Презентація "Приставний н у формах особових і вказівних займенників" 6 клас

Про матеріал
Презентація допоможе вчителям української мови під час дистанційного навчання ознайомити здобувачів освіти з приставним н у формах особових і вказівних займенників у 6 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Ми — це народу одвічне лоно, ми — океанна вселюдська сім'я. І тільки тих поважають мільйони, хто поважає мільйони «Я». В. Симоненко

Номер слайду 4

Міркуймо! Займенники якого розряду ми вживаємо найчастіше?

Номер слайду 5

Особові займенники вказують на осіб, істот, предмети, явища. НАПРИКЛАД: Стояла я і слухала весну, весна мені багато говорила (Леся Українка). Особові займенники бувають трьох осіб, змінюються за числами, відмінками, а займенник він - ще й за родами.

Номер слайду 6

Прочитайте. Визначте особові займенники, з’ясуйте особу, число (усно). 1. Я хочу на озеро Світязь, в туман таємничих лісів (Л. Костенко). 2. Якщо ти байдужий до страждань інших, ти не заслуговуєш назви людини (Сааді). 3. Будуть краять землю лемеші, щоб вона розквітла урожаєм (В. Сосюра).

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Запишіть займенники в родовому й орудному відмінках (з прийменниками і без них). ЗРАЗОК. Він - його, до нього, ним, з ним. Вона- Я- Вони- Ти- її, до неї, нею, з нею. мене, до мене, мною, зі мною. їх, до них, ними, з ними. тебе, до тебе, тобою, з тобою.

Номер слайду 10

Присвійні займенники вказують на належність чогось певній особі. Присвійними є займенники мій, наш, твій, ваш, свій, його. НАПРИКЛАД: Падають тепло і глухо яблука в нашім саду (В. Сосюра). Присвійні займенники змінюються за відмінками, числами й родами подібно до прикметників.

Номер слайду 11

Увага! Особові займенники в родовому, знахідному і місцевому відмінках з прийменниками мають початковий звук [н]: він — до нього, вона — для неї, вони — у них. Присвійні займенники його, її, їх, на відміну від особових, ніколи не мають приставного Н: На його портреті, в її посмішці.

Номер слайду 12

Творче моделювання Записати речення, уставляючи в потрібній відмінковій формі займенники. У яких реченнях ви вжили особовий займенник, а в яких — присвійний? 1. (До кого?) ... завітали друзі. — (Чиї?) ... друзі завітали. (ч.р., одн.) 2. (У кого?) ... заболіла голова. — (Чия?) ... голова розболілася. (ж.р.,одн.) 3. (У кого?) ... сьогодні контрольна з математики. — (Чий?) ... клас сьогодні пише контрольну з математики. (множ.) 4. (У кого?) ... на обличчі було здивування. — (На чиєму?) ... обличчі було здивування. (ч.р., одн.)

Номер слайду 13

Спишіть, ставлячи подані в дужках особові займенники в потрібному відмінку. Прочитав для (він), передав через (вони), розказав про (він), глянув (вона) у вічі, плакав біля (вони), надіявся на (він), допоможу (вона), усміхнувся до (вони), затримався через (він), бачилися з (вона), перед (він), переді (я), зустрів (ти), спитав у (ми), люблю (ви), прийшов до (я).

Номер слайду 14

Перепишіть прислів’я, подані в дужках особові займенники поставте в потрібному відмінку. Визначте особу, число, відмінок кожного займенника. 1. Ви (я) просіть, а я наче не хочу. 2. Ми з (ти), як риба з водою. 3. Комусь ніяково, а (я) однаково. 4. Є квас, та не для (ви)! 5. Ти розказуєш (він) про образи, а він (ти) про гарбузи. 6. Хоч поганий тин, та затишно за (він).

Номер слайду 15

Прочитайте речення. Поясніть уживання особових займенників ти — ви. 1. Привіт, уклін низький Вам, пані. 2. Мамо, я хочу поговорити з вами. 3. Таке ви кажете, дідусю, що й одповісти вам боюся.

Номер слайду 16

Знайди помилку!

Номер слайду 17

Домашнє завдання Поставте займенники в правильній формі. Визначте особу, число та відмінок.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Скрипніченко Марина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Радченко Настя
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Vlasyk Nataliia
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Лебедь Іванна Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
ppt
Додано
5 травня 2021
Переглядів
14463
Оцінка розробки
4.9 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку