Презентація ''Природні зони України: степова зона.''

Про матеріал
Ознайомити учнів з степами України; розглянути їх географічне положення; розглянути рослинним і тваринним світ; виховувати бережливе ставлення до природи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Природні зони України: степова зона. Вчитель географії Дугинова В. П.

Номер слайду 2

Давайте пригадаємо основні поняття вивчені на попередніх уроках. Що таке природна зона? В межах яких природних зон розташована Україна? Чи можна провести чітку межу між природними зонами? Чому лісостепову зону вважають перехідною між лісом і степом? 

Номер слайду 3

Фізико-географічне положення. Степова зона лежить у південній частині України і займає 39 % її території. На півночі межує з лісостеповою зоною, на півдні простягається до узбережжя Чорного й Азовського морів і передгір’я Кримських гір. Охоплює більшу північну частину Кримського півострова.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

 Кліматичні умови    Клімат зони степу помірний континентальний. Порівняно з лісостеповою зоною для степів характерні більші річні амплітуди температури повітря, менша кількість опадів і недостатнє зволоження. Тут за низької вологості повітря часто бувають суховії, посухи, пилові та чорні бурі, які завдають шкоди сільському господарству. Середні температури січня зменшуються на схід від –1 °С до –9 °С, а липня – збільшуються в тому самому напрямку від +20 °С до +23 °С. Річна кількість опадів зменшується від 450 мм до 300 мм з північного заходу на південний схід.

Номер слайду 6

 Води суходолу     Зазначені кліматичні умови степової зони є причиною бідності річкової мережі. Більшість річок транзитні. У степовій зоні розташовані нижні течії Дніпра, Південного Бугу, Дністра, Дунаю. Східні області перетинає середньою течією Сіверський Донець. У межах степів великі річки приймають мало приток.    Живлення річок забезпечується переважно за рахунок талих снігових вод. Сіверський Донець

Номер слайду 7

Великі річки – це Дніпро з притоками, Сіверський Донець, Південний Буг. Боліт мало. Вони розташовані в пониззях річок Дніпра, Дністра, Дунаю. Найбільші озера – лиманні (Кундук, Ялпуг). Озеро Ялпуг. Озеро Кундук

Номер слайду 8

У межах території знаходиться Причорноморський артезіанський басейн. Найбільше водосховище - Каховське. Каховське водосховище

Номер слайду 9

Найбільше природне багатство степової зони – її ґрунтові ресурси, серед яких переважають чорноземи. Саме завдяки їхній високій родючості степ є основним сільськогосподарським районом, де вирощують пшеницю, кукурудзу, просо, соняшник, кавуни. Через кліматичні особливості умови для землеробства складні. Для одержання стійких врожаїв потрібне зрошення земель. Щоб запобігти вітровій ерозії, уздовж полів створюють захисні лісосмуги.  На півдні чорноземи переходять у каштанові ґрунти. У районі Сиваша попадаються солон-чаки і солонці. У заплавах річок поширені лучні ґрунти, а на лівобе-режжі нижнього Дніпра простя-гаються Олешківські піски.

Номер слайду 10

Дерева найчастіше ростуть на півночі зони – байрачні ліси, кущі по всій території (терен, вишня, шипшина, мигдаль). У плавнях річок росте очерет, калина, верба, лоза. 80% території – це сільськогосподарські угіддя, де вирощують пшеницю, технічні, овочеві, плодові культури та виноград

Номер слайду 11

Номер слайду 12

 Степова рослинність, як і ґрунти, змінюється поширотно з півночі на південь. Північностепова підзона зайнята різнотравним степом. Тут напровесні після танення снігу одержують воду цибулинні рослини: тюльпани, крокуси, гіацинти. Пізніше квітує яскраво-жовтий адоніс (горицвіт), спалахують степові півники і фіалки.

Номер слайду 13

На початку літа викидає свої метілки ковила, розпускаються квіти півонії вузьколистої (воронця), шавлії, волошки, конюшини. З середини літа степ вигорає і життя завмирає до перших осінніх дощів, коли з’являється зелена ковдра з мохів.

Номер слайду 14

Видовий склад тваринного світу бідніший порівняно з лісостеповою зоною. Найбільше тут гризунів – тушкан-чиків, ховрахів, хом'яків, а також зайців, лисиць, борсуків, козуль, кабанів, тхорів.

Номер слайду 15

Серед птахів багато жайворонків, дрохв, степових орлів, чайок, мартинів, куликів. Серед плазунів – гадюк, полозів, ящірок.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Погіршеною екологічною ситуацією характеризу-ються освоєні відносно недавно степові землі, що надмірно експлуатуються. У великих промислових районах Донбасу та Придніпров'я погіршена екологічна ситуація переростає в напружену.

Номер слайду 18

ВИСНОВОКСтепова зона характеризується відносно високими температурами і невеликою кількістю опадів. Переважна рослинність – злаки, поєднання яких змінюється з півночі на південь. Тривалий період вегетації і родючі ґрунти при достатньому зрошенні дозволяють отримувати високі врожаї сільськогосподарських культур. Близько 80% степів України розорано.

pptx
Пов’язані теми
Географія, 8 клас, Презентації
Додано
1 березня 2023
Переглядів
5576
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку