Презентація "Природні скарби України"

Про матеріал
Мета: поглибити і розширити знання дітей про вплив людини на природу, підвести дітей до усвідомлення необхідності зберігати і примножувати природні багатства, раціонально їх використовувати; розвивати пізнавальний інтерес.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Природні скарби України

Номер слайду 2

Біорізноманіття, або біологічне різноманіття, ми бачимо щодня і самі є його частиною. Це різноманітність видів живих організмів та місць, які вони населяють. Людина повністю залежна від розмаїття благ природи. Ми отримуємо їжу, сировину для ліків, ресурси для зведення будівель, барвники, насолоду від прогулянок у зеленій зоні, де чутно спів птахів, а навколо - неймовірна краса і чисте повітря.

Номер слайду 3

Назва цінностіПриклад використання ресурсів на державному рівніЕкономічна. Україна славиться родючими чорноземами, на яких вирощує сільськогосподарські культури та експортує їх на світовий ринок. Екологічна. Усі рослини планети працюють щохвилини, щоб ми дихали чистим повітрям. Рекреаційна. Завдяки карпатським лісам та організованим кемпінгам на заході України популярний екотуризм. Культурна. Надихаючись поліськими лісами та їхніми мешканцями, Марія Приймаченко створювала картини дивовижних звірів. Туристи з усього світу приїжджають до України, щоб побачити оригінали її робіт. Освітня. Вивчаючи світ, людина задовольняє пізнавальну потребу досліджувати і розширювати світогляд

Номер слайду 4

З нами на планеті живе близько 8,7 - 14 млн видів (за різними підрахунками), але описано лише 1,6 млн. Видове багатство тварин і рослин стрімко зменшується. Основна причина цього - вплив людини на природу. Розорювання земель, неконтрольоване мисливство та рибальство, будівництво, вирубування лісів, забруднення водойм безжально знищують середовище існування більшості біологічних видів. Щорічно на Землі зникає близько 30 000 видів організмів. В Україні з вини людей зникли осетер європейський, тюлень-монарх, довгокрил звичайний, під загрозою зникнення ведмідь бурий, білуга, лелека чорний, зубр, рись євразійська

Номер слайду 5

Інвазійні види - це «чужинці», що можуть знищити або витіснити місцеві види. Це ще одна причина втрати біорізноманіття. Наприклад, іспанський рудий слимак-ненажера їсть усе на своєму шляху, від ласих культур на городі до квітучих рослин на клумбах. Він загрозливий ще і тому, що може поїдати пташенят та розносити інфекції, і в Україні у нього майже немає природних ворогів.

Номер слайду 6

Для Європи та світу Україна має чи не найпершою робити активні кроки в збереженні біорізноманіття. Адже на чотирьох природних зонах у нас зосередилось приблизно 70 тис. видів живих організмів. Це більше третини всього біорізноманіття Європи.3 9 квітня 2021 року до Червоної книги України занесено 1544 види, з них 687 тварини і 857 - представники рослинного світу.

Номер слайду 7

Червона книга України включає перелік тварин і рослин, які під загрозою зникнення. Це дуже важливий документ, який дає змогу зберегти рослини і тварин нашої країни. З рослин туди занесені: білотка альпійська, зозулині черевички (орхідея), лікарська рослина з Українських Карпат, тирлич жовтий, крокус Гейфеля, любка дволиста, підсніжник звичайний. З тварин - зубр, євразійська рись, хохуля (реліктова тварина, яка бачила мамонтів!), чорний лелека. Мухомор Цезаря, які полюбляли колись їсти римські імператори та французькі королі, на жаль, наразі теж перебуває у статусі зникаючий.

Номер слайду 8

Одним зі способів збереження біорізноманіття в Україні є створення заповідників, національних парків та заказників, в яких зберігають природу в первинному стані з мінімальним втручанням людини. Україна активно бере участь у міжнародних конференціях, які пов’язані зі збереженням біорізноманіття. У нас є багато екологічних програм, екоініціатив, екодружніх підприємств.

Номер слайду 9

Д/З опрацювати параграф 64 Зробити проект у вигляді презентації на теми: Заповідники, заказники, національні парки України ( теми надає вчитель )

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Карпевич Леся Степанівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гарновді Світлана Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Клочко Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Parkhomenko Alina
Додано
23 квітня 2023
Переглядів
5536
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку