Презентація "Природно-заповідний фонд Донецької області"

Про матеріал
Опис основних об'єктів охорони природи,які відносяться до: "Природно- заповідного фонду Донецької області"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Природно- заповідний фонд Донецької області

Номер слайду 2

Їх мета – збереження і відтворення цілого природного комплексу чи його окремого компонента. На такій території забороняється все, що може зруйнувати її, погіршити стан того, що охороняється. Наприклад, якщо заказник ботанічний, на ньому буде обмежений вільний випас худоби та покіс, створені сприятливі умови для відтворення певних рослин. В зоологічному заказнику буде сезон тиші на час періоду, коли звірі ростять потомство. В геологічному – заборонять будівництво та копання. За два останніх роки в Донецькій області з’явилось 50 нових територій і об’єктів природно-заповідного фонду. Переважно це заказники і пам’ятки природи.

Номер слайду 3

Заповідник - територія або акваторія, в межах якої природний комплекс повністю та надовго вилучено з господарського використання та знаходиться під охороною держави. У заповідниках забороняється будь-яка діяльність, що порушує природні комплекси або загрожує їх збереженню. Спеціальне відведене місце для тварин (там не можна полювати) або просто шматок лісу, де не можна псувати навколишнє середовище. Український степовий Розташований на території трьох областей – Донецької, Запорізької та Сумської. Створено 1961 р. при об'єднанні самостійних заповідників: Хомутівський степ, Кам'яні могили та Михайлівська цілина, які увійшли до його складу як філії. Основні завдання заповідника – охорона та вивчення екосистем степу у різних фізико-географічних районах України. Усього охороняється 926 видів вищих рослин, 40 видів з яких занесені до Червоної книги, 26 видів ссавців, 115 видів птахів та 10 видів риб.

Номер слайду 4

Донецький кряж, Кальміуський заповідник,Кам'яні могили,Крейдяна флора,Хомутівський степ. Загальна характеристика. На території Донецької області розташовано 7 заповідників, які регулярно відвідують любителі природи: Святогірський державний історико-архітектурний заповідник, Український природний степовий заповідник,

Номер слайду 5

Донецький кряж — регіональний ландшафтний парк. Знаходиться в Амросіївському районі Донецької області, біля села Артемівка в Шахтарському районі Донецької області біля сіл Саурівка та Петрівське. Статус ландшафтного парку надано рішенням Донецької обласної ради. Загальна площа - 3952,2 га. Являє собою типові природні ландшафти Донецького кряжу — донецький лісостеп. Донецький кряж

Номер слайду 6

Названий на честь Донецького кряжу — височини на півдні Східноєвропейської рівнини, найвищої висотної системи області, на якій знаходиться сам парк. Ландшафт Донецького кряжа — донецький лісостеп — степ, який чергується масивами штучних насаджень та байракових лісів. Така форма ландшафту обумовлена ​​більш прохолодним та вологим, ніж у степу кліматом. На території ландшафтного парку зростає понад 500 видів рослин. Серед них багато ендемиків. Фауна ландшафтного парку різноманітна: зустрічаються лосі, кабани, косулі, заєць —русак, лисиця, вовк; різні види птахів.

Номер слайду 7

У районі с. Новопетровське через парк протікає річка Кринка. На території регіонального ландшафтного парку був розташований курган Саур-Могила, одна з найвищих точок Донецького кряжу (277,9 м). На вершині кургану знаходилися сторожовий козацький пост, зміцнення Міус-фронту. Після Великої Вітчизняної війни на Саур-Могилі було створено меморіальний комплекс.

Номер слайду 8

«Кальміуський» - природний заповідник в Тельманівському районі Донецької області. Заснований у 2008 році. Заповідник розташований на Приазовській височині, де в розломах кристалічного щита протікає річка Кальміус. Кальміуський заповідник. Основна частина знаходиться між селами Староласпа і Гранітне, ще частина знаходиться окремо в кілометрі нижче за течією на лівому схилі балки Максимова (лівої притоки Кальміуса).

Номер слайду 9

Загальна площа заповідника займає 579,6 га і є кам'янистим степом з оголеннями гранітів, які присутні не лише у вигляді скель на схилах долини річки Кальміус, але також як плоскі гранітні оголення на водороздільних височинах. Вік гранітів становить 560 млн років. Ширина русла річки біля заповідника становить 20-30 метрів. Долина річки через виход гранітів нагадує каньйон. Правий берег Кальміуса крутіший і стрімкіший, зустрічаються високі гранітні стовпи та стінки, прорізані ущелинами.

Номер слайду 10

На території заповідника виростають лучно-степові, степові, петрофітні степові, лучно-болотні та водні види. Уздовж річки ростуть очерет та водні трави. З тварин зустрічаються чаплі, вужі, журавлі степові, дикі качки, фазани, куріпки, перепілки, лисиці, зайці, єнотовидні собаки, куниці кам'яні, ласки, світлі тхори.

Номер слайду 11

Кам'яні могили — відділення державного степового природного заповідника. Комплексний заповідник розташований біля села Назарівка у Володарському районі Донецької області  і Розівському районі Запорізької області вздовж правого берега річки Каратиш, лівого припливу річки Берди. Заснований 5 квітня 1927 року. Степовий заповідник«Кам'яні могили»

Номер слайду 12

Заповідник являє собою скельні виходи висотою 50-70 м посеред степу, що утворилися 2 мільярди років тому через виверження вулкана. Ланцюг гір складається із Західної та Східної гряди. У західній гряді знаходяться вершини "Жаба" і "Гостра", "Ведмедиця з маленьким Ведмедик", "Динозавр". У східній гряді знаходяться вершини "Мала Панорамна". Також є вершини "Південна", "Скорботна Вдова", "Витязь" "Панорама". Висота вершин до 200 м.

Номер слайду 13

Гранітні оголення поєднуються з ділянками цілинного степу. Граніти сірі та чорні, рожеві граніти зустрічаються дуже рідко. У заповіднику зростає 29 видів флори. Охороняються цілинні різнотравно-типчаково-ковилові степи та рослинність гранітних відшарувань. Флора налічує 468 видів судинних рослин, 50 — мохоподібних, 38 — водоростей, 78 — лишайників, 182 — грибів. 20 видів шипшин. Серед рослин, що ростуть на території заповідника, зустрічаються абсолютні ендеміки, серед них деревій голий, волошка ложнобліднолуската. Папороть Вудсія альпійська, крім заповідника, не зустрічається ближче, ніж за 1000 км від нього.

Номер слайду 14

Крейдяна флора — наймолодша філія українського степового природного заповідника. Заповідник складається з двох ділянок загальною площею 1134 га, розташованих на захід і схід від села Крива Лука Краснолиманського району Донецької області. Заповідні площі розташовані на крутому правому березі річки Сіверський Донець і представляють чи не єдине місце в країні, де в задовільному стані збереглася рослинність, що росте на ґрунтах, що сформувалися на крейдяних породах. Крейдяна флора

Номер слайду 15

Близько третини території заповідника займають ліси, площа яких майже порівну розподіляються між сосною крейдовою та байрачними дубравами. Усього тут зростає 490 видів судинних рослин. 13,4% території заповідника складають бори, 10,7% - байрачні ліси, 28% - розріджені рослинні групи крейдяних відкладень, 32,5% степові рослини, 7,5% - інші. Серед інших філій Українського степового заповідника, пейзажам яких властива переважно жовто-зелена кольорова гама, Крейдяна флора, особливо на крутих схилах долини Сіверського Донця, відрізняється біло-зеленим забарвленням. Її обумовлюють потужні пласти крейдових відкладень, що накопичилися в Донецькому басейні близько 70-90 млн років тому. Частину рослин у заповіднику занесено до Червоної книги України. Серед них — крейдяна сосна, Птицемлечник Буше, простріл, тюльпан дібровний, дрок донської, рябчик російський. Екскурсії в заповіднику не проводяться, оскільки він використовується лише з природоохоронною та науково-дослідною цілями!

Номер слайду 16

Комплекс пам'яток історії та культури ХVII-XX ст. Розташований біля підніжжя крейдових (Святих гір), на правому березі річки Сіверський Донець (біля міста Святогорськ, Донецька область). Створено в 1980р. Це місто називають перлиною Донбасу. Тут немає промисловості, сюди приїжджають за здоров'ям не лише тіла, а й душі. Великий духовний центр, багата історія, унікальна природа, цілющий клімат, мінеральні води. Святогірський державний історико-архітектурний заповідник (СДІАЗ)

Номер слайду 17

Мальовнича місцевість, яка здавна іменується Святими Горами, знаходиться в адміністративних межах Слов'янського району та міста-курорту Святогорськ Донецької області. Тут серед крейдових пагорбів правого берега річки Сіверський Донець розмістився архітектурний ансамбль Успенського чоловічого монастиря у складі 26 пам'яток містобудування та архітектури ХVII-XIX ст.

Номер слайду 18

Святі Гори (національний природний парк)У 2008 році крейдяні гори на території національного природного парку «Святі гори» потрапили в Top-100 всеукраїнського конкурсу «Сім природних чудес України» У парку знаходяться крейдяні гори, на яких збереглися рідкісні рослини, наприклад, сосна крейдова збереглася з дольодовикового періоду.

Номер слайду 19

Хомутівський степ — центральне відділення Українського державного степового природного заповідника. Ботанічний заповідник Заповідник розташований у Новоазовському районі Донецької області на лівому березі річки Грузької Єланчик. Територія заповідника знаходиться на Приазовській береговій рівнині і знижується з півночі на південь. Площа — 1028 га. Степ зберігся до наших днів майже без змін. У заповіднику є реліктові рослини, збереглися та охороняються рослини групи різнотравно-ковилових, типчаково-ковилових, лугових степів. У заповіднику ростуть вузько-локальні приазовські і приазовсько-донецькі ендеми: парохія головчаста, ефедра двоколісна, ковила незвичайна (відомий тільки в Хомутівському степу), ковила азовська, ковила аверська, зовська, зовська. Є також інші дуже рідкісні рослини: дельфіній яскраво-червоний, калофака волзька, катран татарський. Хомутівський степ 

Номер слайду 20

Флора налічує 604 види судинних рослин, 59 — мохоподібних, 65 — водоростей, 46 — лишайників, 283 — грибів (включаючи мікроміцети). До Червоної книги України занесено 26 видів флори. Налічується 38 видів ссавців, 190 — птахів, 7 — плазунів, 5 — земноводних.

Номер слайду 21

Замовник загальнодержавного значення «Великоанадольський» Великоанадольський ліс! Красивий і своєрідний у будь-яку пору року: смарагдово-зелений і наповнений сонцем навесні, спокійний і приваблює своєю прохолодою спекотного літа, прибраний в золото і багрянець восени, прозорий і строгий взимку. Ідея заснування Великоанадольського лісництва належить міністру державного майна графу Кисельову.

Номер слайду 22

Дружківські скам'янілі дерева Унікальна геологічна пам'ятка природи загальнодержавного значення. Знаходиться у Костянтинівському районі Донецької області біля міста Дружківка та селища Олексієво-Дружківка. Скам'янілі дерева - це дерева-араукарії віком близько 250 мільйонів років.

Номер слайду 23

Регіональний ландшафтний парк «Клебан-Бик» Розташований на території Костянтинівського району Донецької області, загальна площа парку – 2 142,0 га. Територія парку є мальовничою, як би гірською місцевістю по обидва береги Клебан-Бикського водосховища, що у гирлі річки Бичок (притоку річки Кривий Торець).

Номер слайду 24

Пам'ятник природи «Білокузьмінівський» Поблизу села Білокузьминівка є унікальне місце, де на тлі літнього блакитного неба видніється крейдяна гора. Зі східного краю вона обривається вертикальними біло-сірими скелями, які нагадують руїни грандіозного замку. Більш ніж на 25 метрів піднімаються вони над луговою затокою невеликої степової річки — притоку Казенного Торця.

Номер слайду 25

Регіональний ландшафтний парк "Меотида" На узбережжі Азовського моря створено регіональний ландшафтний парк "Меотида". Тут охорона цінних природних об'єктів узгоджується з організацією відпочинку. Тут є унікальна флора, багатий тваринний світ. Особливо відрізняються різноманітністю пернаті, яких налічується понад 250 видів.

Номер слайду 26

Регіональний ландшафтний парк «Зуєвський»До складу цього регіонального ландшафтного парку «Зуєвський» включені такі природні території: урочище «Липове», Ханженківське та Ольхівське водосховища з прилеглими охоронними зонами, балка біля села Ведмеже, Зуй-гора, долини річки. Кринка та нар. Вільхова, виходи скельних оголень, лісові масиви Макіївського лісництва. Загальна площа території складає 1214,2 га. Навколо селища Зуївка піднімаються скелясті пагорби, вкриті степом та лісами.

Номер слайду 27

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Углова Надія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Звягіна Людмила Клавдіївна
    Дякую за чудову презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Сичевська-Дегтярьова Марина Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Екологія, Інші матеріали
Додано
4 листопада 2021
Переглядів
4425
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку