Презентація "Природний заповідник "Розточчя""

Про матеріал

Дана розробка містить інформацію про природний заповідник України "Розточчя". Презентація про історію створення заповідника, про особливості рельєфу, рослинний та тваринний світ Розточчя.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виконала: Кльопа Катерина Олександрівна, вчитель біології Корсунь-Шевченківської ЗОШ № 1 Природний заповідник “Розточчя”

Номер слайду 2

«Розто́ччя» — природний заповідник у Львівській області, створений у 1984 році з метою збереження та наукового вивчення унікальних ландшафтів Українського Розточчя.

Номер слайду 3

Заповідник складається з двох лісництв (Верещицьке й Ставчанське), Протяжність території з півночі на південь становить 8 км, із заходу на схід - 12 км, площа 2084,5 га. На півночі та сході заповідник межує з Яворівським національним природним парком.

Номер слайду 4

Назва природного заповідника пов'язана з тим, що тут беруть початок багато річок і струмочків, що стікають у Дністер і далі - у Чорне море, Буг і Балтійське море. Природний заповідник "Розточчя" був створений постановою Ради Міністрів УРСР 5 жовтня 1984 року на базі державного заказника місцевого значення "Страдчанський ліс" і заповідного урочища "Корольова гора".

Номер слайду 5

Природні умови Сучасний рельєф Розточчя складається з горбів. Абсолютна висота окремих горбів становить 380—390 м, найбільша — 395 м (Гострий Горб), відносна висота над дном долини — 60 м. Територія заповідника представлена трьома грядовими підвищеннями. По її межах протікають річки Верещиця та її притока Ставчанка, на яких розташований каскад штучних водоймищ (ставів), найбільшим з яких є Янівський став площею 207 га.

Номер слайду 6

По крайньому південно-східному відрізку вододільної лінії гряди Розточчя проходить Головний європейський вододіл, який на цій ділянці розмежовує басейни Балтійського та Чорного морів.

Номер слайду 7

Рельєф Розточчя зумовлює шляхи перенесення повітряних мас: тут переважають вітри західного і південно-західного напрямків. Це спричинює часте надходження вологих мас з Балтики, що, у свою чергу, призводить до високої вологості повітря і значної кількості опадів (673 мм за рік), максимум яких спостерігається в літній період.

Номер слайду 8

Особливості рельєфу, мозаїчність ґрунтового покриву, своєрідний мікроклімат обумовили формування унікальної лісової і болотної рослинності. Тут розташована більшість основних євразійських видів дерев і чагарників. Ніде в іншім місці світу не можна побачити природний ліс, що складається з дерев сосни, дуба, бука, ялиці, явора, граба, ясена, клена, в'яза і липи, що ростуть разом. На Розточчі такі ліси ще збереглися. 92 % площі заповідника займає лісиста рослинність, 8 % - лугова, болотна і прибережно-водяна рослинність. Серед лісів переважають широколистяні, здебільшого букові і дубові, а також хвойно-широколистяні ліси. Меншу площу займають соснові ліси.

Номер слайду 9

У трав'яному ярусі зустрічаються найрідші для Розточчя гірські види: апозерис смердючий, аспленій волосовидний, багаторядник шиповатий.

Номер слайду 10

Положення Розточчя на стику 3 флористичних областей — Карпат, Полісся та Поділля — зумовило високу насиченість території різними за походженням та віком видами рослин. Наприклад, ялиці білої,

Номер слайду 11

ялівцю звичайного

Номер слайду 12

вільхи сірої

Номер слайду 13

фіалки білої

Номер слайду 14

бука лісового

Номер слайду 15

рясту порожнистого

Номер слайду 16

журавлини болотної

Номер слайду 17

У заповіднику налічується 885 видів судинних рослин, 212 — мохоподібних, 65 — лишайників, 20 — синьо-зелених водоростей,а грибів - 365 видів. На території заповідника зростає велика кількість найрідкісніших, зникаючих, реліктових, ендемічних видів. До Червоної книги України занесено 28 видів судинних рослин.

Номер слайду 18

Цікавою і своєрідною є також фауна Розточчя. Тут можна побачити представників усіх класів хребетних. У заповіднику зареєстровано 43 види ссавців, 169 — птахів, 17 — земноводних і плазунів. З хвостатих земноводних у водоймах нерідко можна зустріти тритонів - звичайного і гребенчатого, а з безхвостих - жаб ставкову й озерну,16 — риб. До Червоної книги України занесено 17 видів тварин.

Номер слайду 19

Серед ссавців поширені сарна європейська,

Номер слайду 20

заяць сірий

Номер слайду 21

кабан дикий

Номер слайду 22

лисиця

Номер слайду 23

куниця лісова

Номер слайду 24

тхір темний

Номер слайду 25

ласка

Номер слайду 26

горностай

Номер слайду 27

іноді трапляються олені — благородний і плямистий

Номер слайду 28

лось

Номер слайду 29

вовк

Номер слайду 30

Зрідка зустрічається найменша пташка України — корольок жовтоголовий, одним з найцікавіших птахів у період міграції є баклан великий.

Номер слайду 31

Багато птахів зупиняються під час перельотів чи прилітають зимувати на озеро Янівське.

Номер слайду 32

Крім неповторних за своїм різноманіттям і естетичною красою ландшафтів, що поєднують лісові, водяні і лучно-болотні екосистеми, на території заповідника є ряд дослідницьких об'єктів. Це профіль А. П`ясецького, географічні культури сосни звичайної, моніторингові пункти і стаціонари, де науковці заповідника й Українського державного лісотехнічного університету вивчають стан і зміни природного середовища.

Номер слайду 33

У заповіднику проводиться активна еколого-освітня робота з молоддю, функціонує музей природи Розточчя, для відвідувачів проводяться тематичні екскурсії екологічними тропами. НАУКОВО-ДОСЛІДНА РОБОТА Науково-дослідна робота ведеться відповідно до програми, затвердженої Міністерством охорони навколишнього природного середовища України за такими напрямками: Географічні (метеорологічні; фенологічні); Ботанічні (флора та рослинність, рідкісні види); Лісничі ; Зоологічні (безхребетні та хребетні тварини). Щорічним науковим звітом заповідника є Літопис природи, який налічує 22 томи.

Номер слайду 34

Традиційним стали природоохоронні акції „Допоможем птахам взимку», „Альтернативна ялинка”, „Збережем первоцвіти”, „День дерева”, „День Довкілля”. Відвідувачі у вольєрах можуть побачити плямистих оленів та декоративних птахів: голубів, качок, мандаринок, колекцію фазанів та ін.

Номер слайду 35

Музей природи створено у 1987 р., з 2005 р. експозиція знаходиться у новому, сучасному приміщенні. Експозиція музею побудована за систематичним принципом і демонструє флору та фауну даного регіону. Представлені колекції мінералів, фітопатологічних грибів, насіння, безхребетних (жуків, метеликів, молюсків) та хребетних тварин (риб, плазунів, птахів, ссавців), фотовиставка рідкісних та червонокнижних видів рослин та тварин.

Номер слайду 36

Громадська організація „Природа Розточчя” Працівники ПЗ "Розточчя" об’єднані у Громадську екологічну асоціацію "Природа Розточчя" (ГЕАПР), метою якої є здійсненням громадського контролю за дотриманням природоохоронного законодавства. Ведеться моніторинг впливу на довкілля діяльності Яворівського полігону, одного з найбільших у Європі, розташованого поруч із заповідником. ГЕАПР є членом Української річкової мережі, Дністровської робочої групи, проводить дослідження стану малих річок басейнів Балтійського та Чорного морів. У 2008 р. Асоціація виконувала проект по збереженню рідкісних змій на Розточчі.

Номер слайду 37

Заповідник створений з метою збереження в природному стані території з унікальним об'єднанням природних комплексів Західноукраїнської лісостепової фізико-географічної провінції і забезпечення їхнього наукового вивчення.

Номер слайду 38

Дякую за увагу!!!

ppt
Додано
19 квітня 2018
Переглядів
3695
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку