Презентація "Пристосування до життя та різноманітність рослин"

Про матеріал
Презентація для учнів 5 класів НУШ за темою "Пристосування до життя та різноманітність рослин" за модельною програмою авт. Біда Д.Д., Гільберг Т.Г., Колісник Я.І.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пристосування до життя та різноманітність рослин

Номер слайду 2

Перенесення пилку з тичинки на маточку називають запиленням. Пилок поширюється вітром і водою, його можуть переносити комахи, птахи, кажани та інші тварини.

Номер слайду 3

Після запилення у квіткових рослин утворюється плід з насінинами. У насінині є зародок майбутньої рослини. Насінина в сприятливих умовах проростає не тільки біля рослини, на якій утворилась, але й «подорожує» на інші території. Деякі рослини можуть самостійно поширювати свої насінини, коли дозрівають плоди, що розтріскуються. При цьому насінини розкидаються на різну відстань від рослини.

Номер слайду 4

Поширюватись вітром можуть дрібні і легкі насінини та плоди, або вони мають спеціальні пристосування для польоту: волоски, плоскі тоненькі вирости. Пристосування для поширення плодів і насінин тваринами - це соковиті плоди, які приваблюють, наприклад птахів, або ж гачечки, якими чіпляються до шерсті тварин чи одягу людини. У водних рослин плоди з насінинами поширюються за допомогою води, тому мають повітряні камери, водонепроникні тканини, слизисті покриви з бульбашками. Також насінини може прилипати до лапок, пір’я птахів і разом з ними перелітати з водойми в іншу водойму.

Номер слайду 5

Які секрети у насінини.зародкові корінець, стебло, бруньку, сім’ядолі - перші листки, що містять поживні речовини для розвитку зародка рослини 

Номер слайду 6

Д/З опрацювати параграф 46 Обери кімнатну або городню рослину чи рослину своєї місцевості, яка тебе найбільше зацікавила і про яку ти хочеш більше дізнатись. Підшукай інформацію про цю рослину, намалюй її або знайди світлину. Опиши рослину, відповідаючи на запитання:• Яка її назва?• Де вона росте? (Чи в кімнатних умовах, чи її вирощують на городі, чи поширена на території України.)•Як її впізнати? (Опис зовнішньої будови рослини, наприклад, форма листків, колір квіток, якої форми плід тощо.)• Яка роль рослини в природі й житті людини?• Цікавий факт про рослину.

pptx
Додав(-ла)
Parkhomenko Alina
Додано
22 березня
Переглядів
18
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку