисню . На яких властивостях кисню вони грунтуються?

Номер слайду 12

У який спосіб можна довести наявність чистого кисню в посудині ? На якій властивості кисню він грунтується ?

Номер слайду 13

Домашнє завдання . Опрацювати § 17, ст. 122. Виконати завдання № 2,3,4 та 7. Виконати onlain тести . Заходимо на join.naurok.ua.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Кривобородько Віра Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Kiriyenko Olena
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Цвєткова Ірина Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Хімія, 7 клас, Розробки уроків
Додано
5 лютого 2020
Переглядів
13327
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку