Презентація "Природні зони Австралії "

Про матеріал
В презентації - знайомство з органічним світом материка , ендемиками з світу рослин і тварин . Також є підбірка метеріалів про найвідоміші національні парки Австралії .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРИРОДНІ ЗОНИ АВСТРАЛІЇ7 класгеографія материків

Номер слайду 2

АВСТРАЛІЯ МАТЕРИК ЕНДЕМІЧНИХ ВИДІВ РОСЛИН І ТВАРИНЕндеміки - організми , які мають обмежений ареал поширення.

Номер слайду 3

На гербі Австралії, який використовується в цій державі з 1912 р., зображені майже два офіційних "зоологічних" символу континенту - кенгуру і страус ему. Як стверджують фахівці, ці тварини були обрані не тільки за те, що вони є найзнаменитішими мешканцями "зеленого континенту", але також і за прихований сенс, який вони несуть у собі. Вважається, що саме ці тварини не вміють рухатися назад, тому вони, позначаючи постійне і неухильне рух вперед, і були поміщені на офіційний символ країни, що прагне в майбутнє.

Номер слайду 4

ПРИРОДНІ СИМВОЛИ АВСТРАЛІЇКЕНГУРУКенгуру вже давно став символом Австралії. Рудий кенгуру взагалі майже не боїться людини, так що за ним спостерігати простіше всього. Тварина пересувається на задніх лапах, стрибками, що в стоячому положенні робить його схожим на людину. Передні лапи у кенгуру короткі, а задні сильні і довгі, також, як і довгий сильний хвіст. Великі вуха допомагають вловлювати навіть дуже слабкі звуки. Самці б’ються переважно передніми лапами. Але іноді в запалі бійки вони починають нападати всіма чотирма лапами, спираючись тільки на хвіст. Дитинча кенгуру народжується настільки слабким, що самці доводиться доношувати його в особливої сумці на животі. Кенгуреня з’являється на світ голим і сліпим, вагою всього в один грам і довжиною в два сантиметри. В сумці дитинча живе до восьми місяців. Передніми лапами кенгуру хватає предмети — його пальці відмінно розвинені. Кенгуру пересувається довгими стрибками і можуе, незважаючи на вагу близько 70 кілограмів, дуже швидко рухатися. Древісні кенгуру набагато менше звичайних і живуть в лісі на деревах.

Номер слайду 5

ПРИРОДНІ СИМВОЛИ АВСТРАЛІЇКАЧКОДЗЬОБЦе забавне створіння ви одразу пізнаєте по великому лопаткообразному дзьобу, який надає йому подібність із птахом. Самка качкодзьоба відкладає яйця у шкарлупі, схожою на м’яку плівку. Вона висиджує їх приблизно десять днів, у гнізді, як птах. І все ж качкодзьоб не птах, а ссавець. Дитинчата з’являються на світ абсолютно голими — без шерсті, і сліпими. Щоб погодувати їх, мати лягає на спину, а малята злизують молоко, яке сочиться з її пір. А коли вони підростають, самка переносить їх до водойми, щоб вони вчилися полювати на дрібних тварин. Нора качкодзьоба знаходиться на березі водойми. Тварина відмінно плаває, що ще більше споріднює її з водоплавним птахом. У качкодзьоба лапи з перетинками і обтічне тіло. А на суші звірятко рухається насилу і виглядає незграбно. Полює не більше години — рано вранці або пізно ввечері. Ловить черв’яків, риб, личинок, рачків та іншу водну дрібницю. Дзьоб у цього дивного звіра плоский і широкий, як у качки. А зубів взагалі немає, – тільки два ороговілих горбка на язику, якими він і перетирає їжу з допомогою дзьоба.

Номер слайду 6

ПРИРОДНІ СИМВОЛИ АВСТРАЛІЇЄХИДНАНа вигляд ця тварина схожа на великого їжака з дуже довгими голками. Вага єхидни — від 2,5 до 5 кілограмів. Ще одна цікава особливість — вузький довгий «дзьоб», довжиною в 7,5 сантиметрів, — прямий або злегка зігнутий. Він потрібен звірку, щоб шукати їжу у вузьких щілинах нор, звідки ехидні зручно діставати її своїм липким і довгим язиком. Саме на кінці дзьоба і знаходиться рот — дуже маленький і без зубів. Він відкривається лише на 5 мм. Цей дзьоб дуже чутливий, з його допомогою єхидна відчуває навіть ледь помітні рухи електрополя, що відходять від дрібних тварин. Загалом, майже екстрасенсорика! Самка відкладає всього одне яйце. Вилуплине дитинча єхидна доношує в сумці. Харчується малеча, злизуючи молоко з живота матері. Гострі довгі голки відмінно захищають єхидну. У неї майже немає ворогів, за винятком австралійців, які іноді полюють на неї, як на дичину.

Номер слайду 7

Австралійська пустельна жаба вражає своєю пристосованістю до суворих місцевих умов. Ця пустельниця накопичує в організмі стільки води, що, зариваючись глибоко в мул, здатна просидіти там близько п’яти років, чекаючи дощі! Вона виходить на поверхню тільки тоді, коли в пустелі починається злива. ПРИРОДНІ СИМВОЛИ АВСТРАЛІЇАВСТРАЛІЙСЬКА ПУСТЕЛЬНА ЖАБА

Номер слайду 8

ПРИРОДНІ СИМВОЛИ АВСТРАЛІЇКОАЛАЦей звір дуже схожий на ведмедика з сірою шерстю, тільки дуже маленького, так як важить всього п’ятнадцять кілограмів. Коала живе в здебільшому на деревах, майже не спускаючись на землю. Завдяки гострим кігтям коала швидко і вправно лазить по деревах. Харчується листям евкаліпта і за добу з’їдає приблизно кілограм листя. Причому вона вміє відрізняти старі листя від молодих, адже молоде евкаліптове листя досить отруйне. Коала — швидкий звір і справжній акробат. Вона вправно перестрибує з гілки на гілку, з дерева на дерево, навіть не думаючи про можливість падіння. Тварина проводить на деревних гілках все життя, спускаючись лише тоді, коли дерева знаходяться далеко один від одного. Ви можете не боятися заразитися від коали паразитами. Вони на ній просто не водяться, тому що її хутро пахне ароматом евкаліпта!

Номер слайду 9

ВОМБАТВомбат — чарівний звір, який легко приручається людьми, незважаючи на обережність і лякливість. Зовні це чарівна тварина, схожа на хом’ячка-велетня. Найбільші особини сягають у довжину метр двадцять сантиметрів, а можуть важити до сорока кілограмів. Австралійці дуже люблять вомбатів за милий і м’який характер, і тримають їх, як домашніх вихованців. Хоча, незважаючи на травоядность, нападати на них не варто. У разі небезпеки тварина може відмінно захистити себе кігтями і зубами. А взагалі-то його і побачити не просто. Адже поласувати листям звір виходить тільки вночі, а вдень безпробудно спить у своїй норі. Зустрітися з вомбатом можна в Південній Австралії, наприклад, в штаті Вікторія. ПРИРОДНІ СИМВОЛИ АВСТРАЛІЇ

Номер слайду 10

ПРИРОДНІ СИМВОЛИ АВСТРАЛІЇЕВКАЛІПТЦе вічнозелене дерево висотою до 100 м. Карликові евкаліпти, що досягають всього 2-3 м, разом з акаціями утворюють густі чагарники маллі. Листя евкаліпта містить 1-3% ефірної олії, що надає лікувальну дію на людину. Деревина та кора містять дубильні речовини. За швидкістю зростання серед усіх деревних порід евкаліпт посідає перше місце. Евкаліпти є притулком для багатьох видів тварин і птахів. Деякі різновиди цього дерева – єдина їжа, що становить раціон коал. 

Номер слайду 11

ПРИРОДНІ СИМВОЛИ АВСТРАЛІЇАВСТРАЛІЙСЬКА АКАЦІЯ - МІМОЗААкація знадобилась і для будівництва мазанок перших колоністів Австралії. Стіни робили з переплетеного віття, яке скріплювали і замазували глиною. З 1912 року квіти акації прикрашають герб Австралії, а з 1988 року це офіційна рослинна емблема країни. Ці квіти також можна побачити на австралійських монетах та марках. Наукова назва австралійської акації Acacia pycnantha. Кущ або невелике дерево виростає від 4 до 8 метрів заввишки. В Австралії росте приблизно від 600 до 1000 видів акації. Більше половини  відомих у світі видів походять з Австралії. В Європі та Америці акацію часто називають мімозою. В Австралії немає жирафів, які б загрожували акації. Тут її ворог — посуха, а від неї вона вміє ефективно захищатись. Насіння акації вкрите міцною оболонкою, тому воно проростає тільки тоді, коли ця оболонка буде якось пошкоджена і вода проникне всередину. Оболонка тверда настільки, що садівники мусять вимочувати насінини в окропі, щоб вони набухли і могли прорости, коли їх висадять у ґрунт. У природі акацієве насіння може лежати багато десятиліть! Маленька міцна насінина прокинеться лише від пожежі

Номер слайду 12

ПРИРОДНІ СИМВОЛИ АВСТРАЛІЇСТРАУС ЕМУНайбільший австралійський птах – страус Ему.. Має велике тулуб з густим коричнево-сірим оперенням, довга шия, маленька голова і високі потужні трипалі ноги. У висоту Ему виростає до 1,8-1,9 метрів, при цьому важить 45-55 кг. Крила у птахів недорозвинені – всього 25 см в довжину, тому не можуть підняти в повітря велике тіло. Він часто навідується в поля поласувати зерновими і псує посіви. За це його не люблять місцеві фермери. Зовні самці і самки нічим не відрізняються. Тільки за їхньою поведінкою досвідчений фахівець може визначити стать птиціЕму часто ковтає камені, скло, шматочки металу. Вчені вважають, що ці предмети допомагають перетравлюватися їжі в шлунку австралійського страуса. Око ему більше, ніж його мозок. Ему не любить піску і пилу. Купаються в воді і добре плавають. Австралійський страус не ховає голову в пісок, а в разі небезпеки він просто тікає. Найдивовижніша здатність ему – пристосовуватися до різних температур повітря. Вони спокійно переносять перепади від мінус 5 ° C до плюс 45 ° C. Яйця ему темно зеленого або синього кольору. Важить одне яйце 700-900 грам, що приблизно дорівнює 10-ти курячим яйцям.

Номер слайду 13

ПРИРОДНІ СИМВОЛИ АВСТРАЛІЇСОБАКА ДИНГОДінго - одна з найвідоміших тварин Австралії. Собака Дінго має загадкове походження і володіє високим інтелектом. Дінго в основному веде нічний спосіб життя. Тварина мешкає в основному в евкаліптових заростях, напівпустелях і лісах.  Собака харчується переважно дрібними ссавцями, включаючи кроликів, але також полює на кенгуру і валлабі. Найважливішою рисою характеру Дінго є крайня обережність, яка допомагає їм успішно обходити пастки і отруєні приманки. З цією собакою Австралії змагаються тільки шакали. Собака Дінго була завезена на материк на човнах рибалками, які припливли з Азії більше 5 тисяч років тому. Ця собака Австралії є головним ссавцем з хижаків континенту і грає важливу роль в екології Австралії

Номер слайду 14

ТАСМАНІЙСЬКИЙ ДИЯВОЛПРИРОДНІ СИМВОЛИ АВСТРАЛІЇЗвір з такою страшною назвою з вигляду зовсім не так страшний Розміром він з невелику собаку. Але його чорний окрас, велика зубаста паща і люта вдача так налякали перших тасманійських колоністів, що вони прозвали його тасманський дияволом або сумчастим чортом. Полює тасманійський диявол вночі, а вдень ховається в заростях кущів. У битві звірятко дуже лютий, може побитися і перемогти сильнішого супротивника, такого, як собаку. Хоча, ймовірно, поганий характер у нього формується від нестачі спілкування. Якщо його зловити дитинчам, то можна легко приручити і прив’язати до себе. 

Номер слайду 15

Кліматичні умови визначають особливості органічного світу і грунтів даної території ЗВЯЗОК КОМПОНЕНТІВ ПРИРОДИ В ГЕОГРАФІЧНІЙ ОБОЛОНЦІКЛІМАТИЧНА КАРТА АВСТРАЛІЇКАРТА ПРИРОДНИХ ЗОН АВСТРАЛІЇ

Номер слайду 16

ПЛАН ВИВЧЕННЯ ПРИРОДНОЇ ЗОНИ МАТЕРИКАГеографічне положення. Кліматичні особливості зони. Грунти. Рослинний і тваринний світ Взаємозвязки між компонентами природи в межах зони13524

Номер слайду 17

ПРИРОДНІ ЗОНИ МАТЕРИКАсубекваторіальний кліматичний поястропічний кліматичний пояссубтропічний кліматичний поясзона саван , рідколісся і чагарниківзона пустель зона чагарникових напівпустельзона тропічних рідколісь , сухих лісів і саванзона вічнозелених лісів і чагарниківзона рідколісьзона чагарникових степівсубтропічні пустелі і напівпустелі

Номер слайду 18

{21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}Природна зонаҐрунти. Рослини. Тварини. Савани і рідколісся. Червоно-бурі, коричневі, сіро-коричневіЗлаки, баобаби, евкаліпти, акація. Велетенський кенгуру, єхидна, качкодзьоб. Вологі екваторальні ліси. Червоно-жовті фераліти. Австралійський горіх, червоний кедр, клен. Деревний клен, лірохвіст, какаду, сміттєві кури, метелики. ПустеліТропічні пустельніСкреб (колючі чагарникові евкаліпти і акації)Крут, миші, тушканчики, червоний кенгуру, ему, собака динго, змії, ящірки. Перемінно-вологі ліси. Червоноземи, жовтоземи. Евкаліпти, деревоподібні папороті і хвощіДеревний кенгуру, коала, качкозьб. ПРИРОДНІ ЗОНИ МАТЕРИКА

Номер слайду 19

РОСЛИНИ АВСТРАЛІЇ ДИВУЮТЬ

Номер слайду 20

РОСЛИНИ АВСТРАЛІЇ ДИВУЮТЬ

Номер слайду 21

РОСЛИНИ АВСТРАЛІЇ ДИВУЮТЬ

Номер слайду 22

На ферралітних червоних грунтах, а також на червоно-бурих грунтах ростуть не тільки трави, а й евкаліпти, акації, пляшкові дерева, а також казуаріни - чагарники і дерева з ниткоподібними гілками без листя. Через те, що дрібні гілочки цієї рослини опадають протягом року, під ними утворюється голчастий покрив, звідси і схожість цієї рослини з хвойними деревами..

Номер слайду 23

РОСЛИНИ АВСТРАЛІЇ ДИВУЮТЬ

Номер слайду 24

РОСЛИНИ АВСТРАЛІЇ ДИВУЮТЬ

Номер слайду 25

Пустеля Піннаклс (або, як її ще називають Те-Піннаклс) розташована в Західній Австралії, близько 245 кілометрів на північ від міста Перта та є частиною Національного парку Намбунг. Свою назву пустеля отримала через зовнішній вигляд, а перекладається як «пустеля загострених скель». ДИВОВИЖНІ ПУСТЕЛІ АВСТРАЛІЇ

Номер слайду 26

ДИВОВИЖНІ ПУСТЕЛІ АВСТРАЛІЇНайбільшу площу звичайно ж, займають пустелі і напівпустелі. У цій зоні зустрічаються скреби - це зарості сухих чагарників, і низькорослі колючі акації..

Номер слайду 27

ДИВОВИЖНІ ПУСТЕЛІ АВСТРАЛІЇПриблизно 300 днів на рік центральна сонячна енергетична вежа Sundrop Farms світить на томатній фермі поблизу Порту-Огуста (у північному кінці затоки Спенсер) у Південній Австралії. Навколо нього 12,5 га дзеркал, що відображають сонце на колекторі. Це дозволяє фермам Сандроп вирощувати помідори в пустелі. Близько 13500 тонн помідорів вирощують щорічно лише з використанням сонячного світла та морської води, що становить понад 10 відсотків фермерських помідорів у країні.

Номер слайду 28

ТАК ВИГЛЯДАЮТЬ ВОЛОГІ ВІЧНОЗЕЛЕНІ ЛІСИ ТАСМАНІЇ

Номер слайду 29

У штаті Південна Австралія знаходиться геологічна формація Вільпена-Паунд, яка створює унікальний ландшафт. Є дивовижні рослини, серед яких є десятки тисяч кенгуру. Це місце є природним амфітеатром, який є священним для місцевих жителів..

Номер слайду 30

ОБЄКТИ ПРИРОДИ АВСТРАЛІЇ У ВСЕСВІТНІЙ СПАДЩИНІ ЮНЕСКО

Номер слайду 31

НАЦІОНАЛЬНИЙ ПАРК КАКАДУНазва його зовсім не пов'язана з відомою папугою, а походить від назви племені, що колись жило тут. Його територія тягнеться на 200 км з півночі на південь і на 100 км зі сходу на захід, на якій мешкає  60 видів ссавців, 280 видів птахів, 117 видів рептилій, 77 різновидів прісноводних риб, 1000 видів комах і росте більше 1700 видів рослин. Унікальність цьому природному диву надають скелі заввишки від 400 до 500 м, які оточують Какаду з усіх боків і захищають його від зовнішнього світу. В результаті такої ізоляції тут збереглися багато ендемічних видів тварин, які зустрічаються тільки тут.

Номер слайду 32

УЗБЕРЕЖЖЯ НІНГАЛУВідмінний риф Нінгало, що межує з узбережжям Нінгало, становить 260 kilometres (160 mi) довгий і найбільший в Австралії окаймований кораловий риф та єдиний великий риф, розташований дуже близько до суходолу. У 1987 році риф та навколишні води були визнані Морським парком Нінгало

Номер слайду 33

НАЦІОНАЛЬНИЙ ПАРК УЛУРУПерші європейці відвідали ці місця в 1870 році. У 1872 були складені карти регіону Улуру-Ката Тьюта. На рубежі XIX–XX століть тут почали селитися європейські фермери, що призвело до численних сутичок між ними та аборигенами. У 1920 році на частині території нинішнього національного парку була створена резервація для аборигенів. Туристи почали відвідувати територію навколо Улуру-Ката Тьюта починаючи з 1936 року. У 1976 році Австралія передала права на територію парку народам, які жили на його території (аборигенам), які потім «здали в оренду» парк австралійському уряду терміном на 99 років. У 1987 році національний парк Улуру-Ката Тьюта був включений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. У 1995 парк отримав Золоту медаль Пікассо — вищу нагороду ЮНЕСКО «за збереження природи і культури аборигенів анангу».

Номер слайду 34

ЗАТОКА ШАРК - БЕЙАкулячу бухту по праву можна назвати одним з найдивовижніших природних чудес світу, завдяки унікальній морській флорі і фауні, а також запам'ятовується красі пейзажів. Однією з особливостей акулячої затоки є підвищена солоність води, але, незважаючи на це, на мілководді затоки проживає найширша популяція морських водоростей, барвисті спільноти коралів і губок, луки морської трави і т.д. Всього тут можна зустріти близько дванадцяти видів водоростей. Також тут можна побачити горбатих і південних китів. Не можна не згадати акул, які дали назву цій місцевості (Shark Bay - Shark Bay). Тут мешкає понад десять видів акул, серед яких рідкісна тигрова акула, а також одна з найбільших у світі – китова акула.

Номер слайду 35

На цій території збереглись останні на планеті дощові ліси помірного поясу. У карстових печерах Тасманії  археологи знайшли сліди перебування первісної людини, яка жила тут понад 20 тис. років тому. ДИКА ПРИРОДА ТАСМАНІЇЧастиною Світової спадщини ЮНЕСКО є природний об’єкт «Дика природа Тасманії». Він охоплює 20 % однойменного острова  й складається з 9 національних парків.

Номер слайду 36

НАЦІОНАЛЬНИЙ ПАРК ВЕЛИКИЙ БАРЄРНИЙ РИФ

Номер слайду 37

НАЦІОНАЛЬНИЙ ПАРК ВЕЛИКИЙ БАРЄРНИЙ РИФ

Номер слайду 38

НАЦІОНАЛЬНИЙ ПАРК ПУРНУЛУЛУУ перекладі з однієї з мов австралійських аборигенів «Пурнулулу» означає «пісковик»Головною визначною пам'яткою парку є гірські утворення хребта Бангл-Бангл, які в результаті ерозіївпродовж 20 мільйонів років утворили конуси, що нагадують формою вулики. Ці утворення мають багатошарову структуру: яскраво-помаранчевий пісковик чергується з темними смугами, що досягають ширини в кілька метрів і товщини в кілька міліметрів. Всі вони сформовані з ціанобактерій (синьо-зелених водоростей), майже ідентичних до якнайдавніших живих організмів Землі . Яскраво-оранжеві смуги пісковику, на відміну від темних смуг, володіють низькою водопроникністю під час сезону дощів і оберігають утворення від швидкої ерозії. Крім того, вони містять оксиди заліза і марганця, які додають цим смугам їх яскравий відтінок

Номер слайду 39

 Австралії аборигенам повернули у власність Дейнтрі — найстаріший у світі тропічний ліс. Цьому обʼєкту всесвітньої спадщини ЮНЕСКО понад 180 мільйонів років, і він є домом для многих поколінь аборигенів. Відтепер, відповідно до угоди, народ Куку Яланджі керуватиме національним парком разом з урядом штату Квінсленд. Угода стосується обох сторін лісу — ущелини Моссман і мису Скорботи, та інших національних парків Квінсленду: Сідар-Бей, Блек-Маунтін і Острови Надії, загальна площа яких становить понад 160 тисяч гектарів. Дейнтрі межує з Великим Барʼєрним рифом і є однією з головних туристичних памʼяток Австралії. Він славиться своєю давньою екосистемою і природною красою: лісові пейзажі, дикі річки, водоспади, ущелини і білі піщані пляжі. Припускають, що вік цього неймовірного лісу сягає 180 мільйонів років, і це на десятки мільйонів більше, за Амазонський дощовий ліс. Цей ліс-патріарх надає притулок тисячам видів диких тварин, серед яких 107 видів ссавців, 368 видів птахів, 113 видів рептилій та 51 вид земноводних, і це не рахуючи безхребетних. Значна кількість цих видів є ендемічною для цієї території. ВОЛОГІ ТРОПІКИ КВІНСЛЕНДУ

Номер слайду 40

ДОЩОВІ ЛІСИ СХІДНОГО УЗБЕРЕЖЖЯ АВСТРАЛІЇРослинність тут сформувалася ще за часів існування континенту Гондвана. У лісах росте майже половина родин австралійських рослин і живе третина видів птахів і ссавців. Цей природний об’єкт складається з майже 50 окремих заповідників, які тягнуться на 500 км уздовж Великого Вододільного хребта. Рельєф місцевості дуже мальовничий: тут є і конуси згаслих вулканів, і річки з водоспадами, і глибокі ущелини.

Номер слайду 41

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ Презентацію виконала вчитель - методист вищої категорії Кузьмук Ірина Вікторівна

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Стожок Алла Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Дуда Ольга Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Географія, 7 клас, Презентації
Додано
18 лютого 2023
Переглядів
10103
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку