Презентація "Природно-заповідний фонд України"

Про матеріал
В доданій презентації ми поглиблюємо знання про вам відомі категорії природоохоронних територій. Дізнаємось з якою метою їх створюють. Пригадуємо природоохоронні території на різних материках та дізнамось про стан справ в Україні....
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Природно-заповідний фонд України Урок 45. За підручником «Географія України»С. Г. Кобернік, Р. Р. Коваленко. — Київ : Літера ЛТД, 2016

Номер слайду 2

Пригадайте: 1. Які ви пам’ятаєте закономірності розвитку географічної оболонки? 2. Що забезпечує цілісність природного комплексу? 3. Що таке ритмічність у географічній оболонці? 4. Які вам відомі категорії природоохоронних територій? 5. З якою метою їх створюють? 6. Які ви пам’ятаєте природоохоронні території на різнихматериках? 7. Що таке акліматизація / реакліматизація живих організмів?

Номер слайду 3

Законодавча база про охорону природи в Україні 1991 р. було прийнято закон «Про охорону навколишнього природного середовища»;1992 р. – закон «Про природно-заповідний фонд України»;1994 р. – програму перспективного розвитку заповідної справи в Україні;У них подано класифікацію природоохоронних територій та окреслено плани щодо розширення їх мережі;Нині екологічне і природоохоронне законодавство України охоплює понад 200 законів та інших державних актів, зокрема закони «Про охорону атмосферного повітря», «Про рослинний світ», «Про тваринний світ». У 2000 р. прийнято Загальнодержавну програму формування національної екологічної мережі в Україні, що передбачає створення різних категорій природоохоронних територій, які мали б існувати у якомога більшій частині країни.

Номер слайду 4

Категорії природоохоронних об’єктів України

Номер слайду 5

Національна екологічна мережа Всього в Україні створено близько 8100 природоохоронних територій із різним заповідним режимом, які займають 5,4 % площі нашої держави. Такий показник утричі менший, ніж у країнах Європи. Закон «Про природно-заповідний фонд України» визначає, що до цього фонду належать 11 категорій природоохоронних територій, які об’єднані у дві групи: природні території та об’єкти, а також штучно створені об’єкти. До першої групи входять природні заповідники, біосферні заповідники,національні природні парки, регіональні ландшафтні парки, заказники, пам’ятки природи та заповідні урочища. Штучно створені природоохоронні об’єкти – цеботанічні сади, дендрологічні парки, зоопарки, парки – пам’ятки садово-паркового мистецтва.

Номер слайду 6

Біосферні заповідники Біосферний заповідник – природоохоронна територія міжнародного значення, створена для збереження найтиповіших природних комплексів біосфери, здійснення екологічного моніторингу та змін навколишнього середовища під впливом людської діяльності Світова мережа біосферних заповідників започаткована у 1971 р. в рамках програми ЮНЕСКО «Людина та біосфера». Перші біосферні заповідники виникли у 1974 р. в США. Нині їх налічується 577 у 114 країнах світу.

Номер слайду 7

Біосферні заповідники Вони створені на базі природних заповідників, національних природних парків або інших природоохоронних категорій. Біосферні заповідники мають особливу структуру. У їхніх межах вирізняють чотири різні за функціональним призначенням зони. У нашій державі згідно із законом «Про внесення змін до Закону України “Про природно-заповідний фонд України”» було створено біосферні заповідники: Асканія-Нова, Чорноморський, Карпатський, Дунайський

Номер слайду 8

Біосферний заповідник "Асканія-Нова" ім. Ф. Е. Фальц-Фейна

Номер слайду 9

Чорномо́рський біосфе́рний запов́ідник. Трави Кінбурнської коси

Номер слайду 10

Дунайський біосферний заповідник. Водяний горіх. Типовий ландшафт заповідника

Номер слайду 11

Карпатський біосферний заповідник. Ранок у заповіднику. Долина нарцисів. Велика панорама Карпатського біосферного заповідника

Номер слайду 12

Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник. Указом Президента України до 30-х роковин аварії на Чорнобильській АЕС у 2016 р. створено Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник. Він стане однією з найбільших природоохоронних територій Європи. Створення заповідника — це перший важливий крок на шляху збереження унікальної екосистеми Полісся у зоні відчуження і відродження територій, що зазнали радіоактивного забруднення.

Номер слайду 13

Природні заповідники. Нині в Україні існує 19 природних заповідників. Природний заповідник – це ділянка суходолу чи водних територій загальнодержавного значення, що повністю вилучена з господарського використання людини. Тут охороняється весь природний комплекс, тобто всі компоненти природи та взаємозв’язки між ними. Основна мета заповідника – зберегти екологічну рівновагу на певній території. Природні заповідники є лише місцем пізнання природних процесів і явищ та здійснення науково-дослідної роботи з їх вивчення. Вони покликані охороняти типові або виняткові ландшафти, що збереглися у непорушеному чи малопорушеному стані.

Номер слайду 14

Поліський заповідник. Медобори. Мис Мартьян

Номер слайду 15

Національні природні парки Національний природний парк – це природоохоронна і рекреаційна територія загальнодержавного значення, створена для збереження, відтворення й ефективного використання природних комплексів, які мають природоохоронну, оздоровчу, історико-культурну, наукову, освітню та естетичну цінність. Перший у світі національний парк було відкрито у 1872 р. в США – Єллоустонський. Нині в Україні функціонує 50 природних національних парків, які займають понад 31 % площі від усіх природоохоронних територій.

Номер слайду 16

Карпа́тський націона́льний приро́дний парк 

Номер слайду 17

Ша́цький націона́льний приро́дний парк

Номер слайду 18

Подільські Товтри (національний парк)

Номер слайду 19

Заказники На території нашої держави існує понад 3103 заказники, які займають 34,4 % території всіх природоохоронних об’єктів. Це території з частково заповідним режимом, де охороняється не весь природний комплекс, а окремі або кілька компонентів природи, найчастіше – певні види рослин чи тварин геологічні або історико-меморіальні об’єкти. У заказниках допускаються окремі види господарської діяльності, але лише ті, що не впливають на об’єкт охорони. Залежно від мети організації та об’єктів, що взяті під охорону, заказники бувають різних профілів.

Номер слайду 20

Лісовий заказник загальнодержавного значення Бредулецький. Ботанічний заказник загальнодержавного значення Новий Світ. Олені в Докучаєвському зоопарку. Збитенський орнітологічний заказник. Південний Буг на території гідрологічного заказника загальнодержавного значення Башта. Карстово-спелеологічний заказник загальнодержавного значення «Чорнопотоцький»

Номер слайду 21

Регіональні ландшафтні (пейзажні) парки. Регіональні ландшафтні парки – природоохоронні рекреаційні території місцевого чи регіонального значення, що створюються з метою збереження в природному стані типових або унікальних природних комплексів та об’єктів, а також забезпечення умов для організованого відпочинку людей. В Україні створено 77 регіональних ландшафтних парків, що становлять понад 19 % від загальної площі природоохоронних об’єктів.

Номер слайду 22

Веселі Боковеньки - дендропарк. Софіївка,Умань. Меотида. Печенізьке поле«Синяк»

Номер слайду 23

Пам’ятки природи та заповідні урочища. Пам’ятка природи – природоохоронна територія, на якій розташованийокремий унікальний природний об’єкт, що охороняється за своїм науковим, навчально-просвітницьким, історико-меморіальним або культурно-естетичнимзначенням. Пам’ятка природи має природоохоронну категорію, проміжну між національними природними парками і заказниками. Пам’яткою природи можуть бути проголошені унікальні печери, водоспади, мальовничі скелі, озера, метеоритні кратери, геологічні відслонення,окремі дерева тощо. В Україні таких об’єктів 3388.

Номер слайду 24

1000-літній дуб Максима Залізняка. Оконські джерела. Яблуня - колонія. Базальтові Стовпи. Урицькі скеліМавринський майдан

Номер слайду 25

Перевір себе 1. Які закони регулюють природоохоронну справу в Україні?2. Що входить до складу національної екологічної мережі України? 3. Що таке природний заповідник? Назвіть приклади природних заповідників,створених у різних природних комплексах України.4. У чому полягає особливий статус біосферних заповідників? Покажіть на картібіосферні заповідники України.5. Порівняйте природоохоронний статус природних національних парківі заповідників. Назвіть відомі природні національні парки нашої держави.6. Поясніть природоохоронне значення заказників.7. Назвіть регіональні ландшафтні парки, пам’ятки природи, заповідні урочища таштучно створені природоохоронні об’єкти, що розташовані у вашій місцевості.8. Складіть екологічну стежку з природоохоронних об’єктів різних категорій вашоїмісцевості.9. Поміркуйте, чи достатньо в Україні створено природоохоронних об’єктів длязбереження еталонів живої природи. Відповідь обґрунтуйте.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Горовий Іван
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
23 березня 2020
Переглядів
9526
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку