Презентація "Природні умови та ресурси Чорного моря"

Про матеріал
Презентація "Природні умови та ресурси Чорного моря" можна використати на уроках географії в 8 класі при вивченні теми "Ландшафти України"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

45

Номер слайду 2

Природні умови та ресурси Чорного моря

Номер слайду 3

«Море – це вічний рух і любов, вічне життя!» Жуль Верн

Номер слайду 4

Океан Тетіс (200млн.р.т)

Номер слайду 5

Сарматьське море (12 млн.р.т)

Номер слайду 6

Античне море (8млн.р.т)

Номер слайду 7

Понт Аксинське море (1,6млн.р.т)

Номер слайду 8

Чорне море (800т.р.т)

Номер слайду 9

План характеристики моря 1. Географічне положення. 2. Берегова лінія (затоки, протоки, острови, півострови). 3. Геологічна історія.4. Кліматичні умови. 5. Гідрологічний режим.6. Рослинний і тваринний світ.7. Екологічні проблеми Чорного моря.

Номер слайду 10

Географічне положення Чорного моря

Номер слайду 11

Берегова лінія (затоки, протоки, острови, півострови).

Номер слайду 12

Геологічна історія. Улоговина Чорного моря за формою нагадує чашу з найбільшими глибинами в центральній і південній частинах (максимальна глибина – 2 245 м). Значні глибини й поблизу Південного берега Криму. Улоговина моря розміщена у скидовій западині, опускання дна якої триває й дотепер. Натомість північна частина моря (між гирлом Дунаю і Кримським півостровом) зайнята шельфом. Україна володіє найбільшою площею шельфу серед усіх причорноморських держав.

Номер слайду 13

Кліматичні умови. Значна частина Чорного моря перебуває у субтропічних широтах, що відбивається на формуванні його клімату. влітку він жаркий і сухий, а взимку помірний і вологий. Середні температури липня на українському узбережжі становлять +24°С, січня близько +1°С. Влітку на узбережжі дме бриз, який освіжає повітря і робить погоду не спекотною й комфортною. Взимку нерідко бувають тумани, іноді гримлять грози. Кількість опадів змінюється від 300 мм на сході до 800 мм (південнокримське узбережжя).

Номер слайду 14

Гідрологічний режим. Поверхня вод Чорного моря переважно спокійна. Хвилі виникають за вітряної погоди, особливо взимку. Під час буревіїв вони можуть зростати до висоти 15 м і більше та загрожувати малим суднам. Припливи та відпливи майже непомітні, бо сягають ледве 10 см висоти. На Чорному морі є два роди морських течій:поверхневі, спричинені циклонними вітрами;подвійні течії в Боспорській та Керченській протоках, спричинені обміном вод різної густини між двома суміжними морськими басейнами.

Номер слайду 15

Рослинний і тваринний світ. У Чорному морі налічують 260 видів водоростей, найбільше їх – у північно-західній мілководній частині. Тваринний світ зосереджений у верхньому шарі води. Його видовий склад відносно небагатий – близько 2 тис. видів (майже у 5 разів менше, ніж у Середземному морі). Промислове значення має вилов оселедців, хамси, бичків, камбали, ставриди, скумбрії, кефалі, осетрових. Водяться три види дельфінів – звичайний, афаліна і пихтун. Серед молюсків є мідії, устриці, гребінці; з ракоподібних – креветки, краби. На узбережжях гніздиться багато птахів.

Номер слайду 16

Екологічні проблеми Чорного моря.(Робота з атласом, ст.17)Екологічна ситуація в Чорному морі визначається передусім стоками річок, що впадають у нього, а також викидами шкідливих речовин, які потрапляють у воду при аваріях кораблів і видобутку корисних копалин. Найбільше забруднюючих речовин зі стоками приносять Дунай, Дністер, Дніпро. Внаслідок цього відбувається «цвітіння» води у північно-західній частині моря. Забруднюють море також промислові підприємства й порти, заклади сфери відпочинку, що знаходяться на його берегах, побутові стоки міст. Води Керченської протоки і узбережжя однойменного півострова зазнали сильного забруднення нафтопродуктами восени 2007 р. під час аварії суден-танкерів. Внаслідок цього відбулася масова загибель риби, загинуло понад 30 тис. птахів. Мазут, що скупчився на дні, утворив плями, які роблять ці ділянки непридатними для життя організмів. Це вимагає вживання низки заходів щодо очищення стоків та охорони води Чорного моря від забруднення.

Номер слайду 17

Охорона природи. Жива природа Чорного моря та його узбереж охороняється у спеціально створеному з цією метою. Чорноморському природному заповіднику. Насамперед під охороною перебувають багато видів водоплавних птахів, які зимують або відпочивають під час перельотів. Морські екосистеми охороняються також і природних заповідниках Дунайському, Карадазькому та „Мис Мартьян”.

Номер слайду 18

Робота з контурною картою:нанесення географічної номенклатури Чорного моря Керченська протока;затоки — Каркінітська, Джарилгацька, Тендрівська, Ягорлицька, Каламітська, Феодосійська;лимани — Дніпровський, Дністровський, Тилігульський,Куяльницький, Хаджибейський, Будацький;острови — Джарилгач, Довгий,Березань, Зміїний.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Експрес – тест1. Максимальна глибина Чорного моря. А) 1245;Б) 2245;В) 14м.2. Відносна невисока солоність Чорного моря пояснюється: А) великою кількістю лиманів, що з'єднуються з ним;Б) значною кількістю річок, що впадають у море;В) наявністю сірководню.3. Більша частина Чорного моря розташована в кліматичному поясі: А) помірному;Б) субтропічному;В) тропічному.4. Чорне море взимку: А) замерзає повністю;Б) не замерзає зовсім;В) замерзає лише вузька смуга вздовж північного узбережжя.5. Особливістю північного узбережжя Чорного моря є наявність: А) лиманів;Б) каньйонів;В) вулканів.

Номер слайду 21

Домашнє завдання. Опрацювати параграф 42-43 Завершити роботу з контурною картою.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Рибакіна Анастасія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Географія, 8 клас, Презентації
Додано
10 березня 2023
Переглядів
2934
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку