Презентація "Природні зони Північної Америки. Висотна поясність в горах".

Про матеріал
Презентація допоможе при вивченні учнями теми "Природні зони Північної Америки. Висотна поясність в горах". Використані різні прийоми на кожному з етапів уроку. Основний матеріал учні засвоюють, заповнюючи таблицю в зошиті під час перегляду презентації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Природні зони Північної Америки. Висотна поясність в горах.

Номер слайду 2

Прийом «Географічний крос»1. Острів Ґренландія2. Великі Американські озера3. Кордильєри4. Каліфорнійський півострів5. Великі рівнини6. Скелясті гори7. Півострів Флорида8. Річка Міссісіпі9. Великі рівнини10. Мексиканська затока

Номер слайду 3

Прийом «Бліцопитування»1. Що таке природна зона? Від чого залежить розташування природних зон?2. Що таке широтна зональність? Висотна поясність?3. Які фактори можуть порушувати широтне простягання природних зон?

Номер слайду 4

Природна зона - великі природні комплекси, які виділяють у межах природних поясів на суходолі на основі співвідношення тепла і вологи. Назви природних зон визначають за панівним типом рослинності. Зональність зумовлена неоднаковою кількістю тепла та енергії, що надходить на земну поверхню у зв`язку з кулястістю Землі.

Номер слайду 5

Широтна зональність - закономірна зміна природних зон на рівнинах у напрямку від екватора до полюсів. Цю закономірність називають законом широтної зональності. Висотна поясність - закономірна зміна природних зон у горах в напрямі від їхнього підніжжя до вершин.

Номер слайду 6

Висотна поясність зумовлена зміною клімату з висотою: зниженням температури (на 0,6 °С на кожні 100 м підняття) і збільшенням опадів до певної висоти (до 2-3 км). Висотна поясність має ту саму послідовність, що й на рівнині під час руху від екватора до полюсів. Проте в горах є особливий пояс субальпійських луків та альпійських луків, якого немає на рівнинах. Кількість висотних поясів залежить від висоти гір та їхнього розміщення. Таку закономірну зміну природних зон у горах називають законом висотної поясності.

Номер слайду 7

Зональність порушується з поширенням на території природних об'єктів та явищ, не пов'язаних із зональними особливостями певної території. Таке явище називають азональністю. Азональні відмінності природи залежать від геологічної будови місцевості, її рельєфу, географічного положення щодо моря, гір чи течій тощо. Чергування височин і низовин на рівнині впливає на річний перебіг температур, величину опадів, на умови стоку, характер ґрунтів і рослинність. Так, у лісостепу височини мають більшу залісненість, ніж низовини, а низовини вологіші за височини.

Номер слайду 8

Прийом «Закодована інформація»Пригадайте план характеристики природної зони материка, використавши підказку.

Номер слайду 9

Розподіл природних зон у Північній Америці, як і на інших материках, відповідає закону широтної зональності. На нерівномірність зволоження східних, центральних та західних частин материка впливають гори: Аппалачі та Кордильєри. Прибережні частини більш зволожені. Там виникають лісові ландшафти. В центрі материка, де опадів менше – степові. Біля півострова Каліфорнія холодна течія спричиняє опустелювання узбережжя. Цим пояснюється меридіональне простягання природних зон в межах помірного, субтропічного та тропічного поясів.

Номер слайду 10

Прийом «Творча лабораторія»Учні заповнюють таблицю «Характеристика природних зон Північної Америки», працюючи з підручниками, атласами та мультимедійною презентацією «Природні зони Північної Америки», яка читається за допомогою QR-коду.

Номер слайду 11

{B27 A681 B-8 B41-4311-936 D-9344 A5 DE0 A1 A}Назва природної зони. Географічнеположення. Особливостіклімату. Типґрунтів. Рослинний світ. Тваринний світ. Арктичні пустеліТундра та лісотундра. Тайга. Мішані та широколисті ліси. Перемінно-вологі ліси. Лісостеп та степ. Пустелі та напівпустеліСаван і рідколісся

Номер слайду 12

Арктичні пустеліЗаймає більшу частину Ґренландії та Канадського арктичного архіпелагу. Сформувалася в умовах арктичного клімату. У її східній частині панують крижані, ав західній-кам'янисті пустелі. На вільних від льоду й снігу ділянках ростуть мохи й лишайники. Тварини (тюлені, моржі, білі ведмеді), що тут мешкають, пов'язані переважно з водним середовищем. Біля країв льодовиків поширений вівцебик, який зберігся на материку з дольодовикового періоду. На узбережжях є “пташині базари” (чайки, поморники, гагарки, кайри).

Номер слайду 13

Білий ведмідь. Вівцебик. Морж

Номер слайду 14

Тундра. Займає північне узбережжя материка, частину прилеглих островів і лише на сході відхиляється далеко на південь, займаючи майже половину пів-ва Лабрадор. Клімат субарктичний (низькі температури, мала кіл-ть опадів і надмірне зволоження). Характерна мохово-лишайникова й чагарникова рослинність на тундрово-глеєвих ґрунтах. На болотах ростуть осоки, карликові верби й берези, ягідні чагарники (лохини, журавлини, морошки). Тваринний світ: олені-карибу, песець, полярний вовк, лемінги, зайці-біляки. Птахи - білі куріпки, білі сови.

Номер слайду 15

Песець. Олень-карибу. Лемінг

Номер слайду 16

Лохина. Морошка. Журавлина

Номер слайду 17

Тайга. Простягається двома смугами (на Лаврентійській височині та на Тихоокеанському узбережжі) на сході материка до 45° пн.ш. і займає велику територію. Ці ліси ростуть в умовах помірно континентального клімату з прохолодним літом та надмірним зволоженням. Ґрунти під хвойним лісом підзолисті. Рослинність: чорна і біла ялина, бальзамічна ялиця, американська модрина, різні види сосни, туя, дугласова ялиця, хемлок. Тварини: бобри, бурий ведмідь, канадська рись, росомаха, американська куниця, скунс, деревний дикобраз.

Номер слайду 18

Хемлок. Ялицябальзамічна

Номер слайду 19

Деревний дикобраз. Росомаха

Номер слайду 20

Мішаних та широколистих лісів. Зона охоплює територію навколо Великих Американських озер. Під мішаними лісами сформувалися сірі лісові ґрунти, під листяними - бурі лісові. Клімат м'який і вологий. Ростуть білий та чорний дуб, туя, цукровий клен, сріблястий бук, тополя, береза, каштан, платан, гікорі, ільм, ясен, тюльпанне дерево. Тваринний світ представлений сірою лисицею, скунсом, єнотом, опосумом, летягою, бобром.

Номер слайду 21

Ільм (вʼяз) ГікоріОпосум

Номер слайду 22

ПлатанЄнот. Летяга

Номер слайду 23

Перемінно-вологі ліси На південному сході материка в умовах субтропічного мусонного (+24ᣞС влітку, +8ᣞС взимку, опадів 1000 мм, К=1) та тропічного морського ( +24ᣞС влітку, +16ᣞС взимку, опадів 1500 мм та Кᐳ1) клімату. Тут, на родючих грунтах жовтоземах та червоноземах, ростуть ліси з бука, дуба, карликової пальми, кипариса, магнолії. Живе багато птахів: папуги ара, дикі індики, крихітні колібрі. У річках трапляється майже шестиметровий міссісіпський алігатор.

Номер слайду 24

Карликова пальма. Кипарис. Магнолія

Номер слайду 25

КолібріПапуга ара. Міссісіпський алігатор

Номер слайду 26

Лісостеп і степ. Зона простягається в меридіональному напрямку - від тайги на півночі до узбережжя Мексиканської затоки на півдні. Тут, на захід від Міссісіпі, в умовах континентального помірного та субтропічного клімату опадів випадає менше, ніж на сході. Тому переважає трав'яниста рослинність. степи в Північній Америці називають преріями (від. фр. praire - лука).Ґрунти - чорноземи. У рослинному покриві переважають злаки: ковила, бізонова трава, тонконіг. Тварини: лучні собаки,тушканчики, хом'яки, миші, байбаки, койот, бізон.

Номер слайду 27

Ковила. Бізонова трава

Номер слайду 28

Байбак. Койот. Бізон

Номер слайду 29

Пустелі та напівпустеліУ Північній Америці пустелі та напівпустелі не становлять суцільної смуги. Вони займають частину внутрішніх плоскогір'їв Кордильєр, Мексиканське нагір'я та Каліфорнійське узбережжя. Пустелі є в помірному, субтропічному й тропічному поясах. На бурих і сіро-бурих ґрунтах пустель ростуть полин, агави, юки, колючі чагарники. Типові рослини американських пустель - різноманітні кактуси. З тварин поширені ящірки, черепахи, пустельна сарана.

Номер слайду 30

Кактуси цереуси. Агава. Юка

Номер слайду 31

Герб Мексики із зображенням кактуса. Мексика - царство кактусів. Для Мексики кактус не тільки елемент ландшафту. З давніх часів у безлісих пустелях Мексики з міцних стовбурів кактусів роблять мости, паркани, дорожні стовпи. Серцевину кактусів використовують для їжі. Її готують різними способами: варять, солять, печуть, маринують, сушать.

Номер слайду 32

Савани та рідколісся. Займає Центральну Америку й острови Карибського моря. В умовах субекваторіального клімату на червоно-жовтих фералітних ґрунтах ростуть пальми, вічнозелені дуби, секвоя, деревоподібні папороті. Тварини: пума, ягуар, олень, тапір.

Номер слайду 33

Секвоя. Пума. Ягуар

Номер слайду 34

Вертикальна поясність в горах. У Кордильєрах та Аппалачах добре виражена вертикальна поясність. Найповніше представлена на півдні в субтропічному поясі на хребті Сьєрра-Невада в Кордильєрах, де сформувалось 5 поясів ландшафтів.{B27 A681 B-8 B41-4311-936 D-9344 A5 DE0 A1 A}понад 4000 мбагаторічні сніги та льдовикидо 3800 мальпійські лукина гірських лучних ґрунтах2800-3000 мялинові лісина підзолистих ґрунтах1700-1900 мхвойні ліси із сосни, кедра, ялини білоїна бурих лісових ґрунтахдо 1200 мтвердолисті ліси та чагарникина коричневих ґрунтах

Номер слайду 35

Вертикальна поясність у Кордильєрах за паралеллю 39ᣞ пн.ш.

Номер слайду 36

Закріплення вивченого матеріалу. Учні отримують QR-код, відсканувавши який переходять до виконання інтерактивної вправи Learningapps.

Номер слайду 37

Прийом «Відкритий мікрофон»Дайте відповіді на питання:· На уроці я дізнався…· На уроці я навчився…· Найбільший мій успіх – це...· Найбільші труднощі я відчув коли…· Найбільше мені сподобалося…· Сьогодні я зрозумів …

Номер слайду 38

Домашнє завдання. Опрацювати § 37. Підготувати повідомлення про природоохоронні території материка.*Дослідження. Розробіть та обґрунтуйте маршрут, що проходить через об’єкти Північної Америки, віднесені до Світової природної спадщини ЮНЕСКО.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.7
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 12
Оцінки та відгуки
  1. Висоцька Тетяна Петрівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Стожок Алла Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Пархоменко Ирина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Тригуба Алла Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Піхенько Тамара Славіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Бардукова Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. ЛУНЯЧЕК Наталя Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Шапран Катя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Романова Василиса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Калашнік Світлана
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. кочерган ксенія
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. кочерган ксенія
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 9 відгуків
pptx
Додано
2 лютого 2020
Переглядів
39797
Оцінка розробки
4.9 (12 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку